Meteen naar de inhoud

Voor een mijnenvrije wereld in 2025

Mensenrechten Mijnen en andere wapens

Eind november vond in Oslo de vierde Conferentie van het Verdrag van Ottawa plaats. De Staten die het Verdrag inzake het Verbod op Landmijnen sloten, hebben een vijfjarig actieplan aangenomen om ervoor te zorgen dat ontmijningsoperaties en andere verplichtingen van het verdrag worden nagekomen tegen 2025. Handicap International (HI) nam deel aan de conferentie.

 

Plenaire vergadering van de vierde Conferentie van het Verdrag inzake het Verbod op Landmijnen in Oslo - November 2019 | © G. Lordet / HI

Plenaire vergadering van de vierde Conferentie van het Verdrag inzake het Verbod op Landmijnen in Oslo - November 2019 | © G. Lordet / HI | © G. Lordet / HI

De conferentie trok meer dan 700 deelnemers aan: delegaties van de lidstaten, VN-instellingen en ngo’s – inclusief leden van de Internationale Campagne voor het Verbod op Landmijnen (ICBL)[1].

Mijnen-vrij is niet slachtoffer-vrij

Er is een krachtig en uitgebreid actieplan aangenomen met 50 punten die de komende vijf jaar het werk van de deelnemende partijen zullen begeleiden. HI heeft bijgedragen aan het actieplan, we zijn erin geslaagd zijn om een sterke betrokkenheid bij het verlenen van slachtofferhulp te laten opnemen. 

"Mijnen-vrij betekent niet slachtoffer-vrij: in veel landen die mijnenvrij werden verklaard, zullen slachtoffers voor de rest van hun leven hulp nodig hebben. De Staten moeten ervoor zorgen dat de hulp daadwerkelijk overlevenden bereikt en dat de diensten adequaat, toegankelijk en duurzaam zijn."

Alma Al Osta, Advocacy

Belangrijkste mededelingen

Tijdens de conferentie kondigde Chili aan dat het binnen een paar maanden mijnenvrij kan worden verklaard, na bijna twintig jaar ontmijningsoperaties. 
De Democratische Republiek Congo zei dat het land tegen 2021 ontmijnd kan zijn, als het van de internationale gemeenschap daarvoor de noodzakelijke fondsen krijgt. Thailand heeft meer dan 3000 antipersoonsmijnen vernietigd die ze hadden opgeslagen voor toegestane doeleinden. Cambodja, waar de zware verontreiniging en vele slachtoffers hebben geleid tot de oprichting van de Internationale Campagne voor het Verbod op Mijnen in 1992, zal mijnenvrij zijn in 2025.  

Verzoek tot verlenging

Zeven landen vroegen extra tijd om verontreinigde gebieden met mijnen te ontruimen: Argentinië, Cambodja, Tsjaad, Eritrea, Ethiopië, Tadzjikistan en Jemen.

Nieuwe verontreiniging door mijnen

Nigeria, dat in 2011 mijnenvrij werd verklaard, heeft gezegd dat het “de tragische gevolgen” heeft ondervonden “van de productie en het gebruik van geïmproviseerde antipersoonsmijnen door niet-overheidsactoren.” Met Nigeria dat de verontreiniging erkent, groeide het aantal landen dat mijngebieden moet ontruimen aan tot 33 (negen daarvan in Afrika).

Volgens de Landmine Monitor 2019 neemt het gebruik van geïmproviseerde mijnen toe. Deze wapens veroorzaakten 54% (3.789) van het totaal aantal slachtoffers in 2018 (6.897)

Tijdens de slotdag van de conferentie heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Noorwegen het voorzitterschap van de conventie overgedragen aan Soedan.

 

[1] De Internationale Campagne voor het Verbod op Landmijnen (ICBL), mede opgericht door HI in 1992, is een coalitie van niet-gouvernementele organisaties die streven naar een wereld zonder antipersoonsmijnen. HI en ICBL waren co-laureaten van de Nobelprijs voor de Vrede in 1997.

Gepubliceerd op: 23 januari 2020

Meer over dit onderwerp

Gezondheidszorg voor iedereen
© Patrick Meinhardt / HI
Gezondheid Mensenrechten Revalidatie

Gezondheidszorg voor iedereen

De crisis veroorzaakt door de Covid-19-epidemie vergroot de uitsluiting van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, voor wie de toegang tot de gezondheidszorg al problematisch was. De boodschap van Handicap International voor meer inclusie klinkt luider dan ooit.

“Bombardementen in bevolkte gebieden hebben de klok in Jemen 25 jaar teruggedraaid”
© HI
Mijnen en andere wapens

“Bombardementen in bevolkte gebieden hebben de klok in Jemen 25 jaar teruggedraaid”

Het inzetten van explosieve wapens in bevolkte gebieden in Jemen hebben decennia aan vooruitgang ongedaan gemaakt. Dat is één van de belangrijkste bevindingen uit “Death Sentence to Civilians: The Long-Term Impact of Explosive Weapons in Populated Areas in Yemen”, een rapport dat Handicap International publiceert op vrijdag 12 juni.

Jemen: een hele generatie ernstig gewond voor het leven Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Jemen: een hele generatie ernstig gewond voor het leven

Sinds het begin van het conflict in Jemen heeft Handicap International meer dan 3.000 slachtoffers van explosieve wapens behandeld, waaronder 850 slachtoffers van mijnen en explosieve oorlogsresten. Bijna allemaal hebben ze een blijvende handicap overgehouden als gevolg van hun verwondingen en zullen ze specifieke nazorg voor de rest van hun leven nodig hebben. De organisatie maakt zich zorgen over de vele belemmeringen voor humanitaire interventies en de toegang tot de bevolking. Thomas Hugonnier, projectverantwoordelijke voor de organisatie in het Midden-Oosten, getuigt over de situatie in het land.