Goto main content

Mali: “Seba praat met haar ogen”

Mali

Madou is 55 jaar en heeft samen met zijn vrouw Ami zeven kinderen: twee jongens en vijf meisjes.

Seba lacht

Madou is 55 jaar en heeft samen met zijn vrouw Ami zeven kinderen: twee jongens en vijf meisjes.

Zijn oudste dochter is 30 jaar en woont samen met haar man. Zijn jongste dochter Seba is vijf jaar en heeft hersenverlamming. Dat zijn dochtertje niet weende bij de geboorte, gaf hem naar eigen zeggen de volgende gevoelens: “Het is de wil van God en wij aanvaarden dat.” Beide partners zijn afkomstig uit het dorp Kouloukani, maar ze wonen al meer dan 20 jaar in Bamako. Madou is nachtwaker en Ami houdt zich bezig met de kinderen.

Seba praat niet, maar ze kent wel alles. In alles wat ze doet, wordt ze door haar mama met een brede glimlach geholpen. “Op die manier is ze aan het praten”, vertelt een buurvrouw, die haar heel goed kent.

Eén keer per week gaat Ami met Seba naar het centrum van Soudiata waar ze een uur lang samen met haar mama en dokter Coulibaly gestimuleerd wordt. Sinds kort heeft het centrum een speciale houten stoel voor Seba, waarin ze 2 uur per dag vastgemaakt wordt zodat ze beter rechtop kan leren zitten. “Een geschenk van Handicap International”, aldus Ami. Haar dochter Seba zou de stoel 3 maanden moeten gebruiken.

Drie dagen later bezoeken we Seba thuis, omringd door haar gezin. Ze zit in de speciale stoel die ze van het centrum – en van Handicap International – gekregen heeft. Maar doordat ze de stoel nog niet gewend is, is ze nog een beetje bang om te vallen. Met haar blik zoekt ze geruststelling bij haar vader. Seba communiceert dan ook enkel met haar ogen. Zo kan ze haar broers één voor één identificeren, enkel op basis van hoe hun voornaam klinkt.

En ze houdt van dansen. Op het ritme van de muziek leeft het meisje zich volledig uit, weliswaar ondersteund door haar moeder. Mama Ami lacht haar toe en moedigt haar constant aan. Ze masseert haar en rekt haar spieren uit, en hoewel dat pijn doet, verliest Seba de moed niet en doet ze elke dag haar oefeningen.

Seba wordt elke dag door haar hele familie geholpen! Ze sluit haar ogen en valt met haar moeder in slaap op het grote bed.

Meer over dit onderwerp

Inclusief onderwijs: "Een beperking is nog geen veroordeling"
© HI
Integratie

Inclusief onderwijs: "Een beperking is nog geen veroordeling"

Mariam, moeder van Oumou (9), speelt een grote rol in de opvoeding van haar dochter.

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?
X. Olleros - HI
Revalidatie

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?

Revalidatiezorg klinkt niet sexy. Je vult er geen hongerige magen mee, het vaccineert geen bevolkingen en het stopt geen tanks. Vandaar de vraag: hoe noodzakelijk is kwaliteitsvolle en betaalbare revalidatiezorg?

Mentaliteitswijziging over wapens en explosieven nodig in Mali Mijnen en andere wapens Preventie

Mentaliteitswijziging over wapens en explosieven nodig in Mali

Na een hevige strijd in 2012 en 2013 bleven veel wapens achter in Noord-Mali, die tot op vandaag slachtoffers maken. Om ongelukken en handicaps te voorkomen, sensibiliseerde Handicap International sinds maart 2016 al bijna 20.000 inwoners over de gevaren van lichte wapens en explosieve oorlogsresten.