Goto main content

Teams bereiden zich voor op nieuwe tyfoon

Noodhulp
Filipijnen

Tyfoon Hagupit zou dit weekend over de Filipijnen razen en zou naar schatting miljoenen mensen kunnen treffen. De teams van Handicap International die actief zijn op de archipel bereiden zich voor om de meest kwetsbare personen op te vangen.

Auto's, bomen en ander vernield materiaal in een straat in Tacloban na de doortocht van tyfoon Haiyan

Tyfoon Hagupit zou dit weekend over de Filipijnen razen en zou naar schatting miljoenen mensen kunnen treffen. De teams van Handicap International die actief zijn op de archipel bereiden zich voor om de meest kwetsbare personen op te vangen.

 

Supertyfoon Hagupit [1], die dinsdag 2 december in de Stille Oceaan is ontstaan, dreigt dit weekend hard toe te slaan op de Filipijnen. Hagupit veroorzaakt stormwinden van 215 tot 380 km/u en golven van 10 meter hoog. De tyfoon haalt daarmee – de hoogste en meest verwoestende – categorie 5. Het is waarschijnlijk dat hij zaterdag de Pacifische kust van de Filipijnen bereikt en toeslaat in het noorden, in de hoofdstad Manilla en de zone van Tacloban. Dit laatste gebied werd op 8 november 2013 hard getroffen door tyfoon Haiyan, die er aanzienlijke schade toerichtte. Voor een vijftigtal provincies op de Filipijnen geldt een grote staat van alertheid.

 

"In Tacloban heerst algemene paniek. De bevolking hier is nog steeds getraumatiseerd door tyfoon Haiyan die een jaar geleden meer dan 6.000 personen heeft gedood en in totaal 15 miljoen mensen heeft getroffen", zegt Cédric Linossier, hoofd van het urgentieteam van Handicap International op de Filipijnen. "De scholen zijn gesloten. Iedereen verwacht het ergste. De mensen in Manilla plunderen de winkels om voorraden rijst op te slaan, zodat ze minstens een week verder kunnnen."

De teams van Handicap International zijn al gemobiliseerd in Manilla, Tacloban (provincie Leyte) en Roxas (provincie Capiz). De medewerkers van de organisatie zoeken de meest kwetsbare mensen op om hen te waarschuwen over de dreiging van Hagupit en hen te informeren over mogelijke beschermingsmaatregelen. Handicap International organiseert ook hun verplaatsing naar evacuatiecentra indien ze hier zelf niet voor kunnen instaan. Intussen maakt de organisatie ook urgentievoorraden klaar en het logistiek materiaal dat nodig is om de wegen te ruimen. “We waken natuurlijk ook over de veiligheid van het personeel van Handicap International en blijven onze interventiecapaciteiten op peil houden. We moeten ervoor zorgen dat we klaarstaan om een nieuwe urgentie te beantwoorden”, bevestigt Cédric Linossier.

Heropbouw van de Filipijnen na Haiyan

Na de doortocht van tyfoon Haiyan in 2013 lanceerde Handicap International een interventie om de meest kwetsbaren te helpen in de provincies Leyte en Capiz. De teams van Handicap International zetten een logistiek platform op, dat gedurende enkele maanden toeliet om humanitaire hulp te transporteren naar de meest afgelegen gebieden en puin te ruimen. De organisatie verdeelde ook 1.390 tenten in Lawaan (Eastern-Samar) en Batad (Iloilo), biedt momenteel nog steun aan 800 mensen die hun werkmiddelen verloren en is bezig met de constructie van 1.200 duurzame woningen. Daarnaast leidt de organisatie ook een project dat gericht is op de integratie van kinderen met een beperking in 50 ‘Child Friendly Spaces’, opvangcentra die werden opgericht na tyfoon Haiyan.

Op dit ogenblik werken er bijna 190 mensen voor Handicap International op de Filipijnen. 

 

[1] Tyfoon « Ruby » genoemd op de Filipijnen.

 

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.