Goto main content

Voor een mijnenvrije wereld in 2025

Mensenrechten Mijnen en andere wapens

Eind november vond in Oslo de vierde Conferentie van het Verdrag van Ottawa plaats. De Staten die het Verdrag inzake het Verbod op Landmijnen sloten, hebben een vijfjarig actieplan aangenomen om ervoor te zorgen dat ontmijningsoperaties en andere verplichtingen van het verdrag worden nagekomen tegen 2025. Handicap International (HI) nam deel aan de conferentie.

 

Plenaire vergadering van de vierde Conferentie van het Verdrag inzake het Verbod op Landmijnen in Oslo - November 2019 | © G. Lordet / HI

Plenaire vergadering van de vierde Conferentie van het Verdrag inzake het Verbod op Landmijnen in Oslo - November 2019 | © G. Lordet / HI | © G. Lordet / HI

De conferentie trok meer dan 700 deelnemers aan: delegaties van de lidstaten, VN-instellingen en ngo’s – inclusief leden van de Internationale Campagne voor het Verbod op Landmijnen (ICBL)[1].

Mijnen-vrij is niet slachtoffer-vrij

Er is een krachtig en uitgebreid actieplan aangenomen met 50 punten die de komende vijf jaar het werk van de deelnemende partijen zullen begeleiden. HI heeft bijgedragen aan het actieplan, we zijn erin geslaagd zijn om een sterke betrokkenheid bij het verlenen van slachtofferhulp te laten opnemen. 

"Mijnen-vrij betekent niet slachtoffer-vrij: in veel landen die mijnenvrij werden verklaard, zullen slachtoffers voor de rest van hun leven hulp nodig hebben. De Staten moeten ervoor zorgen dat de hulp daadwerkelijk overlevenden bereikt en dat de diensten adequaat, toegankelijk en duurzaam zijn."

Alma Al Osta, Advocacy

Belangrijkste mededelingen

Tijdens de conferentie kondigde Chili aan dat het binnen een paar maanden mijnenvrij kan worden verklaard, na bijna twintig jaar ontmijningsoperaties. 
De Democratische Republiek Congo zei dat het land tegen 2021 ontmijnd kan zijn, als het van de internationale gemeenschap daarvoor de noodzakelijke fondsen krijgt. Thailand heeft meer dan 3000 antipersoonsmijnen vernietigd die ze hadden opgeslagen voor toegestane doeleinden. Cambodja, waar de zware verontreiniging en vele slachtoffers hebben geleid tot de oprichting van de Internationale Campagne voor het Verbod op Mijnen in 1992, zal mijnenvrij zijn in 2025.  

Verzoek tot verlenging

Zeven landen vroegen extra tijd om verontreinigde gebieden met mijnen te ontruimen: Argentinië, Cambodja, Tsjaad, Eritrea, Ethiopië, Tadzjikistan en Jemen.

Nieuwe verontreiniging door mijnen

Nigeria, dat in 2011 mijnenvrij werd verklaard, heeft gezegd dat het “de tragische gevolgen” heeft ondervonden “van de productie en het gebruik van geïmproviseerde antipersoonsmijnen door niet-overheidsactoren.” Met Nigeria dat de verontreiniging erkent, groeide het aantal landen dat mijngebieden moet ontruimen aan tot 33 (negen daarvan in Afrika).

Volgens de Landmine Monitor 2019 neemt het gebruik van geïmproviseerde mijnen toe. Deze wapens veroorzaakten 54% (3.789) van het totaal aantal slachtoffers in 2018 (6.897)

Tijdens de slotdag van de conferentie heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Noorwegen het voorzitterschap van de conventie overgedragen aan Soedan.

 

[1] De Internationale Campagne voor het Verbod op Landmijnen (ICBL), mede opgericht door HI in 1992, is een coalitie van niet-gouvernementele organisaties die streven naar een wereld zonder antipersoonsmijnen. HI en ICBL waren co-laureaten van de Nobelprijs voor de Vrede in 1997.

Gepubliceerd op: 23 januari 2020

Meer over dit onderwerp

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal
© A. Stachurski / HI
Mijnen en andere wapens

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal

Vier Mechelse herdershonden krijgen hun laatste trainingen door onze Belgische partnerorganisatie APOPO. Binnenkort gaan ze landmijnen opsporen in de tropische regio Casamance.