Meteen naar de inhoud

Twee jaar na de start trekt HI de stekker uit het droneproject in Tsjaad

Mijnen en andere wapens
Tsjaad

Na twee jaar is er een eind gekomen aan het droneproject dat Handicap International (HI) had opgestart in Tsjaad, samen met zijn partners Mobility Robotics en FlyingLabs Côte d'Ivoire.

HI en zijn partner Mobility Robotics testen drones tijdens ontmijningsoperaties in het noorden van Tsjaad.

HI en zijn partner Mobility Robotics testen drones tijdens ontmijningsoperaties in het noorden van Tsjaad. | © John Fardoulis / HI

Voor het eerst in de geschiedenis van de humanitaire ontmijning werden, onder reële omstandigheden en ter ondersteuning van ontmijningsoperaties, dronevluchten met infraroodsensoren uitgevoerd.

Gedurende twee jaar heeft HI drones getest om gevaarlijke gebieden in kaart te brengen en te inspecteren. Onze dronepiloten maakten foto's en video-opnames om de ontmijners te helpen ontoegankelijke gebieden te controleren en explosieven aan de oppervlakte te identificeren. Er werden kaarten in hoge resolutie gemaakt om tekenen van verontreiniging te bestuderen, zoals kraters of sporen van ongelukken met landmijnen waarbij dieren of voertuigen betrokken raakten.

We waren ook verantwoordelijk voor een wereldprimeur. Door een thermische sensor op een kleine drone te bevestigen, wisten we antipersoons- en antivoertuigmijnen die begraven lagen onder het woestijnzand te lokaliseren. 

Tijdens de twee jaar durende ervaring maakten de afstanden, de gevaren op de weg, extreme hitte (tot 51°C), zandstormen, voedsel- en waterproblemen, schorpioenen en de aanwezigheid van mijnen en explosieven deel uit van de dagelijkse uitdagingen voor onze teams. Bovendien waren onze teams soms meer dan 36 uur onderweg van de basis om de gevaarlijke gebieden te bereiken!

De voorbije twee jaar:

  • voerden we meer dan 100 dronemissies uit op 65 locaties.
  • duurden de verplaatsingen vanaf de basis naar de mijngebieden tussen de 30 minuten en anderhalve dag.
  • werden meer dan 35 veelhoekige mijnenvelden en meer dan 30 km lineaire mijnenvelden in kaart gebracht.
  • werden meer dan 2.500 mijnen gelokaliseerd met behulp van de thermische sensor.
  • bracht het team tientallen nachten door onder de prachtige woestijnhemel.
  • werden 6 Tsjadische ontmijners opgeleid in het gebruik van kleine drones.

Wij danken de donoren, de Belgische Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking, de Europese Unie en het personeel van de Nationale Hoge Commissie voor Ontmijning in Tsjaad voor het mogelijk maken van dit vernieuwende project.
 

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"
© HI 2024
Mijnen en andere wapens

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.