Goto main content

Mali: “In Timboektoe zijn de mensen nog steeds in gevaar”

Noodhulp
Mali

Ondanks het vertrek van de gewapende groepen uit Timboektoe blijven de burgers groot gevaar lopen. Zowel de niet-ontplofte obussen en bommen als de wapens die werden achtergelaten door de strijders vormen een ernstige bedreiging voor de bevolking. Handicap International, waarvan de teams hun werk in Timboektoe hebben voorgezet nadat de stad werd ingenomen in april 2012, had onmiddellijk een aantal huis-aan-huisacties op poten gezet om de bevolking te sensibiliseren. Vandaag steekt de organisatie een tandje bij en maakt ze zich op om haar acties uit te breiden, vooral met ontmijning.

Ondanks het vertrek van de gewapende groepen uit Timboektoe blijven de burgers groot gevaar lopen. Zowel de niet-ontplofte obussen en bommen als de wapens die werden achtergelaten door de strijders vormen een ernstige bedreiging voor de bevolking.

Handicap International, waarvan de teams hun werk in Timboektoe hebben voorgezet nadat de stad werd ingenomen in april 2012, had onmiddellijk een aantal huis-aan-huisacties op poten gezet om de bevolking te sensibiliseren. Vandaag steekt de organisatie een tandje bij en maakt ze zich op om haar acties uit te breiden, vooral met ontmijning.

“Hoewel het aantal gevechten tot een minimum werd herleid toen de stad weer werd ingenomen, hebben de gevechten van april 2012, toen Timboektoe werd bezet door gewapende groepen, geleid tot een grote verspreiding van niet-ontplofte projectielen. In iedere stad die de laatste weken werd ingenomen, hebben we bovendien vastgesteld dat de strijders die zich terugtrekken een grote hoeveelheid aan wapens hebben achtergelaten in de huizen die ze toen bezetten, verklaart Marc Vaernewyck, directeur van het Malinese programma van Handicap International. Als we willen verhinderen dat het aantal ongelukken in de komende maanden toeneemt, dan moeten de burgers in eerste instantie deze wapens kunnen herkennen en moeten ze gewaarschuwd worden over de risico’s die deze wapens met zich meebrengen. Alleen vorig jaar al telden we meer dan 50 ongevallen van dit type. De slachtoffers van het merendeel van deze ongelukken (31) waren kinderen. Gisteren nog heeft men ons gemeld dat een kind overleden zou zijn als gevolg van een explosie van een obus waarop hij stenen had gegooid, in Konna, ongeveer 40 km ten noorden van Mopti.” De hele stad, en diegenen die de komende weken zouden moeten terugkeren, moeten gewaarschuwd worden over het grote gevaar van de wapens die ze zullen vinden.

Het beveiligen van de zone en het beschermen van de bevolking zal in de komende maanden grote inspanningen vergen. Of het nu in Timboektoe is of in andere steden, de sensibilisatiecampagnes, die de voorbije maanden in zeer moeilijke omstandigheden werden opgezet door Handicap International, moeten vandaag absoluut worden voortgezet, en dat op grotere schaal. “We hebben in de loop van de voorbije maanden gezien dat kinderen en sommige mensen, zoals schroothandelaars, een groot risico lopen om in aanraking te komen met deze obussen, granaten, andere wapens en niet-ontplofte munitie, die zeer aanwezig zijn, vooral in en rond Timboektoe”, voegt Marc Vaernewyck eraan toe.

Handicap International steekt tandje bij

Sinds vorige zomer voert Handicap International sensibilisatiecampagnes om de bevolkingsgroepen in het noorden van Mali te informeren over de risico’s van conventionele wapens en niet-ontplofte projectielen. In scholen en in vluchtelingenkampen in de buurt van de stad Mopti worden sensibilisatiesessies georganiseerd. In de belangrijkste steden in het noorden van Mali worden via gemeenschapswerkers ook berichten verspreid die oproepen tot waakzaamheid.

Om bovendien de nodige voorbereidingen te treffen wat betreft de veiligheid rond en de neutralisatie van deze wapens is Handicap International sinds eind vorig jaar van start gegaan met de inventarisatie van de risicogebieden. Ten slotte heeft de organisatie een ontmijningsexpert ter plaatse gestuurd die, in samenwerking met de daar reeds aanwezige actoren, het ontmijningswerk voorbereidt waar we de komende dagen mee willen beginnen. Diabaly en Mopti zijn de gebieden die momenteel worden geëvalueerd.

 

Meer over dit onderwerp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.