Goto main content

Mali

In Mali voert Handicap International projecten uit om de weerbaarheid van de bevolkingsgroepen, die door conflicten getroffen worden, te helpen versterken, duurzame en inclusieve ontwikkeling te bevorderen en te ondersteunen en initiatieven voor inclusief onderwijs te ondersteunen.

Een vrachtwagen rijdt op de weg met een vlag van Handicap International op de motorkap.

Transport van humanitaire goederen over de weg en per pinas op de rivier de Niger, van Bamako naar Timboektoe | © T. N'Daou / HI

Lopende acties

In Mali is de veiligheidssituatie heel zorgwekkend. Handicap International steunt er de slachtoffers van conflicten en komt op voor het recht op gezondheid, onderwijs en beroepsintegratie van mensen met een handicap.

Handicap International voert momenteel zowel humanitaire als ontwikkelingsactiviteiten uit in de regio's Sikasso, Bamako, Mopti, Timboektoe en Gao. De diensten van de organisatie zijn heel uiteenlopend en omvatten functionele revalidatiezorg, mentale gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning, voorlichting over de risico's van explosieven en bijstand aan de slachtoffers van gewapende conflicten. Handicap International werkt nauw samen met de Malinese professionals in de gezondheid, om de ontwikkeling van kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg te ontwikkelen, in een land waar het tekort aan professionals schrijnend is, vooral in het noorden.

De teams van Handicap International werken ook met jonge kinderen met meervoudige handicaps en kinderen die lijden aan ondervoeding, door uitgebreide zorg te verlenen en gemeenschappen te helpen bij het opzetten van stimuleringsactiviteiten. De organisatie maakt het ook mogelijk om activiteiten voor mentale gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning in te zetten, om de bevolkingsgroepen te ondersteunen die hard getroffen zijn door geweld, gedwongen volksverhuizing en verschillende vormen van misbruik. Ze leidt ook tussenpersonen in de gemeenschappen op voor de sensibilisering van de bevolking over bescherming, psychosociale ondersteuning en identificatie van mensen die nood hebben aan specifieke begeleiding. 

Om alle kinderen toegang tot onderwijs te geven, versterkt Handicap International het vermogen en de opleiding van het onderwijspersoneel rond inclusie van mensen met een handicap en voert ze sensibiliseringsacties uit in de gemeenschappen. De organisatie werkt aan de inclusie van psychosociale ondersteuningsactiviteiten in de onderwijsomgeving, om kinderen met geestelijke gezondheidsbehoeften te begeleiden. 

Bovendien is de organisatie ook actief op het gebied van economische integratie, om de toegang tot beroepsintegratie van jongeren te ontwikkelen en door microfinancieringsprojecten te ondersteunen. De voedselonzekerheid is een gevaar voor veel mensen, daarom voorziet Handicap International levensonderhoud voor arme huishoudens om ervoor te zorgen dat ze een stabiel inkomen hebben, zodat ze in hun behoeften kunnen voorzien. De organisatie ondersteunt lokale initiatieven en moedigt de ontwikkeling aan van spaar- en kredietverenigingen in de dorpen, die een middel zijn om de zelfredzaamheid van de gemeenschappen te verhogen. Handicap International begeleidt bovendien ook de heropleving van uitwisselingen en dialoog binnen dorpen en tussen de lokale leiders en burgers.

Handicap International is ook actief op het gebied van logistiek, door andere humanitaire hulpverleners te ondersteunen. De organisatie heeft expertise in het land opgebouwd, waardoor ze goederen kan leveren in regio's die heel moeilijk te bereiken zijn. Deze wordt ook ter beschikking gesteld van andere organisaties. In dit kader begeleidt Handicap International ook de ontwikkeling van lokale vaardigheden, door chauffeurs en goederenbehandelaars op te leiden in humanitaire uitdagingen en inclusie en door voorlichting over de risico's van explosieven aan te bieden. 

Ten slotte is Handicap International actief over heel het land wat betreft inclusieve humanitaire hulp. De organisatie is een van de weinige aanwezige spelers op dit gebied, dus zorgt ze ervoor dat er rekening gehouden wordt met de behoeften van mensen in een kwetsbare situatie en mensen met een handicap in de projecten die door haar partners en door andere ngo's worden uitgevoerd. 

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Mali

De afgelopen jaren is Mali getroffen door periodes van droogte, politieke crises en conflicten, die tot massale volksverhuizingen hebben geleid en de instellingen van het land hebben verzwakt.

In januari 2012 kreeg het land te maken met een gewapend conflict dat leidde tot de verspreiding van handvuurwapens en ontplofbare oorlogsresten in bevolkte gebieden. Het in juni 2015 ondertekende akkoord van Algiers moest de vrede en veiligheid in het noorden van Mali herstellen. Het akkoord voorziet in de ontwapening van gewapende groepen en meer bevoegdheden voor de regio's. Sinds begin 2018 is het centrum van Mali echter het toneel van gewapende conflicten tussen radicale groeperingen. Sinds 2020 wordt het vredesakkoord door een deel van de Malinese publieke opinie aangevochten. Sterk verzet tegen de toepassing ervan zorgt regelmatig voor spanningen tussen de verschillende partijen.  

De Raad voor de Opvolging van het Akkoord van Algiers kwam in september 2022 bij elkaar, onder voorzitterschap van Algerije, om te proberen de obstakels voor de toepassing ervan uit de weg te ruimen. Het vredesakkoord stuit echter nog steeds op hevig verzet vanuit bepaalde hoeken. Deze spanningen hebben ertoe geleid dat de Samenwerking van Bewegingen van Azawad (Coordination des Mouvements de l'Azawad, afgekort CMA) zich heeft teruggetrokken uit de werkzaamheden van de Raad voor de Opvolging van het Akkoord van Algiers en uit het proces van het grondwettelijk referendum. De CMA heeft herhaaldelijk schendingen van het akkoord en aanvallen op haar posities door de Malinese luchtvaart gerapporteerd. Dit wakkerde de spanningen tussen de partijen die het akkoord ondertekenden weer aan, zeker na de terugtrekking van de Multidimensionale Geïntegreerde Stabilisatiemissie van de Verenigde Naties in Mali (MINUSMA), die ervoor moest zorgen dat alle bases overgedragen zouden worden aan de Malinese strijdkrachten tegen december 2023. 

Als gevolg van de COVID-19 pandemie, in combinatie met een staatsgreep in augustus 2020 en de economische sancties en banksancties die de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) in de eerste helft van 2022 heeft opgelegd, is het land van een sterke economische groei van 5,1% van het reële BBP in 2019 overgegaan in een periode van recessie waarin het reële BBP 2% daalde in 2020. De Malinese economie blijft weinig divers en is heel afhankelijk van de primaire sector, die 68% van de actieve bevolking tewerkstelt. De werkloosheidsgraad van ongeveer 21,5% blijft heel hoog. 

Mensen met een handicap zijn vaak het slachtoffer van discriminatie en hebben weinig of geen toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, sociale diensten of werkgelegenheid.

Via het Plan voor Noodhulp van 2023 van de Verenigde Naties voor Mali, trachten de humanitaire partners 751,4 miljoen dollar te verzamelen om 5,7 miljoen personen bij te staan.

Team van Handicap International in Mali: 201

Aanwezig in Mali: sinds 1993

Lees ook

Inclusief onderwijs: "Een beperking is nog geen veroordeling"
© HI
Integratie

Inclusief onderwijs: "Een beperking is nog geen veroordeling"

Mariam, moeder van Oumou (9), speelt een grote rol in de opvoeding van haar dochter.

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?
X. Olleros - HI
Revalidatie

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?

Revalidatiezorg klinkt niet sexy. Je vult er geen hongerige magen mee, het vaccineert geen bevolkingen en het stopt geen tanks. Vandaar de vraag: hoe noodzakelijk is kwaliteitsvolle en betaalbare revalidatiezorg?

Mentaliteitswijziging over wapens en explosieven nodig in Mali Mijnen en andere wapens Preventie

Mentaliteitswijziging over wapens en explosieven nodig in Mali

Na een hevige strijd in 2012 en 2013 bleven veel wapens achter in Noord-Mali, die tot op vandaag slachtoffers maken. Om ongelukken en handicaps te voorkomen, sensibiliseerde Handicap International sinds maart 2016 al bijna 20.000 inwoners over de gevaren van lichte wapens en explosieve oorlogsresten.