Goto main content

Maart - Noodhulpteam voor Brazzaville

Noodhulp

Op 4 maart beeft Brazzaville, de hoofdstad van de Republiek Congo, door explosies in een wapendepot. Handicap International stuurt snel een team om de gevarenzones af te bakenen, te ontwapenen en om de mensen te waarschuwen voor de gevaren.

foto van een man bij de overblijfselen van zijn vernielde huis

Afgelopen weekend stuurde Handicap International een noodhulpteam naar Congo-Brazzaville. Op 4 maart vonden explosies plaats in munitiedepots in de hoofdstad Brazzaville. Een ontmijningsexpert zal de veiligheid in de zone waarborgen en de bevolking bewustmaken van de gevaren van niet-ontploft oorlogstuig. De Congolese hoofdstad is zwaar getroffen: granaten en andere munitie werden kilometers ver geprojecteerd in een dichtbevolkte zone.

Bij de explosies in de munitiedepots afgelopen zondag in een populaire wijk in Brazzaville kwamen 180 mensen om en raakten 1340 mensen gewond. Dat maakte de Congolese minister van Gezondheid Georges Moyen dinsdag bekend. In de opslagplaatsen werden wapens en munitie van klein kaliber gestockeerd. Een van de depots is nog steeds ontoegankelijk. Voor het opruimen van het puin zijn zware hefwerktuigen nodig. Het tweede depot is toegankelijk, maar gevaarlijk door grote aantallen onstabiele, niet-ontplofte granaten. De gebouwen stortten in boven op de munitie. De niet-ontplofte munitie werd 360° geprojecteerd in een straal van 4 tot 6 km. Ze raakte verspreid over de grond of ingekapseld in het puin en vormt een bedreiging voor de duizenden burgers die willen terugkeren om de weinige bezittingen die gespaard bleven van de explosies te recupereren. De zone is zo zwaar vervuild dat het verkenningsteam zich nog niet op het terrein waagt.

Ontmijningsexpert Philippe Houliat is voor Handicap International op weg naar Brazzaville. Zijn doel: de gevaarlijke zones aanduiden, de risico’s identificeren van munitie die in de buurt van woningen is beland en de bevolking bewust maken van de gevaren van dergelijke tuigen.

« Het is belangrijk om mensen uit te leggen wat ze moeten doen als ze in aanraking komen met een onbekend voorwerp : het voorwerp niet benaderen of aanraken, de gevaarlijke zone aanduiden en de lokale overheden of de teams van Handicap International ter plaatse waarschuwen. Dergelijke preventie is noodzakelijk om levens te redden en om te voorkomen dat het dramatische dodencijfer de komende weken nog toeneemt. » legt Philippe Houliat uit. Afhankelijk van de vastgestelde behoeften en het engagement van verschillende humanitaire actoren, kan Handicap International de komende weken ontmijningsactiviteiten starten in de getroffen regio.

Helaas is deze ramp geen alleenstaand geval. In heel wat ontwikkelingslanden bevinden zich munitiedepots in het centrum van de steden, in dichtbevolkte wijken. Die voldoen niet altijd aan de internationale veiligheidsregels. De verouderde en vaak onbruikbare munitie vormt dan een potentieel gevaar voor de omwonende bevolking, maar ook voor de werknemers die dagelijks op de sites werken. Handicap International heeft al ervaring op het terrein. Sinds april 2011 werkt de organisatie in Mauritanië, in het kader van het project « Partnership for Peace », waarin ze de overheid steunt om 11 munitiedepots die niet meer aan de veiligheidsnormen voldoen te ontmantelen.

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.