Goto main content

Noodoperatie in Ivoorkust succesvol afgerond

Als gevolg van de presidentiële verkiezingen in 2010 in Ivoorkust ontstonden over het hele land gevechten tussen de aanhangers van Gbagbo (ex-president) en Ouattara (nieuw verkozen president). Handicap International stuurde zes kinesisten ter plaatse, om slachtoffers te helpen bij het revalideren.

photo van een revalidatie-oefening, met daniel en een medewerkster van handicap

Als gevolg van de presidentiële verkiezingen in 2010 in Ivoorkust ontstonden over het hele land gevechten tussen de aanhangers van Gbagbo (ex-president) en Ouattara (nieuw verkozen president). De gevechten stopten pas in april 2011, nadat Laurant Gbagbo werd gearresteerd.

Artsen Zonder Grenzen België (AZG) merkte op dat moment een belangrijke toename van het aantal gewonden in de ziekenhuizen. Daarom ging AZG er vanaf april zorgen verstrekken. Midden mei kwamen er acties in het algemeen ziekenhuis van Port-Bouët, waar mensen konden worden geopereerd en langere tijd konden verblijven.

Handicap International, dat in Ivoorkust samenwerkt met AZG, stuurde een kinesitherapeut ter plaatse om de noden te evalueren. Uit die evaluatie bleek dat het ziekenhuis en AZG technische steun nodig hadden van buitenlandse kinesisten. Zij startten meteen een dienst voor revalidatie om complicaties te vermijden die tot een handicap kunnen leiden. Zes expats verzorgden de patiënten van april tot september. Ze volgden hen ook op bij hun terugkeer naar huis en stuurden hen wanneer nodig door naar andere diensten.

Hierna lees je een getuigenis van Anne-Sophie over haar laatste ogenblikken in Ivoorkust:

"September 2011. Ik heb zonet de deur achter mij dicht gedaan ... Achter die deur hebben we zo dikwijls de slappe lach gehad, momenten van opluchting en geluk of van verdriet gedeeld. Alle kine’s die hier hebben geleefd, kwamen met hetzelfde doel voor ogen: met veel passie de slachtoffers van het postelectorale conflict in Ivoorkust helpen.

De laatste patiënten hebben samen met mij het ziekenhuis verlaten. De patiënten die het grootste risico lopen op complicaties (na een amputatie, huidtransplantatie ...) werden naar andere centra gestuurd om hun opvolging te verzekeren. De anderen keerden terug naar huis. Dankzij de vele raad die ze in het ziekenhuis hebben gekregen, zullen ze hun oefeningen thuis kunnen doen. Opgelucht verlaat ik dit prachtige land: ik weet dat onze patiënten in goede handen zijn.

Het leven gaat weer min of meer zijn gewone gang in Ivoorkust. De mensen denken nog terug aan de horrormomenten, maar ze hebben weer hoop. De noodsituatie die Handicap International naar Ivoorkust heeft gebracht, is voorbij. Daarom kunnen we dit project afsluiten."

In het bijhorende fotoalbum vind je foto’s met commentaren van Anne-Sophie en Bérangère, twee kinesisten van Handicap International. 

 


 

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.