Meteen naar de inhoud

Veiliger verkeer is een must

Preventie
Wereldwijd wordt elke vier minuten een kind het slachtoffer van een verkeersongeval. Handicap International werkt op 7 en 8 mei mee aan een VN-congres in Costa Rica om de verkeersveiligheid te verhogen en kinderen beter te beschermen.
Kind leunt op een rood-roze kinderfiets, omringd door volwassenen op een motorfiets.

Wereldwijd wordt elke vier minuten een kind het slachtoffer van een verkeersongeval. Handicap International werkt op 7 en 8 mei mee aan een VN-congres in Costa Rica om de verkeersveiligheid te verhogen en kinderen beter te beschermen.

We beginnen met enkele treffende cijfers [1]:

  • Elke dag sterven 500 kinderen in het verkeer
  • Jaarlijks maken verkeersongevallen ongeveer 1,3 miljoen dodelijke slachtoffers
  • Jaarlijks raken meer dan 20 miljoen mensen gewond in een verkeersongeval

Verkeersongelukken, de eerste doodsoorzaak bij vijftien- tot twintigjarigen, vinden in 90% van de gevallen plaats in landen met een laag of gemiddeld inkomen. De eerste slachtoffers in het verkeer zijn voetgangers, fietsers en motorrijders.

Eric Remacle, technisch referent voor Handicap International inzake verkeersveiligheid, legt uit waarom het aantal verkeersongevallen dringend moet worden ingeperkt: "Deze ongevallen veroorzaken in de eerste plaats fysieke handicaps, maar ze brengen ook psychologische gevolgen met zich mee. De ongevallen hebben trouwens ook een aanzienlijke economische impact: ze zorgen voor een jaarlijks verlies van meer dan 500 miljard dollar.”

"Sensibiliseren in scholen"

Op 7 en 8 mei werkt Handicap International mee aan een VN-congres over veilig verkeer voor de regio Latijns-Amerika en de Caraïben, georganiseerd tijdens de internationale week van de verkeersveiligheid. Heel wat verschillende actoren – o.a. ngo’s, private organisaties, overheidsinstellingen, slachtoffergroeperingen en medische verenigingen – zullen aanwezig zijn om te werken aan maatregelen die kinderen beter beschermen in het verkeer en ervoor te zorgen dat de strijd tegen verkeersonveiligheid wordt opgenomen in de Millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling [2].

Sinds 2000 zet Handicap International zich actief in voor een veiliger verkeer. Op dit moment leidt onze organisatie projecten in Benin, D.R. Congo, Cambodja, Laos, Vietnam, Tadzjikistan en Haïti. Op die manier worden gemeenschappen bewust gemaakt van de risico’s van een onveilig verkeer, worden infrastructuren verbeterd en krijgen verkeersslachtoffers de nodige hulp.

"Het is cruciaal dat de burgers zich bewust zijn van de gevaren van het verkeer en dat ze weten hoe ze zich moeten beschermen: een motorhelm dragen, de veiligheidsgordel dragen, geen alcohol achter het stuur en de snelheidsbeperkingen respecteren”, legt Eric Remacle uit. “We zijn ook actief in scholen om ervoor te zorgen dat de kinderen van kindsbeen af de nodige informatie krijgen en de goede reflexen ontwikkelen. Dat is van fundamenteel belang.”

De tijd dringt

Technisch referent Eric wijst op de noodzaak om in te zetten op een veiliger verkeer en verduidelijkt waarom dit een prioriteit is voor Handicap International: "Als er niet onmiddellijk efficiënte maatregelen worden getroffen, zullen verkeersongevallen tegen 2040 2,4 miljoen doden per jaar veroorzaken.”

 

[1] Wereldgezondheidsorganisatie, 2015.

[2] De acht Millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling werden vastgelegd door de Verenigde Naties in 2000 (2000-2015). Er lopen meerdere VN-procedures om tegen september 2015 nieuwe doelstellingen voor duurzame ontwikkeling uit te werken.

Handicap International steunt de VN-petitie #SaveKidsLives. Teken ook en strijd mee voor een veiliger verkeer en minder verkeersslachtoffers in de wereld.

Meer over dit onderwerp

Covid-19 in Rwanda: Voedselhulp voor kinderen met een beperking
© HI
Gezondheid Preventie Revalidatie

Covid-19 in Rwanda: Voedselhulp voor kinderen met een beperking

"Dankzij de voedselhulp loopt mijn kleine meid geen risico op ondervoeding, bovenop haar beperking..." Het zijn de woorden van Kapitolina, een paar weken nadat ze voor het eerst voedselsteun ontving van HI. De voedselsteun is een onderdeel van de steunmaatregelen voor ouders van kinderen met een beperking. Deze steun wordt sinds 2018 verleend en vindt zelfs tijdens de lockdownperiode plaats om de negatieve gevolgen van Covid-19 voor de gezinnen te verzachten. 

COVID-19 in Zuid-Soedan: "Niemand in de steek laten!"
© Dieter Telemans / HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

COVID-19 in Zuid-Soedan: "Niemand in de steek laten!"

In de streek van Joeba, in Zuid-Soedan, heeft Handicap International 5 200 kwetsbare personen, waaronder personen met een beperking, in kaart gebracht. De meesten onder hen zijn ontheemden die voor veel moeilijkheden staan om uit de greep van het coronavirus te blijven.

Vrouwen met een handicap vaker het slachtoffer van geweld Mensenrechten Preventie

Vrouwen met een handicap vaker het slachtoffer van geweld

Eén vrouw op drie krijgt in haar leven te maken met fysiek, psychologisch of seksueel geweld. Vrouwen met een handicap zijn het vaakst het slachtoffer. Met de hulp van Handicap International (HI) laten zij hun stem horen opdat er iets verandert.