Goto main content

Medaille voor de bescherming van burgers voor federaal parlementslid

Federaal parlementslid Samuel Cogolati krijgt van Handicap International de medaille voor de bescherming van burgers voor zijn voortrekkersrol in het internationaal akkoord tegen het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden.

Handicap International reikte deze week een medaille uit aan parlementslid Samuel Cogolati (Ecolo) voor zijn strijd tegen explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden. Cogolati stond samen met Handicap International (HI) mee aan de wieg van het internationale akkoord dat vorige week in Dublin door 83 landen werd erkend en burgers beter beschermt in gewapende conflicten.

De medaille werd uigereikt in aanwezigheid van onder meer artiest-activist Axelle Red, ambassadeur van HI België sinds 2017, en van Erwin Telemans, directeur van Handicap International België. Telemans: “Het is in België de eerste keer dat onze organisatie deze erkenning schenkt. We willen hierbij benadrukken dat de bijdrage die Cogolati heeft geleverd om burgers in gewapende conflicten te beschermen echt bijzonder is en heeft geleid tot een akkoord dat je historisch mag noemen.”

Parlementslid Cogolati werkt al jaren met HI samen om het internationaal akkoord tegen stedelijke bombardementen te realiseren. Hij was een van de initiatiefnemers van de gezamenlijke verklaring die in 2021 door 274 parlementsleden uit 8 landen en het Europees parlement werd ondertekend. In mei 2021 stemde een grote meerderheid voor een resolutie om burgers te beschermen tegen explosieve wapens. Het was het eerste parlement ter wereld dat voor een internationale politieke verklaring over dit onderwerp stemde.

“In het begin was er niet veel animo voor het onderwerp”, zegt Cogolati. “Maar de stedelijke bombardementen in Oekraïne hebben de oorlog plots veel dichter bij huis gebracht en alles kwam in een stroomversnelling. Maar dat er zich vandaag al 83 landen achter deze verklaring zouden scharen, overtreft de verwachtingen”, zegt het zichtbaar tevreden parlementslid.

"We schrijven geschiedenis"

 “Met deze verklaring schrijven we geschiedenis”, zegt Alma Taslidžan van Handicap International. Ze is advocacy-verantwoordelijke voor de ontwapening en bescherming van burgers. “Het zal de regels van oorlogsvoering veranderen. Het zal landen die explosieve wapens in steden gebruiken, zwaar stigmatiseren. En vooral; het zal zovele burgers beschermen. Naast het grote aantal onschuldige doden en gewonden, die nogal cynisch ‘collatoral damage’ worden genoemd, is er ook een zware langetermijnimpact; de vernietigingen aan infrastructuur zoals wegen, scholen, ziekenhuizen, energievoorzieningen ... zorgen ervoor dat mensen niet kunnen werken, naar school gaan of niet de nodige zorg krijgen. Dit laatste kan leiden tot ernstige, zelfs permanente, medische problemen die vermeden hadden kunnen worden. Vaak onderschat is ook de psychologische schade, zoals trauma’s en depressies.”

“De 83 staten moeten onmiddellijk beginnen aan een effectieve uitvoering van hun verbintenissen”, zegt Taslidžan. “De afgelopen twaalf jaar zijn meer dan 290.000 burgers gedood of gewond geraakt door bombardementen op steden en andere dichtbevolkte gebieden. Ze zijn systematisch en op grote schaal gebombardeerd en beschoten in Oekraïne, Syrië, Jemen, Palestina, Ethiopië, ... Het moet stoppen.”

“Het werk zit er inderdaad nog niet op”, zegt Cogolati. “We moeten nog meer landen overtuigen. Maar in de eerste plaats moeten we er nu op toezien dat het engagement in de praktijk wordt omgezet en moeten we het blijven aanklagen als dat niet gebeurt.”

Gepubliceerd op: 25 november 2022

Meer over dit onderwerp

Met of zonder rolstoel: een wereld van verschil
© T. Freteur / HI
Integratie

Met of zonder rolstoel: een wereld van verschil

Daïsane werd geboren met klompvoeten. Ze kreeg een aangepaste rolstoel van Handicap International, waardoor ze zich opnieuw zelfstandig kan verplaatsen en met haar klasgenootjes kan spelen.

 

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak
© T. Freteur / HI
Gezondheid Revalidatie

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak

Dieudonné verloor zijn rechterbeen na een brand. Dankzij de prothese die hij van Handicap International kreeg, kan Dieudonné eindelijk zelfstandig leren stappen. Zelfs voetballen lukt al aardig.

Eindelijk naar school
© HI
Integratie

Eindelijk naar school

Mahamat heeft een fysieke handicap en woont in een vluchtelingenkamp in de Kameroense stad Kousseri, vlak naast de grens met Tsjaad. Maar dat verhindert hem niet om naar school te gaan.