Goto main content

Ontmijningsacties gestart in Colombia

Mijnen en andere wapens
Colombia

Handicap International is deze zomer begonnen met ontmijningsacties in Colombia, in het departement Cauca. Het Zuid-Amerikaanse land is het tweede land ter wereld met de meeste slachtoffers van landmijnen, na Afghanistan.

Ontmijner van Handicap Interantional

Handicap International is deze zomer begonnen met ontmijningsacties in Colombia, in het departement Cauca. Het Zuid-Amerikaanse land is het tweede land ter wereld met de meeste slachtoffers van landmijnen, na Afghanistan.

Gewapend conflict tijdens de laatste vijftig jaar maakte van Colombia een verscheurd land. 31 van de 32 departementen zijn vervuild door mijnen en explosieve oorlogsresten. Sinds 1990 werden al ruim 11.400 slachtoffers opgetekend, onder wie heel wat mensen die het niet overleefden.

HI zal in de komende vijf jaar verschillende dorpen en gemeenten ontmijnen in de departementen Cauca (Caloto, Corinto en Cajibío), Meta (Vistahermosa) en Caquetá (San Vicente del Caguán). Pauline Boyer, coördinatrice van de ontmijningsoperaties voor HI in Colombia, legt uit voor welke uitdagingen onze teams komen te staan, in het Ventagebied en de gemeente Cajibío:

“Deze zone, met een oppervlakte van 615 m², bevindt zich op zo'n twintig meter van de Panamerikaanse autosnelweg en dat bemoeilijkt het werk van de ontmijners nogal. Door het lawaai van de snelweg horen ze het signaal van hun metaaldetectoren amper of zelfs niet. En de grote hoeveelheid metaalschroot die men ontdekt op het terrein maakt dat deze detectoren hun werk niet degelijk kunnen uitvoeren. De ontmijners maaien beetje per beetje het gras af en graven met hun handen in de grond. Het is een heel zware taak, die veel concentratie en geduld vereist om de risico’s zoveel mogelijk te beperken”.

Inheemse bevolking ingeschakeld

In de ontmijningsteams van Handicap International zijn er veel mensen die tot de inheemse Colombiaanse gemeenschappen behoren. Pauline Boyer licht toe: “Ze versterken de economische ontwikkeling van hun gemeenschap door hun gronden te ontmijnen en opnieuw bewerkbaar te maken. Ze creëren tegelijk veiligheid en gemoedsrust, die er lang niet meer is geweest.”

Handicap International organiseert ook bewustmakingssessies voor de gemeenschappen over de risico's van mijnen en explosieve oorlogsresten. Verder blijft onze organisatie slachtoffersteun bieden, via revalidatiehulp en juridische steun om hun rechten te laten gelden.

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"
© HI 2024
Mijnen en andere wapens

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.