Goto main content

Veiliger verkeer is een must

Preventie

Wereldwijd wordt elke vier minuten een kind het slachtoffer van een verkeersongeval. Handicap International werkt op 7 en 8 mei mee aan een VN-congres in Costa Rica om de verkeersveiligheid te verhogen en kinderen beter te beschermen.

Kind leunt op een rood-roze kinderfiets, omringd door volwassenen op een motorfiets.

Wereldwijd wordt elke vier minuten een kind het slachtoffer van een verkeersongeval. Handicap International werkt op 7 en 8 mei mee aan een VN-congres in Costa Rica om de verkeersveiligheid te verhogen en kinderen beter te beschermen.

We beginnen met enkele treffende cijfers [1]:

  • Elke dag sterven 500 kinderen in het verkeer
  • Jaarlijks maken verkeersongevallen ongeveer 1,3 miljoen dodelijke slachtoffers
  • Jaarlijks raken meer dan 20 miljoen mensen gewond in een verkeersongeval

Verkeersongelukken, de eerste doodsoorzaak bij vijftien- tot twintigjarigen, vinden in 90% van de gevallen plaats in landen met een laag of gemiddeld inkomen. De eerste slachtoffers in het verkeer zijn voetgangers, fietsers en motorrijders.

Eric Remacle, technisch referent voor Handicap International inzake verkeersveiligheid, legt uit waarom het aantal verkeersongevallen dringend moet worden ingeperkt: "Deze ongevallen veroorzaken in de eerste plaats fysieke handicaps, maar ze brengen ook psychologische gevolgen met zich mee. De ongevallen hebben trouwens ook een aanzienlijke economische impact: ze zorgen voor een jaarlijks verlies van meer dan 500 miljard dollar.”

"Sensibiliseren in scholen"

Op 7 en 8 mei werkt Handicap International mee aan een VN-congres over veilig verkeer voor de regio Latijns-Amerika en de Caraïben, georganiseerd tijdens de internationale week van de verkeersveiligheid. Heel wat verschillende actoren – o.a. ngo’s, private organisaties, overheidsinstellingen, slachtoffergroeperingen en medische verenigingen – zullen aanwezig zijn om te werken aan maatregelen die kinderen beter beschermen in het verkeer en ervoor te zorgen dat de strijd tegen verkeersonveiligheid wordt opgenomen in de Millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling [2].

Sinds 2000 zet Handicap International zich actief in voor een veiliger verkeer. Op dit moment leidt onze organisatie projecten in Benin, D.R. Congo, Cambodja, Laos, Vietnam, Tadzjikistan en Haïti. Op die manier worden gemeenschappen bewust gemaakt van de risico’s van een onveilig verkeer, worden infrastructuren verbeterd en krijgen verkeersslachtoffers de nodige hulp.

"Het is cruciaal dat de burgers zich bewust zijn van de gevaren van het verkeer en dat ze weten hoe ze zich moeten beschermen: een motorhelm dragen, de veiligheidsgordel dragen, geen alcohol achter het stuur en de snelheidsbeperkingen respecteren”, legt Eric Remacle uit. “We zijn ook actief in scholen om ervoor te zorgen dat de kinderen van kindsbeen af de nodige informatie krijgen en de goede reflexen ontwikkelen. Dat is van fundamenteel belang.”

De tijd dringt

Technisch referent Eric wijst op de noodzaak om in te zetten op een veiliger verkeer en verduidelijkt waarom dit een prioriteit is voor Handicap International: "Als er niet onmiddellijk efficiënte maatregelen worden getroffen, zullen verkeersongevallen tegen 2040 2,4 miljoen doden per jaar veroorzaken.”

 

[1] Wereldgezondheidsorganisatie, 2015.

[2] De acht Millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling werden vastgelegd door de Verenigde Naties in 2000 (2000-2015). Er lopen meerdere VN-procedures om tegen september 2015 nieuwe doelstellingen voor duurzame ontwikkeling uit te werken.

Handicap International steunt de VN-petitie #SaveKidsLives. Teken ook en strijd mee voor een veiliger verkeer en minder verkeersslachtoffers in de wereld.

Meer over dit onderwerp

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden Preventie

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden

Naar aanleiding van het toenemende gebruik van explosieve wapens in conflictgebieden, lanceert Handicap International een krachtige oproep met haar petitie stopbombing.be. De oproep krijgt weerklank dankzij de steun van geëngageerde stemmen zoals Axelle Red en Sandra Kim. Hun boodschap is duidelijk: bescherm burgers en stop het gebruik van wapens die nog jarenlang slachtoffers maken na het einde van een conflict.

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan
© S. Wohlfahrt / HI
Preventie

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan

Handicap International veroordeelt de aankondigingen en roept andere landen op zich tegen deze mogelijke beslissing uit te spreken.

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden
© N. Mandalawi / HI
Preventie

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden

Roger Eid, het hoofd ontmijningsoperaties van Handicap International Irak, vertelt over de dreiging die ontplofbare oorlogsresten vormen voor de bevolking in een land dat bezaaid is met deze dodelijke overblijfselen van conflicten uit het verleden.