Goto main content

Tsjaad: Khadidja, een sterke en onafhankelijke vrouw

Integratie
Tsjaad

Handicap International (HI) herstelde de orthese van de 27-jarige Khadidja en hielp haar om een eigen zaak te starten.

Dankzij de steun van het HI-team kon Khadidja zich weer zelfstandig verplaatsen en bezit ze vandaag een kraampje waar ze granen verkoopt.

Dankzij de steun van het HI-team kon Khadidja zich weer zelfstandig verplaatsen en bezit ze vandaag een kraampje waar ze granen verkoopt. | © F. Rabezandirantsoa Bakoly / HI

Hulp vinden bij HI

Khadidja is 27 jaar. Na een val enkele jaren geleden zijn de spieren in haar rechterbeen verzwakt, waardoor ze een beroep moet doen op een orthese. Khadidja is een jonge vrouw die alleen instaat voor het opvoeden van twee kinderen. Sinds 2018 wordt ze regelmatig opgevolgd door een team van HI in het kader van een project rond economische inclusie. HI herstelde haar orthese en Khadidja kreeg een startkapitaal om een zelfstandige activiteit op te zetten.

“Ik viel in het dorp van een ezel. Aangezien men me ter plaatse niet kon verzorgen, bracht mijn familie me naar N’Djamena (de hoofdstad, n.v.d.r.). De artsen daar raden me aan om naar Frankrijk te gaan voor een behandeling, maar dat kunnen we ons niet veroorloven. Mijn familie kocht me later wel een orthese. Toen die orthese stukging, raadde een kennis me aan om Handicap International te contacteren. HI herstelde mijn orthese en gaf me een startkapitaal om een eigen zaak te beginnen.”

Khadidja start haar eigen zaak

Dankzij de steun van het HI-team kon Khadidja zich weer zelfstandig verplaatsen en bezit ze vandaag een kraampje waar ze granen verkoopt. Met de inkomsten kan ze haar familie onderhouden en haar kinderen naar school sturen. Ze was zelfs in staat om te investeren in een naaimachine om een klein naaiatelier te beginnen.

“Dat ik mijn eigen zaak kon oprichten om granen te verkopen, heb ik aan HI te danken. Ik heb elke dag genoeg te eten en zette geld opzij om een naaimachine te kopen en een naaiatelier op te zetten. Ik krijg verschillende opdrachten binnen, genoeg om van te leven en de kosten voor mijn gezondheidszorg en de school van mijn kinderen te betalen.”

De nieuwe autonomie van Khadidja helpt haar om zich voor te bereiden op de toekomst:

“Aangezien mijn zaak goed draait, zou ik mijn activiteiten graag nog uitbreiden en een gemotoriseerde driewieler kopen. Daarmee zou ik me gemakkelijker kunnen verplaatsen en zelf op zoek te gaan naar de waren die ik verkoop.”

 

Gepubliceerd op: 6 januari 2022

Meer over dit onderwerp

Mahamat woont in een kamp voor ontheemden in Tsjaad. Dankzij Handicap International kan hij naar school.
HI
Integratie Noodhulp

Mahamat woont in een kamp voor ontheemden in Tsjaad. Dankzij Handicap International kan hij naar school.

Mahamat (niet zijn echte naam) is 13 jaar oud. Hij ontvluchtte zijn dorp voor gewapende bendes en leeft sindsdien in een kamp voor ontheemden in Kousseri, aan de oevers van het Tsjaadmeer.

“De WHO-resolutie kan zorgen voor het nodige materiaal, financiering en personeel voor de revalidatiesector in Tsjaad”
HI
Revalidatie

“De WHO-resolutie kan zorgen voor het nodige materiaal, financiering en personeel voor de revalidatiesector in Tsjaad”

Wilfreed is kinesitherapeut en gepassioneerd door zijn job bij Handicap International in Tsjaad. Hij Is ervan overtuigd dat de nieuwe resolutie over revalidatiezorg heel wat teweeg kan brengen.

"Met een handicap kan je niet zomaar wegrennen en een schuilplaats zoeken voor een bombardement"
© partenaire HI
Integratie Revalidatie

"Met een handicap kan je niet zomaar wegrennen en een schuilplaats zoeken voor een bombardement"

In Syrië, een land verscheurd door oorlog, is het leven voor personen met een handicap alles behalve simpel. Handicap International en haar partners helpen mensen als Faisal om weer zelfstandig hun leven op te nemen.