Go to main content

Belgische wereldprimeur: drones detecteren ondergrondse mijnen

Brussel, vrijdag 8 november 2019 - De ngo Handicap International heeft, samen met Mobility Robotics, voor het eerst ondergrondse mijnen gedetecteerd met behulp van drones. Sinds begin februari dit jaar werd er in Tsjaad onderzoek gedaan naar deze technologie, met de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. De technologie zal de duur van de ontmijningsoperaties aanzienlijk verkorten en het werk van de ontmijners veiliger maken. Het is een belangrijke stap voorwaarts en niet minder dan een revolutie voor de humanitaire ontmijningssector. 

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]

"Dit is een kleine revolutie voor de humanitaire ontmijningssector!", vertelt Xavier Depreytere, drone project manager voor Handicap International. "Sinds enkele maanden testen we het gebruik van drones om sneller mijnen in verontreinigde gebieden op te sporen. Vandaag gaan we een stap verder door mijnen die in de grond begraven liggen te detecteren."
John Fardoulis van Mobility Robotics voegt hieraan toe: "Voor ons is het als een eerste stap op de maan. We gaan nu het volledige potentieel van deze vooruitgang verder testen en ontwikkelen."

Nauwkeuriger en veiliger werken

Tijdens de tests, die werden uitgevoerd in woestijngebied in het noorden van Tsjaad, kon de drone, uitgerust met een infraroodcamera om temperatuurverschillen te meten, de aanwezigheid van antipersoons- en antitankmijnen detecteren. Door in zeer korte tijd over grote gebieden te vliegen, zal deze vooruitgang een belangrijke tijdwinst opleveren bij wat experten het “niet-technisch onderzoek” noemen: De niet-technische fase bestaat uit het identificeren en afbakenen van mogelijk verontreinigde zones waarbij de tussenkomst van een ontmijningsteam nodig is.

"Door mijnen, die zich onder het oppervlak bevinden, nauwkeuriger te identificeren, kunnen onze ontruimingsteams nu gerichter en veiliger te werk gaan," vertelt Xavier Depreytere. "De volgende stap: extra middelen zoeken om onze activiteiten te versterken en de testen te diversifiëren."

Een innovatief Belgisch project

Het is in het kader van het Odyssey2025-project, gefinancierd door de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD), dat Handicap International sinds september 2018 experimenteert met het gebruik van drones om de aanwezigheid van mijnen te detecteren in het noorden van Tsjaad. In het land is meer dan 100 miljoen vierkante meter vervuild door mijnen en explosieve oorlogsresten.

100 miljoen mijnen wereldwijd


Vandaag de dag vormen meer dan 100 miljoen landmijnen nog steeds een gevaar voor burgers in meer dan 60 landen en remmen ze de ontwikkeling van die verontreinigde landen af. Handicap International en zijn partners rekenen erop dat ze op 4 jaar tijd 3 miljoen m² - ongeveer 18 maal de oppervlakte van België - zullen ontmijnen in Tsjaad.

 
Gepubliceerd op: 8 november 2019