Goto main content

“Veel complicaties tijdens bevalling zijn vermijdbaar”

Gezondheid

Wereldwijd sterven elk jaar nog 287.000 vrouwen door complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. 99% van die sterfgevallen vindt plaats in ontwikkelingslanden, waar gebrekkige informatie heerst, gezondheidscentra moeilijk bereikbaar zijn en medische zorgen te duur. Handicap International ijvert voor een betere gezondheid van vrouwen, moeders en kinderen in deze landen.

Een Congolese vrouw met haar pasgeboren baby op haar schoot

Wereldwijd sterven elk jaar nog honderdduizenden vrouwen door complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. 99% van die sterfgevallen vindt plaats in ontwikkelingslanden, waar gebrekkige informatie heerst, gezondheidscentra moeilijk bereikbaar zijn en medische zorgen te duur. Handicap International ijvert voor een betere gezondheid van vrouwen, moeders en kinderen in deze landen.

Complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling, zoals bloedingen, infecties, hypertensie of abortussen in slechte omstandigheden, eisen een enorm hoge tol: elke dag sterven hieraan ongeveer 1.600 vrouwen en 10.000 pasgeborenen, van wie respectievelijk 99% en 90% in ontwikkelingslanden. [1]

De sterfgevallen hebben aanzienlijke gevolgen voor het maatschappelijk welzijn. Elk jaar komen er twee miljoen nieuwe weeskinderen bij. “Tal van vrouwen raken bovendien verlamd vanaf hun bekken of lopen obstetrische fistels op door een moeilijke bevalling. Daardoor kunnen ze ook incontinent geraken of wordt geslachtsgemeenschap onmogelijk. Voor hun echtgenoot, familie of de maatschappij is dit vaak voldoende reden om hen te verstoten. De vrouwen lopen psychologische trauma’s op en raken geïsoleerd. De consequenties zijn verschrikkelijk”, aldus Rafik Bedoui, expert moeder- en kindgezondheid bij Handicap International.

Vermijdbare complicaties

Nochtans zijn deze complicaties vermijdbaar. Maar door een gebrek aan informatie, moeilijk te bereiken gezondheidscentra en te dure medische zorgen blijven ze een belangrijke sterfteoorzaak. “De complicaties zijn te vermijden als we vrouwen erover inlichten vóór hun zwangerschap, als we hun toegang tot gezondheidscentra vergemakkelijken en we medisch personeel opleiden dat beperkingen vroegtijdig kan opsporen”, bevestigt Bedoui.

Handicap International heeft daarom projecten lopen in vijftien landen – o.a. Laos, Vietnam, de Democratische Republiek Congo, Burundi en Senegal – om de gezondheid te verbeteren van vruchtbare vrouwen, moeders en kinderen tussen 0 en 5 jaar. In gezondheidscentra voeren onze teams acties voor preventie, vroegtijdige opsporing en behandeling van beperkingen, die ontstaan tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Een seksleven zonder pijn en zonder risico’s

Onze organisatie heeft er oog voor dat ook vrouwen met een handicap, die extra kwetsbaar zijn, goed geïnformeerd worden en toegang hebben tot pre- en postnatale consultaties en diensten voor gezondheidszorg. “In Burundi, bijvoorbeeld, leiden we vrouwen op die fistels hebben gehad en die daarover willen getuigen. Ze raden andere vrouwen dan aan om te bevallen in een ziekenhuis. Door deze vrouwen te informeren, hopen we hen te leren op een veilige manier geslachtsgemeenschap te hebben, zonder pijn en zonder risico’s”, voegt Rafik Bedoui toe.

Verder leidt Handicap International ook dokters, verpleegkundigen en verloskundigen op om beperkingen op te sporen en te behandelen. Onze organisatie helpt ook gezondheidscentra uitrusten en renoveren met geschikt materiaal. Tot slot ijvert Handicap International ervoor dat lokale autoriteiten moeder- en kindgezondheid en voortplanting opnemen in het lokale gezondheidssysteem en werken we mee aan de vijfde millenniumdoelstelling voor ontwikkeling voor een betere gezondheid voor alle moeders.

 

[1] http://www.who.int/features/factfiles/women_health/fr/index6.html 

Meer over dit onderwerp

Maggie, directrice HI Kenia: "Het zou makkelijker zijn als ik een man was"
© HI
Gezondheid Integratie Revalidatie

Maggie, directrice HI Kenia: "Het zou makkelijker zijn als ik een man was"

Naar aanleiding van World Humanitarian Day, de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp, op 19 augustus, gingen we zitten voor een gesprek met de Keniaanse Margaret Nguhi. “Maggie” zet zich als verantwoordelijke van de projecten van Handicap International in voor andere mensen in haar land.

Leven met diabetes: het parcours van Abdelrazzaq
© HI
Gezondheid Revalidatie

Leven met diabetes: het parcours van Abdelrazzaq

Diabetes is één van de belangrijkste oorzaken van beperkingen en leidt in sommige gevallen tot een amputatie. Dat gebeurde ook bij Abdelrazzaq.

Covid-19 of niet, Sreyoun kan blijven rekenen op revalidatiezorg
© HI
Gezondheid Revalidatie

Covid-19 of niet, Sreyoun kan blijven rekenen op revalidatiezorg

De Covid-19 gezondheidscrisis heeft noch de moeder van Sreyoun, noch het team van HI tegengehouden om het kleine meisje te blijven helpen. De moeder van Sreyoun is verheugd over de vooruitgang die Sreyoun geboekt heeft.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB