Goto main content

Shahid zet meer dan één stap in de goede richting

Gezondheid Mijnen en andere wapens Revalidatie
Libanon

Shahid liep in 2011 zware verwondingen op tijdens de oorlog in Syrië. Handicap International begeleidt haar en zorgt ervoor dat ze haar mobiliteit kan herwinnen.

Shahid won aan autonomie en zelfvertrouwen sinds ze zich leerde te verplaatsen met haar looprekje.

Shahid won aan autonomie en zelfvertrouwen sinds ze zich leerde te verplaatsen met haar looprekje. | © Photo HI

Ze was 2 jaar, toen Shahid geraakt werd door granaatscherven in het midden van haar rug. In het ziekenhuis van Beka in Libanon onderging ze vervolgens verschillende chirurgische interventies om haar ruggenmergletsel te laten behandelen.

De artsen gaven haar toen geen kans om nog ooit te kunnen wandelen. Ze moest kruipen om zich te verplaatsen en was voor de meeste van haar dagelijkse activiteiten afhankelijk van haar tante.

Naast haar slechte gezondheidstoestand kon Shahid natuurlijk ook nooit naar school gaan.

Revalidatiehulp

In juli van vorig jaar kreeg Shahid een volledige diagnose van de specialisten van Handicap International in Libanon. Zij namen de toestand en de noden van het meisje onder de loep en werkten een langetermijnbehandeling uit.

Dit plan omvatte o.a. het aanmeten van twee ortheses om haar benen te ondersteunen, een looprekje om korte afstanden te overbruggen en een rolstoel voor de langere afstanden. Ze kreeg ook regelmatig kinesitherapie.

Een maand nadat haar behandeling startte en na slechts acht kinesitherapiesessies had Shahid al aan mobiliteit gewonnen. Ze kon zelfstandig stappen met de hulp van haar toestellen.

Toegang tot onderwijs

Handicap International heeft ook een aangepast leerprogramma voor Shahid gevonden. Ze startte deze zomer haar leerachterstand in te halen. Onze organisatie zal haar helpen om zich in te schrijven in een publieke school zodat ze haar dromen kan najagen.

Ik ben heel tevreden dat ik opnieuw kan stappen, naar school kan gaan en leren. Ik heb altijd willen studeren om dokter te worden,”

vertrouwde het meisje ons toe.
 

Gepubliceerd op: 4 november 2020

Meer over dit onderwerp

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.