Goto main content

Specialisten naar overstroomd Myanmar

Op dinsdag 11 augustus vertrokken twee specialisten van ons urgentieteam naar Myanmar, waar op dit moment één miljoen mensen worden getroffen met de overstromingen die al 12 van de 14 staten in het land hebben geteisterd.

Beeld van overstroomde weg met bezorgd kijkende mensen.

Op dinsdag 11 augustus vertrokken twee specialisten van ons urgentieteam naar Myanmar, waar op dit moment één miljoen mensen worden getroffen door de overstromingen die al 12 van de 14 staten in het land hebben geteisterd.

De missie van onze specialisten bestaat eruit ondersteuning te bieden aan lokale organisaties voor mensen met een handicap, die reeds zijn begonnen met de noden te identificeren van de meest kwetsbare slachtoffers. Ze zien er ook op toe dat er met deze mensen rekening wordt gehouden bij de humanitaire hulp die het land momenteel krijgt.

“Na de ramp is het lokale maatschappelijke middenveld meteen in actie geschoten”, zegt Philippe Mazard, logistiek medewerker voor Handicap International. "Alle organisaties die in staat zijn om te helpen, dragen bij tot de noodhulp die nu wordt geboden aan de slachtoffers. Het is niet meer dan logisch om het goede werk van de Myanmarese verenigingen te ondersteunen en hen te helpen met onze expertise op dit vlak."

Voor de ramp had Handicap International al partnerschappen in Myanmar met organisaties voor mensen met een handicap, die hun pijlen momenteel richten op noodhulp. “Die organisaties zijn het meest bekwaam om te verzekeren dat er bij het verlenen van humanitaire hulp wel degelijk rekening wordt gehouden met de meest kwetsbare mensen, in het bijzonder mensen met een handicap”, vervolgt Philippe Mazard.

“We ondersteunen hen met onze technische bekwaamheid. Ter plaatse help ik hen met de logistieke obstakels die ze zullen tegenkomen. We zullen ook een aantal technische hulpmiddelen ter beschikking stellen, opdat de evaluatie van de situatie en de slachtoffers zo doeltreffend mogelijk zou zijn. Dat moet de ondersteuning van de meest kwetsbaren aanzienlijk verbeteren bij het bieden van humanitaire hulp.”

Meer over dit onderwerp

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom

Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
© M.Monier / HI 2024
Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne

Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.