Goto main content

De vernieling van de Nova Kakhovka-dam, Oekraïne

Mijnen en andere wapens Noodhulp
Oekraïne

Statement van Handicap International

"De vernietiging van de Nova Kakhovka-dam in het zuiden van Oekraïne heeft langdurige en blijvende humanitaire gevolgen. De oncontroleerbare overstroming van de Dnipro-rivier heeft al duizenden burgers uit hun huizen verdreven. De watervoorraden zijn besmet door massale vervuiling als gevolg van gedumpt afval, landbouwchemicaliën en andere gevaarlijke stoffen. Afvalwaterzuiverings- en rioolsystemen functioneren niet meer. Gewassen zijn verdronken en duizenden mensen zijn op zoek naar een veilig onderkomen.

Bovendien heeft het water mijnen en andere niet-geëxplodeerde of achtergelaten munitie verplaatst en over steden en dorpen verspreid, wat een extra gevaar oplevert voor de burgerbevolking die op de vlucht is en de humanitaire hulpverleners die hen helpen. Sinds het begin van de Russische invasie heeft Oekraïne te maken met een ongekende explosieve besmetting die het sterkst geconcentreerd is in het oosten en zuiden van Oekraïne, waaronder het gebied rond de Nova Kakhovka-dam. De omvang van de explosieve besmetting zal duidelijk worden zodra het water zich terugtrekt uit de overstroomde gebieden. Verplaatste landmijnen zullen het werk van de ontmijningsdeskundigen bemoeilijken omdat ze, samen met andere explosieven, moeilijker te vinden, te neutraliseren en te vernietigen zullen zijn.

Handicap International blijft bezorgd over de schade die wordt toegebracht aan burgers als gevolg van de oorlog. Alle betrokken partijen in het conflict mogen nooit en te nimmer verboden wapens, zoals landmijnen of clustermunitie, gebruiken. We veroordelen alle schendingen van het internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechtenwetgeving ten strengste."

Anne Héry
Directeur beleidsdienst Handicap International

 

Gepubliceerd op: 9 juni 2023

Meer over dit onderwerp

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.