Goto main content

“Schrijnende toestanden in Kasaï, maar het blijft oorverdovend stil”

Noodhulp
Democratische Republiek Congo

“De situatie in Kasaï is dramatisch. Hier is een acute humanitaire ramp aan de gang”, zegt de directeur van onze operaties in Congo. Sinds er in augustus 2016 geweld losbrak in de regio, werden honderden mensen gedood, raakten duizenden gewond en sloeg meer dan één miljoen op de vlucht.

Vluchtelingenkamp in Congo. Vrouw van middelbare leeftijd draagt een stapel takken op haar hoofd. Tientallen mensen rondom zitten neer of staan recht.

“De situatie in Kasaï is dramatisch. Hier is een acute humanitaire ramp aan de gang”, zegt de directeur van onze operaties in Congo. Sinds er in augustus 2016 geweld losbrak in de regio, werden honderden mensen gedood, raakten duizenden gewond en sloeg meer dan één miljoen op de vlucht.

De regio Groot-Kasaï in de Democratische Republiek Congo is al maandenlang het toneel van buitensporig geweld. De schrijnende situatie treft meer dan 2 miljoen mensen die binnen de komende zes maanden humanitaire hulp nodig hebben.

Guillaume Zerr, directeur van Handicap International in de Democratische Republiek Congo, trekt aan de alarmbel: “De situatie is dramatisch. Deze crisis is zeer ernstig en er wordt veel te weinig aandacht aan besteed. Meer dan één miljoen mensen hebben dringend hulp nodig.”

Meest kwetsbaren zijn eerste slachtoffer

“Veel mensen hebben nood aan bescherming: duizenden kinderen, die gedwongen ingelijfd werden bij milities, zijn extreem kwetsbaar nu. Vrouwen lopen een groter risico op seksueel geweld. Ook senioren of mensen met een handicap, die sowieso al vaker geconfronteerd worden met discriminatie in hun gemeenschap, komen in een nog zwakkere positie terecht”, zegt Guillaume Zerr.

“Toegang tot gezondheidszorg en medicatie zijn problematisch geworden. Voor een miljoen mensen die van huis moesten wegvluchten, zijn de gezondheidsdiensten erg moeilijk bereikbaar. Veel gewonden hebben geen toegang tot revalidatiezorg. Het geweld zorgt er ook voor dat mensen hun velden niet meer kunnen bewerken, waardoor er een serieus risico op zware ondervoeding ontstaat.”

“In de regio Groot-Kasaï, die vóór deze humanitaire ramp al te kampen had met een schrijnend onderontwikkelingsniveau, zijn er bovendien weinig transportroutes of asfaltwegen. Dit bemoeilijkt de levering van humanitaire hulp, zoals gezondheidszorg en voedseluitdelingen”, gaat Guillaume Zerr verder.

Onze noodhulp

Handicap International is actief in de provincie Kasaï-Central met projecten voor revalidatie en integratie op de arbeidsmarkt voor personen met een handicap. In februari 2017 brachten onze teams de noden in kaart van de mensen die door de crisis getroffen worden, met het oog op een eventuele spoedinterventie. Momenteel zijn we één van de enige humanitaire hulporganisaties die actief zijn in de provincie Kasaï-Central.

Handicap International wil verzekeren dat de gewonden over revalidatiemogelijkheden beschikken in twee lokale ziekenhuizen. Daartoe zullen kinesitherapeuten moeten worden aangeworven en apparatuur en mobiliteitshulpmiddelen voorzien, zoals behandelingstafels, gewichten, looprekjes, rolstoelen ... We willen de slachtoffers ook psychologisch bijstaan, via individuele en groepssessies, om hen te helpen hun trauma’s te verwerken.

Een andere prioriteit is zorgen voor een betere bescherming van niet-begeleide kinderen, vrouwen, ouderen en mensen met een handicap, door lokale organisaties aan te leren hoe ze de kwetsbaarste personen kunnen identificeren en ervoor zorgen dat deze toegang hebben tot humanitaire diensten.

Handicap International is ook van plan om essentiële huishoudspullen (kookgerei, hygiënekits met zeep …) aan duizenden getroffen gezinnen uit te delen. Tot slot helpen we met het vervoer van humanitaire hulp voor mensen die in moeilijk bereikbare en onveilige gebieden leven.  

“Honderdduizend mensen verkeren in nood en hebben nog steeds geen steun gekregen. Hen helpen is onze prioriteit”, besluit Guillaume Zerr.

Meer over dit onderwerp

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah
© S. Hejji - HQ
Noodhulp

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah

De algemene directeurs van verschillende ngo's en mensenrechtenorganisaties, waaronder Handicap International, delen een gezamenlijke verklaring waarin ze oproepen tot een onmiddellijke stopzetting van de militaire plannen van Israël.