Libië - Handicap International stuurt extra teams uit
Handicap International stuurt extra teams naar de grens tussen Tunesië en Libië om de massa mensen die het land ontvluchten te helpen en om de risico’s van het huidige conflict te onderzoeken. “Het aantal mensen dat de grenspost in Ras Ajdir heeft bereikt is enorm toegenomen”, legt Walid Ben Kraiem van Handicap International Tunesië uit. ‘We zagen een gigantische mensenmassa, maar we hebben geen betrouwbare gegevens over het exacte aantal. Werkelijk overal waar we keken, zaten mensen op de grond. Het gaat vooral om jonge mannen en arbeiders. De vluchtelingen hebben geen plaats om de nacht door te brengen. Ze hebben dan maar een schuilplaats gebouwd met takken van bomen.”
Handicap International stuurt extra teams naar de grens tussen Tunesië en Libië om de massa mensen die het land ontvluchten te helpen en om de risico’s van het huidige conflict te onderzoeken.
“Het aantal mensen dat de grenspost in Ras Ajdir heeft bereikt is enorm toegenomen”, legt Walid Ben Kraiem van Handicap International Tunesië uit. ‘We zagen een gigantische mensenmassa, maar we hebben geen betrouwbare gegevens over het exacte aantal. Werkelijk overal waar we keken, zaten mensen op de grond. Het gaat vooral om jonge mannen en arbeiders. De vluchtelingen hebben geen plaats om de nacht door te brengen. Ze hebben dan maar een schuilplaats gebouwd met takken van bomen.”
Het team van Handicap International merkte wel enige spontane solidariteit van de Tunesische bevolking. “Mensen reizen naar de grens met wagens vol levensmiddelen voor de vluchtelingen.” Haar jarenlange expertise in noodhulp wil Handicap International graag delen met die hulpvaardige burgers. Zo wil ze de impact en de organisatie van de Tunesische hulp verbeteren. We zullen ook zelf noodpakketten uitdelen.
“Het is vooral verontrustend dat er in de grensstreek waar de vluchtelingen verblijven geen sanitair en douches zijn en dat afval niet wordt weggeruimd”, legt Walid Ben Kraiem uit. Daar wil Handicap International iets aan doen. De organisatie zal tijdelijke wc’s en douches plaatsen. Handicap International zal ook de toegang tot proper water vergemakkelijken en zal afval helpen wegruimen. Verder kan er psychosociale steun worden voorzien.
Om dat alles te kunnen realiseren, zullen er volgende week twee extra buitenlandse stafmedewerkers het team in Tunesië vervoegen. In het Oosten van Libië, op de Egyptische grens, evalueert een tweede team van Handicap International op dit moment de omstandigheden in de grensstreek en de mogelijkheid om de grens met Libië over te steken. Handicap International zal in ieder geval rekening houden met de veiligheid van haar medewerkers. Het is de bedoeling de precieze noden van de mensen die nog steeds in Libië aanwezig zijn te analyseren. Er zal ook worden nagegaan hoe de gezondheidszorg in het land kan worden verbeterd.
De risico’s van niet-ontploft oorlogstuig
Volgende week zal Handicap International twee extra stafmedewerkers naar het terrein sturen om het risico op niet-ontploft oorlogstuig en mijnen te onderzoeken. De onophoudelijke gewelddadige conflicten in Libië en het massale gebruik van wapens rechtvaardigen snelle preventieacties om de burgers en medewerkers van hulporganisaties te beschermen. De missie heeft eveneens als doel het aantal en het type van de slachtoffers van het geweld te identificeren.