Goto main content

Veiliger verkeer is een must

Preventie
Wereldwijd wordt elke vier minuten een kind het slachtoffer van een verkeersongeval. Handicap International werkt op 7 en 8 mei mee aan een VN-congres in Costa Rica om de verkeersveiligheid te verhogen en kinderen beter te beschermen.
Kind leunt op een rood-roze kinderfiets, omringd door volwassenen op een motorfiets.

Wereldwijd wordt elke vier minuten een kind het slachtoffer van een verkeersongeval. Handicap International werkt op 7 en 8 mei mee aan een VN-congres in Costa Rica om de verkeersveiligheid te verhogen en kinderen beter te beschermen.

We beginnen met enkele treffende cijfers [1]:

  • Elke dag sterven 500 kinderen in het verkeer
  • Jaarlijks maken verkeersongevallen ongeveer 1,3 miljoen dodelijke slachtoffers
  • Jaarlijks raken meer dan 20 miljoen mensen gewond in een verkeersongeval

Verkeersongelukken, de eerste doodsoorzaak bij vijftien- tot twintigjarigen, vinden in 90% van de gevallen plaats in landen met een laag of gemiddeld inkomen. De eerste slachtoffers in het verkeer zijn voetgangers, fietsers en motorrijders.

Eric Remacle, technisch referent voor Handicap International inzake verkeersveiligheid, legt uit waarom het aantal verkeersongevallen dringend moet worden ingeperkt: "Deze ongevallen veroorzaken in de eerste plaats fysieke handicaps, maar ze brengen ook psychologische gevolgen met zich mee. De ongevallen hebben trouwens ook een aanzienlijke economische impact: ze zorgen voor een jaarlijks verlies van meer dan 500 miljard dollar.”

"Sensibiliseren in scholen"

Op 7 en 8 mei werkt Handicap International mee aan een VN-congres over veilig verkeer voor de regio Latijns-Amerika en de Caraïben, georganiseerd tijdens de internationale week van de verkeersveiligheid. Heel wat verschillende actoren – o.a. ngo’s, private organisaties, overheidsinstellingen, slachtoffergroeperingen en medische verenigingen – zullen aanwezig zijn om te werken aan maatregelen die kinderen beter beschermen in het verkeer en ervoor te zorgen dat de strijd tegen verkeersonveiligheid wordt opgenomen in de Millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling [2].

Sinds 2000 zet Handicap International zich actief in voor een veiliger verkeer. Op dit moment leidt onze organisatie projecten in Benin, D.R. Congo, Cambodja, Laos, Vietnam, Tadzjikistan en Haïti. Op die manier worden gemeenschappen bewust gemaakt van de risico’s van een onveilig verkeer, worden infrastructuren verbeterd en krijgen verkeersslachtoffers de nodige hulp.

"Het is cruciaal dat de burgers zich bewust zijn van de gevaren van het verkeer en dat ze weten hoe ze zich moeten beschermen: een motorhelm dragen, de veiligheidsgordel dragen, geen alcohol achter het stuur en de snelheidsbeperkingen respecteren”, legt Eric Remacle uit. “We zijn ook actief in scholen om ervoor te zorgen dat de kinderen van kindsbeen af de nodige informatie krijgen en de goede reflexen ontwikkelen. Dat is van fundamenteel belang.”

De tijd dringt

Technisch referent Eric wijst op de noodzaak om in te zetten op een veiliger verkeer en verduidelijkt waarom dit een prioriteit is voor Handicap International: "Als er niet onmiddellijk efficiënte maatregelen worden getroffen, zullen verkeersongevallen tegen 2040 2,4 miljoen doden per jaar veroorzaken.”

 

[1] Wereldgezondheidsorganisatie, 2015.

[2] De acht Millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling werden vastgelegd door de Verenigde Naties in 2000 (2000-2015). Er lopen meerdere VN-procedures om tegen september 2015 nieuwe doelstellingen voor duurzame ontwikkeling uit te werken.

Handicap International steunt de VN-petitie #SaveKidsLives. Teken ook en strijd mee voor een veiliger verkeer en minder verkeersslachtoffers in de wereld.

Gepubliceerd op: 14 september 2021

Meer over dit onderwerp

Madagaskar: de meest kwetsbaren beschermen tegen Covid-19
© HI
Gezondheid Preventie

Madagaskar: de meest kwetsbaren beschermen tegen Covid-19

Handicap International heeft verschillende projecten in Madagaskar aangepast om personen met een beperking te ondersteunen en te voorkomen dat ze door de pandemie getroffen worden.

Belgische steun maakt het verschil
© Thomas Freteur/HI
Gezondheid Integratie Preventie Revalidatie

Belgische steun maakt het verschil

Kinshasa telt vandaag de dag een bevolking van ongeveer 12 miljoen mensen, waaronder bijna 300 000 kinderen met een matige tot ernstige beperking. Handicap International heeft er dankzij vooral Belgische steun verschillende projecten uitgerold om de levenskwaliteit van de mensen met een beperking te verbeteren.

Uitdagingen voor mensen met een beperking in Covid-tijden
© HI
Gezondheid Integratie Preventie

Uitdagingen voor mensen met een beperking in Covid-tijden

De teams van Handicap International blijven alert voor de impact van de pandemie op mensen met een beperking. Vaak vergeten door de maatschappij, en door de langetermijneffecten van Covid-19 dreigt hun isolement en gezondheid nog te verergeren.