Goto main content

Meer dan 2000 amputaties geregistreerd

Noodhulp Revalidatie
België Haïti

Het team van Handicap International in Haïti wordt geconfronteerd met het enorme aantal gewonden en schat het aantal amputaties op meer dan 2000, vaak doordat gangreen zich in de verwondingen ontwikkelt. De organisatie verbindt zich tot een meerjarig actieplan. Personen bij wie een amputatie werd uitgevoerd, kunnen in maart een eerste noodprothese krijgen, nadat de wonden zijn genezen. Niet alleen de fysieke, maar ook de psychologische gevolgen zullen enorm zijn.

Meer dan 2000 amputaties Haïti

Het team van Handicap International in Haïti wordt geconfronteerd met het enorme aantal gewonden en schat het aantal amputaties op meer dan 2000, vaak doordat gangreen zich in de verwondingen ontwikkelt. De organisatie verbindt zich tot een meerjarig actieplan. Personen bij wie een amputatie werd uitgevoerd, kunnen in maart een eerste noodprothese krijgen, nadat de wonden zijn genezen. Niet alleen de fysieke, maar ook de psychologische gevolgen zullen enorm zijn.

De activiteiten van Handicap International kunnen momenteel worden onderverdeeld in een logistiek luik (transport van hulpgoederen) en een gezondheidsluik. Om de talloze gewonden te helpen, beschikt Handicap International ter plaatse momenteel over een dertigtal personen (waarvan elf buitenlanders), onderverdeeld in zes mobiele teams. Daarnaast doen drie kinesitherapeuten al de postoperatieve zorgen in samenwerking met een medische hulporganisatie. Binnen twee tot drie weken is het de bedoeling dat er ongeveer honderd medewerkers ter plaatse zijn (waarvan een twintigtal buitenlanders).

Twee van de mobiele ploegen, bestaande uit revalidatiespecialisten, gaan aan de slag in acht ziekenhuizen in Port-au-Prince, waar omwille van de enorme stroom aan gewonden alleen de ernstigste gevallen kunnen worden behandeld. Bij een belangrijk deel van de operaties gaat het om amputaties. Sommige patiënten met gesloten breuken moeten elders wachten tot de meest dringende gevallen behandeld zijn. Het werk in dit ziekenhuis, waar al meer dan 500 amputaties zijn geteld, en de verzamelde gegevens van andere organisaties, geven momenteel samen een cijfer van meer dan 2000 amputaties.

De vier andere mobiele ploegen van Handicap International trekken door vier wijken en voorsteden van de hoofdstad, waar de allerarmsten wonen (Carrefour, Carrefour Feuilles, Christ-Roi en Pétionville) en verdelen medische hulp en hulpgoederen in de daklozenkampen en geïmproviseerde wijken.

Wat we vandaag in Haïti meemaken, hebben we nog nooit gezien,” aldus Thomas Calvot, specialist in zorgverlening na aardbevingen bij Handicap International. “Er is het enorme aantal gewonden, 250.000 volgens de Verenigde Naties, en bovendien de gezondheidsstructuren die grotendeels zijn ingestort.” De Belg Eric Weerts legt uit: “De 17 eerste amputaties die ik heb gezien, waren het gevolg van wonden die ontstoken waren met gangreen. Dan is er geen andere optie meer, er moet geamputeerd worden.” Eric Weerts wijst ook op de psychologische gevolgen van het drama voor zij die het overleefd hebben: “Velen onder hen zijn in shock: ze hebben een familielid verloren of hun naasten zijn vermist. Daar komt dan de aardbeving zelf bij, de angst dat dit nog eens kan gebeuren en het trauma van urenlang vast te zitten alvorens te worden bevrijd ... Deze nachtmerrie dragen ze nog hun hele leven mee, vandaar ook het belang van psychologische en sociale begeleiding na de operaties.

De medewerkers van Handicap International zorgen voor revalidatie, verdeling van krukken en orthopedisch materiaal en opvolging van de behandelde patiënten. “U moet ervoor zorgen dat uw gewrichten in beweging blijven,” herhaalt dokter Colleen O’Connell schijnbaar onvermoeibaar tegen alle geamputeerde patiënten in het overvolle ziekenhuis. “Om spasmen te vermijden, moet u elke dag oefeningen doen. Dat is absoluut noodzakelijk om u later een prothese te kunnen geven.

De behoefte aan materieel zal aanzienlijk zijn. Dat kan pas in maart van start gaan, nadat de amputatiewonden genezen zijn. Handicap International zal tijdens de eerste zes maanden 300 tot 400 noodprotheses voorzien. Die tijdelijke hulpmiddelen worden op termijn dan vervangen door definitieve prothesen. Het doel van de organisatie is om een capaciteit te creëren en te coördineren voor revalidatie en uitrusting op lange termijn, en om lokaal personeel op te leiden om de continuïteit te verzekeren.
 

Meer over dit onderwerp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever Noodhulp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Statement van Handicap International

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp Noodhulp

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp

Wereldleiders ondernemen geen actie