Meteen naar de inhoud

Conferentie van Wenen: het einde van bombardementen in bevolkte gebieden?

Op 1 en 2 oktober komen verschillende Staten bijeen op de Conferentie van Wenen om een politieke oplossing te vinden voor de bescherming van burgers bij oorlogen in steden. Deze conferentie opent een historisch diplomatiek proces om een einde te maken aan de rampzalige gevolgen van bombardementen in bevolkte gebieden. Vandaag de dag zijn meer dan 90 procent van de slachtoffers van explosieve wapens burgers. Handicap International zal tijdens de conferentie druk uitoefenen op de aanwezige Staten zodat een sterke politieke verklaring uit de bus komt om het bombarderen van steden te veroordelen.

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]

Op 1 en 2 oktober zal Oostenrijk op de conferentie van Wenen de Staten bijeenbrengen om een politieke oplossing te vinden voor de schade die wordt aangericht aan de burgers die lijden onder de willekeurige bombardementen. Deze internationale conferentie is van cruciaal belang om de verwoestende gevolgen van deze praktijken aan te pakken. Handicap International - mede-oprichter van het International Explosive Weapons Network (INEW) - voert al meer dan 5 jaar campagne tegen bombardementen in bevolkte gebieden.
 
Druk uitoefenen op de Staten
"De Conferentie van Wenen opent een historisch diplomatiek proces om een einde te maken aan de verwoestende gevolgen van bombardementen in bevolkte gebieden", aldus Alma Al-Osta, lobbyist voor Handicap International in Brussel. "We zullen druk uitoefenen op de Staten om begin volgend jaar een sterke politieke verklaring te ondertekenen.”
 
Na de Conferentie van Wenen zullen de onderhandelingen leiden tot het ontwerp van een politieke verklaring om een einde te maken aan de schade die wordt veroorzaakt door het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. De conferentie van Dublin, die begin 2020 zal plaatsvinden, moet het einde van deze diplomatieke fase inluiden. De politieke verklaring zal dan door de Staten kunnen worden aangenomen. 
 
90% van de slachtoffers zijn burgers
Gewapende conflicten vinden steeds vaker plaats in dichtbevolkte gebieden, vooral in steden: volgens de Action On Armed Violence (AOAV) werden in 2018 20.384 burgers gedood of gewond door explosieve wapens. Wanneer explosieve wapens worden gebruikt in bevolkte gebieden, zijn 90% van de slachtoffers burgers.
 
Massale vervuiling
Naast de doden en gewonden leidt het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden tot de vernietiging van noodzakelijke infrastructuur zoals huizen, ziekenhuizen, scholen, water- en elektriciteitsvoorzieningssystemen. De massale bombardementen brengen ook een verhoogde besmetting van de gronden met zich mee. Burgers zijn nog lang na het einde van conflicten slachtoffer van explosieve oorlogsresten.
 
Verdrag van Ottawa
Twintig jaar geleden hebben Handicap International en de Internationale Campagne voor het Verbod op Landmijnen (ICBL) met succes landmijnen verboden met de goedkeuring van het Verdrag van Ottawa (1997). Tien jaar geleden slaagden de organisatie en de Cluster Munition Coalition (CMC) erin om het gebruik van clustermunitie te verbieden met de goedkeuring van het Verdrag van Oslo (2008). Handicap International wil nu een stap verder gaan en burgers beschermen tijdens conflicten.

Gepubliceerd op: 30 september 2019