Goto main content

Mogelijks miljoenen Haïtianen getroffen door orkaan Matthew

Noodhulp
Haïti

Orkaan Matthew raast momenteel over de zuidwestkust van Haïti en bereikt later vanavond Cuba. Volgens de Verenigde Naties zouden miljoenen mensen worden treffen. De Haïtiaanse overheid heeft een oproep gelanceerd voor internationale noodhulp. De teams van Handicap International, die al ter plaatse aanwezig zijn, zijn gemobiliseerd en bereiden zich voor om humanitaire hulp te bieden.

tentenkamp in de modder, mensen van alle leeftijden op de weg er middendoor, onder een grijze hemel

Orkaan Matthew raast momenteel over de zuidwestkust van Haïti en bereikt vannacht Cuba. Volgens de Verenigde Naties zouden miljoenen mensen worden getroffen. De Haïtiaanse overheid heeft een oproep gelanceerd voor internationale noodhulp. De teams van Handicap International, die al ter plaatse aanwezig zijn, zijn gemobiliseerd en bereiden zich voor om humanitaire hulp te bieden.

Deze namiddag heeft Matthew Haïti bereikt met winden tot wel 233 km/u. Matthew behoort daarmee tot (de op één na hoogste) categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson. De orkaan baant zich momenteel een weg over de zuidwestkust van Haïti. Het stijgende zeeniveau en de hevige regenval, tot wel één meter hoog, riskeren dodelijke overstromingen en landverschuivingen te veroorzaken en hierbij wel 5 miljoen mensen te treffen, zo schatten de Verenigde Naties. Er wordt geschat dat meer dan 300.000 personen nood zou hebben aan onmiddellijke hulp.

Meer dan 1.200 mensen zijn op dit moment gevlucht naar tijdelijke schuilplaatsen in de steden Cayes en Jeremie. Overstromingen van de kust werden gemeld in elf gemeentes in Grand Anse, Nippes en de zuidelijke departementen. Orkaan Matthew zal dinsdagavond Mole Saint Nicolas aan de noordwestkust van Haïdi bereiken en dinsdagnacht de zuidkust van Cuba.

Oproep tot noodhulp

De Haïtiaanse overheid roept de hulp in van ngo’s en andere humanitaire spelers. “We bereiden ons voor om aan de gevolgen van een ernstige natuurramp tegemoet te komen”, zegt Jean-François Michel, verantwoordelijke bij Handicap International voor de programma’s in Haïti. “Onze teams ter plaatse maken zich op om de omvang van de catastrofe te evalueren en, in functie van de vastgestelde noden, een noodinterventie uit te voeren bij de getroffen bevolking.”

In Cuba is de alarmfase uitgeroepen in de provincies Camaguey, Las Tunas, Holguin, Granma, Santiago de Cuba en Guantanamo. Er werd een noodplan uitgerold en meer dan 900.000 mensen worder er momenteel geëvacueerd.

Handicap International in Haïti en Cuba 

Handicap International is sinds 1998 werkzaam in Cuba (provincies Pinar del Rio, Granma, Santiago de Cuba, Baracoa en Guantanamo) en sinds 2008 in Haïti (regio van Port-au-Prince, departementen Nippes, Artibonite en Nord en gemeentes Delmas en Carrefour). Onze organisatie heeft in Haïti eerder hulp geboden aan tienduizenden slachtoffers van de aardbeving die het land trof in januari 2010.

Noodhulp Haïti: steun de slachtoffers.

 

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.