Goto main content

Mali

In Mali voert Handicap International (HI) projecten uit om de weerbaarheid van door conflicten getroffen bevolkingsgroepen te helpen versterken, duurzame en inclusieve ontwikkeling te bevorderen en te ondersteunen en initiatieven voor inclusief onderwijs te ondersteunen.

Vroegtijdige opsporing van handicaps bij jonge kinderen op school - HI Mali

Vroegtijdige opsporing van handicaps bij jonge kinderen op school - HI Mali | © S. Rieussec / HI

Lopende acties

In een zeer zorgwekkende veiligheidscontext steunt HI de slachtoffers van het conflict en komt het op voor het recht op gezondheid, onderwijs en beroepsintegratie van mensen met een handicap.

Het programma voert momenteel zowel humanitaire als ontwikkelingsactiviteiten uit in de regio's Sikasso, Bamako, Mopti, Timboektoe en Gao. Deze activiteiten zijn veelomvattend en omvatten functionele en fysieke revalidatie, mentale gezondheidszorg en psychosociale steun, voorlichting over de risico's van explosieven en bijstand aan de slachtoffers van gewapende conflicten.

 Het programma steunt verder de verbetering van gezondheidscentra en de zorg voor zwangere vrouwen, om deze diensten voor iedereen toegankelijk te maken. De teams van HI werken ook met jonge kinderen met meervoudige handicaps en ondervoeding, door hun uitgebreide zorg te verlenen en gemeenschappen te helpen stimuleringsactiviteiten op te zetten.

Om alle kinderen toegang tot onderwijs te geven, versterkt HI de capaciteiten en biedt het onderwijspersoneel opleidingen aan om hen te helpen kinderen met een handicap in hun klaslokalen op te nemen. HI werkt ook aan de ontwikkeling van beroepsintegratie voor jongeren en ondersteunt microfinancieringsprojecten.

Daarnaast tracht het programma van HI in Mali door steun aan gemeenschapsprojecten en preventieacties de gemeenschappen in de regio's Ségou, Koulikoro en Mopti weerbaarder te maken tegen de risico's van voedselonzekerheid en met name vrouwen en meisjes beter te beschermen.

 

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Mali

Mali is één van de armste landen ter wereld. De afgelopen jaren is het getroffen door droogte, politieke crises en gewapende conflicten, die tot massale volksverhuizingen hebben geleid en de instellingen hebben verzwakt.

In januari 2012 werd het land ondergedompeld in een gewapend conflict dat leidde tot de verspreiding van handvuurwapens en ontplofbare oorlogsresten in bevolkte gebieden. Het in juni 2015 ondertekende akkoord van Algiers moest de vrede en veiligheid in Noord-Mali herstellen. Het akkoord voorziet in de ontwapening van gewapende groepen en meer bevoegdheden voor de regio's. Sinds begin 2018 is Centraal-Mali echter het toneel van gewapende conflicten tussen radicale groeperingen. Sinds 2020 wordt het vredesakkoord door een deel van de Malinese publieke opinie aangevochten. Sterk verzet tegen de toepassing ervan zorgt regelmatig voor spanningen tussen de verschillende partijen.  

Als gevolg van de COVID-19 pandemie, in combinatie met een staatsgreep in augustus 2020 en de economische en banksancties die de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) in de eerste helft van 2022 heeft opgelegd, is het land van een sterke economische groei overgegaan in een periode van recessie. De armoede is wijdverspreid en het werkloosheidspercentage is hoog.

Mensen met een handicap worden uitgesloten en zijn vaak het slachtoffer van discriminatie of vooroordelen. Zij hebben weinig of geen toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, sociale diensten of werkgelegenheid.

Team van Handicap International in Mali: 176

Aanwezig in Mali: Sinds 1993

Lees ook

Inclusief onderwijs: "Een beperking is nog geen veroordeling"
© HI
Integratie

Inclusief onderwijs: "Een beperking is nog geen veroordeling"

Mariam, moeder van Oumou (9), speelt een grote rol in de opvoeding van haar dochter.

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?
X. Olleros - HI
Revalidatie

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?

Revalidatiezorg klinkt niet sexy. Je vult er geen hongerige magen mee, het vaccineert geen bevolkingen en het stopt geen tanks. Vandaar de vraag: hoe noodzakelijk is kwaliteitsvolle en betaalbare revalidatiezorg?

Mentaliteitswijziging over wapens en explosieven nodig in Mali Mijnen en andere wapens Preventie

Mentaliteitswijziging over wapens en explosieven nodig in Mali

Na een hevige strijd in 2012 en 2013 bleven veel wapens achter in Noord-Mali, die tot op vandaag slachtoffers maken. Om ongelukken en handicaps te voorkomen, sensibiliseerde Handicap International sinds maart 2016 al bijna 20.000 inwoners over de gevaren van lichte wapens en explosieve oorlogsresten.