Meteen naar de inhoud

Twee jaar na de start trekt HI de stekker uit het droneproject in Tsjaad

Mijnen en andere wapens
Tsjaad

Na twee jaar is er een eind gekomen aan het droneproject dat Handicap International (HI) had opgestart in Tsjaad, samen met zijn partners Mobility Robotics en FlyingLabs Côte d'Ivoire.

HI en zijn partner Mobility Robotics testen drones tijdens ontmijningsoperaties in het noorden van Tsjaad.

HI en zijn partner Mobility Robotics testen drones tijdens ontmijningsoperaties in het noorden van Tsjaad. | © John Fardoulis / HI

Voor het eerst in de geschiedenis van de humanitaire ontmijning werden, onder reële omstandigheden en ter ondersteuning van ontmijningsoperaties, dronevluchten met infraroodsensoren uitgevoerd.

Gedurende twee jaar heeft HI drones getest om gevaarlijke gebieden in kaart te brengen en te inspecteren. Onze dronepiloten maakten foto's en video-opnames om de ontmijners te helpen ontoegankelijke gebieden te controleren en explosieven aan de oppervlakte te identificeren. Er werden kaarten in hoge resolutie gemaakt om tekenen van verontreiniging te bestuderen, zoals kraters of sporen van ongelukken met landmijnen waarbij dieren of voertuigen betrokken raakten.

We waren ook verantwoordelijk voor een wereldprimeur. Door een thermische sensor op een kleine drone te bevestigen, wisten we antipersoons- en antivoertuigmijnen die begraven lagen onder het woestijnzand te lokaliseren. 

Tijdens de twee jaar durende ervaring maakten de afstanden, de gevaren op de weg, extreme hitte (tot 51°C), zandstormen, voedsel- en waterproblemen, schorpioenen en de aanwezigheid van mijnen en explosieven deel uit van de dagelijkse uitdagingen voor onze teams. Bovendien waren onze teams soms meer dan 36 uur onderweg van de basis om de gevaarlijke gebieden te bereiken!

De voorbije twee jaar:

  • voerden we meer dan 100 dronemissies uit op 65 locaties.
  • duurden de verplaatsingen vanaf de basis naar de mijngebieden tussen de 30 minuten en anderhalve dag.
  • werden meer dan 35 veelhoekige mijnenvelden en meer dan 30 km lineaire mijnenvelden in kaart gebracht.
  • werden meer dan 2.500 mijnen gelokaliseerd met behulp van de thermische sensor.
  • bracht het team tientallen nachten door onder de prachtige woestijnhemel.
  • werden 6 Tsjadische ontmijners opgeleid in het gebruik van kleine drones.

Wij danken de donoren, de Belgische Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking, de Europese Unie en het personeel van de Nationale Hoge Commissie voor Ontmijning in Tsjaad voor het mogelijk maken van dit vernieuwende project.
 

Meer over dit onderwerp

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.