Goto main content

De vernieling van de Nova Kakhovka-dam, Oekraïne

Mijnen en andere wapens Noodhulp
Oekraïne

Statement van Handicap International

"De vernietiging van de Nova Kakhovka-dam in het zuiden van Oekraïne heeft langdurige en blijvende humanitaire gevolgen. De oncontroleerbare overstroming van de Dnipro-rivier heeft al duizenden burgers uit hun huizen verdreven. De watervoorraden zijn besmet door massale vervuiling als gevolg van gedumpt afval, landbouwchemicaliën en andere gevaarlijke stoffen. Afvalwaterzuiverings- en rioolsystemen functioneren niet meer. Gewassen zijn verdronken en duizenden mensen zijn op zoek naar een veilig onderkomen.

Bovendien heeft het water mijnen en andere niet-geëxplodeerde of achtergelaten munitie verplaatst en over steden en dorpen verspreid, wat een extra gevaar oplevert voor de burgerbevolking die op de vlucht is en de humanitaire hulpverleners die hen helpen. Sinds het begin van de Russische invasie heeft Oekraïne te maken met een ongekende explosieve besmetting die het sterkst geconcentreerd is in het oosten en zuiden van Oekraïne, waaronder het gebied rond de Nova Kakhovka-dam. De omvang van de explosieve besmetting zal duidelijk worden zodra het water zich terugtrekt uit de overstroomde gebieden. Verplaatste landmijnen zullen het werk van de ontmijningsdeskundigen bemoeilijken omdat ze, samen met andere explosieven, moeilijker te vinden, te neutraliseren en te vernietigen zullen zijn.

Handicap International blijft bezorgd over de schade die wordt toegebracht aan burgers als gevolg van de oorlog. Alle betrokken partijen in het conflict mogen nooit en te nimmer verboden wapens, zoals landmijnen of clustermunitie, gebruiken. We veroordelen alle schendingen van het internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechtenwetgeving ten strengste."

Anne Héry
Directeur beleidsdienst Handicap International

 

Gepubliceerd op: 9 juni 2023

Meer over dit onderwerp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun Noodhulp

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun

Op vrijdag 8 september, rond 23 uur, trof een aardbeving met een kracht van 6,8 de provincie Al-Haouz in Marokko. Handicap International is sinds 1993 actief in het land en betuigt haar steun aan het Marokkaanse volk.