Pers

Op zaterdag 25 maart, palmen de vrijwilligers van Handicap International de Agoraplein in Brussel, maar ook de Korenmarkt in Gent en de Grote markt in Bergen in om aandacht te vragen voor het gebruik van zware explosieven in dichtbevolkte gebieden. Ze vragen de voorbijgangers een petitie te ondertekenen die het bombarderen van burgers een halt moet toeroepen.

Op 15 maart is het Syrische conflict zes jaar aan de gang. Elke maand raken in Syrië 30.000 mensen gewond door oorlogsgeweld en 13,5 miljoen mensen hebben nood aan humanitaire hulp. Tussen september en december 2016 werden er per dag gemiddeld 94 aanvallen met explosieve wapens geregistreerd. Handicap International roept de strijdende partijen op om niet langer explosieve wapens te gebruiken in bevolkte gebieden. 

Handicap International start met ontmijningsacties in Irak, een van de landen dat het meest vervuild is door mijnen wereldwijd. Al 30 jaar wordt het land geteisterd door het ene conflict na het andere, met miljoenen ontheemden en een grondgebied vol explosieve oorlogsresten tot gevolg. De organisatie heeft ontmijningsteams ingezet om deze oorlogsresten op te sporen en te vernietigen, om te vermijden dat terugkerende burgers door de wapens gewond raken. 

Meer dan 40 staten en verschillende bedrijven en organisaties, waaronder Handicap International, komen op donderdag 2 maart samen in Brussel voor de She Decides-conferentie. She Decides ijvert ervoor dat hulporganisaties in ontwikkelingslanden hun werk rond gezinsplanning en vrouwenrechten kunnen verderzetten na de anti-abortusmaatregel van de Amerikaanse regering.

Een ziekenhuis dat door Handicap International wordt gesteund in het gouvernement van Deraa (zuiden van Syrië) werd in de avond van 13 februari getroffen door een bombardement. Verschillende leden van het personeel zijn gewond en het gebouw is gedeeltelijk vernield.

Het Landmine Monitorrapport 2016, die op 22 november is gepubliceerd, maakt gewag van een duizelingwekkende toename van het aantal nieuwe slachtoffers van mijnen en explosieve oorlogsresten in 2015. Minstens 6.461 personen kwamen om het leven of raakten gewond door deze wapens. In de aanloop naar de conferentie over het Verdrag van Ottawa, dat het gebruik van antipersoonsmijnen verbiedt, roept Handicap International de staten op erop toe te zien dat het Verdrag gerespecteerd en gehandhaafd wordt.

Handicap International lanceert Growing Together, een project voor vluchtelingenkinderen in drie landen en dat volledig wordt gefinancierd door de IKEA Foundation. Voor het eerst in dertig jaar gaat Handicap International op zo’n schaal een samenwerking met de bedrijfswereld aan. Een nieuwe ontwikkeling waar de organisatie vol overtuiging achter staat.

Ongeveer 50 medewerkers van Handicap International staan klaar om de ontheemden uit de Iraakse stad Mosoel te helpen. Sinds de aanvang van de militaire operaties op 17 oktober, sloegen al meer dan 22.000 mensen op de vlucht. Volgens de Verenigde Naties zullen naar schatting één miljoen mensen door de gevechten op de vlucht slaan. Terwijl het land al meer dan drie miljoen ontheemden telt, kan dit conflict leiden tot een humanitaire crisis van een nooit geziene omvang.

Vandaag publiceert Handicap International haar nieuwe rapport, Qasef: Escaping the bombing. De studie stelt dat het massale gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden één van de belangrijkste oorzaken is van het Syrische vluchtelingendrama. Bombardementen en willekeurige plunderingen zijn de regel geworden in het Syrische conflict, dat miljoenen mensen op de vlucht jaagt.

Klaprozen voor Vrede vzw, die keramische klaprozen verkoopt voor het goede doel, stelt op zaterdag 17 september Handicap International voor als nieuwe partner. De integrale opbrengst van hun verkoop gaat naar de ontmijningsprojecten van de organisatie in Oost-Congo.

Pagina's