Meteen naar de inhoud

Bombardementen in bevolkte gebieden: de Staten erkennen eindelijk de nood om actie te ondernemen

133 staten en NGO's zijn twee dagen lang bijeengekomen op de Conferentie van Wenen over de "Bescherming van burgers in stedelijke oorlogen". De meerderheid van hen zei bereid te zijn te werken aan een politieke verklaring om een einde te maken aan het menselijk leed dat wordt veroorzaakt door het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. De zes maanden durende besprekingen zullen van cruciaal belang zijn voor de bescherming van miljoenen burgers die in oorlogsgebieden leven.

 

De Staten zijn ingegaan op de uitnodiging van Oostenrijk om een politieke oplossing te vinden voor de bescherming van burgers bij oorlogen in steden. "Het verheugt ons dat de Staten eindelijk actie ondernemen en bereid zijn een politieke verklaring uit te werken in de komende zes maanden. Burgers lijden doordat ze onder de dreiging van bombardementen en langdurige besmetting door explosieve oorlogsresten moeten leven. Het is voor ons geen optie om niets te doen. We zullen constructief deelnemen aan de onderhandelingen, bewijs leveren en de publiekscampagnes versterken om een einde te maken aan het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden en meer hulp te kunnen leven aan slachtoffers van die bombardementen", aldus Anne Héry, advocacy-directrice bij Handicap International. 

Conferentie van Dublin: 6 cruciale maanden

De volgende fase van de onderhandelingen zal beginnen met een eerste bijeenkomst op 18 november in Genève. De conferentie in Dublin, die zal plaatsvinden begin 2020, moet het einde van deze diplomatieke fase inluiden. De politieke verklaring zal dan door de Staten kunnen worden aangenomen. Handicap International en de leden van het International Explosive Weapons Network (INEW) zullen de komende zes maanden de dialoog met de Staten voortzetten om hen ervan te overtuigen deze sterke politieke verklaring te ondertekenen. 

Gepubliceerd op: 9 oktober 2019

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]