Goto main content

Twee orkanen die nog vers in het geheugen liggen

Noodhulp
Cuba

In september 2008 werd de provincie Pinar del Rio in een goeie week tijd geteisterd door twee zware orkanen: Gustav en Ike. Gelukkig maakten die slechts vijf slachtoffers dankzij het goede voorbereidings- en evacuatiesysteem dat de overheid had uitgewerkt. Het dorpje Sanguily werd het zwaarst getroffen, al is er nog weinig te merken van de ramp die nochtans levendig in het geheugen blijft.

Onderwijzeres Sara Miranda Reyes verttelt over orkaan

In september 2008 werd de provincie Pinar del Rio in een goeie week tijd geteisterd door twee zware orkanen: Gustav en Ike. Gelukkig maakten die slechts vijf slachtoffers dankzij het goede voorbereidings- en evacuatiesysteem dat de overheid had uitgewerkt. Het dorpje Sanguily werd het zwaarst getroffen, al is er nog weinig te merken van de ramp die nochtans levendig in het geheugen blijft. Onderwijzeres Sara Miranda Reyes vertelt erover alsof het gisteren was: “Op 30 augustus - het was al nacht - kwam de eerste cycloon voorbij. Mijn man en ik waren aan het werk in het evacuatie- punt, op school. Toen de cycloon voorbijraasde, zag ik vanop school mijn huis in de lucht vliegen. Eén week later sloeg de andere cycloon toe, gevolgd door hevige regenval. Opnieuw moesten de be- woners geëvacueerd worden. Het waterpeil steeg, en we moesten allemaal vluchten. Gelukkig ging het allemaal heel snel dankzij de goede organisatie van de civiele bescherming en van iedereen die ons te hulp kwam.

Handicap International bood hulp aan de mensen in nood, zo vertelt Sara: “Mijn broer Alberto is blind aan één oog en woont bij ons in. Hij kwam op de lijst te staan van personen die in kritieke toestand verkeren, en we kregen matrassen, lakens en eerstehulpgoederen. We kregen ook een tijdelijke woning toegewezen tot ons huis zou worden heropgebouwd”. Handicap International werkte mee aan de heropbouw van 850 woningen, niet alleen in de provincie Pinar del Rio, maar ook in de provincie Holguin, waar Ike eveneens zware schade aanrichtte. Daarbij installeerde de organisatie vooral stevige daken die beter bestand zijn tegen de weersomstandigheden.
 

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.