Meteen naar de inhoud

COVID-19: Personen met een handicap meer kans op stigmatisering en discriminatie

Brussel, vrijdag 10 april 2020 - Op het terrein passen de teams van Handicap International hun activiteiten aan om de verspreiding van Covid-19 te beperken en de meest kwetsbare personen te helpen, maar de organisatie maakt zich zorgen: zonder aangepaste maatregelen dreigt de pandemie de situatie van mensen met een handicap te verergeren. Voornamelijk in de armste landen, in conflict- of rampgebieden waar de toegang tot gezondheidsdiensten al beperkt is.

Handicap International maakt zich zorgen over de situatie van personen met een handicap, die volgens haar zal verslechteren indien geen aangepaste maatregelen worden genomen. "De standaarddiensten, zoals de zorgverlening, zijn voor personen met een handicap sinds de uitbreiding van COVID-19 stopgezet. Fragiele landen worden door de crisis overweldigd en zijn niet meer in staat om andere gezondheidszorg aan te bieden. We zijn ook bezorgd dat mensen met een handicap te maken zullen krijgen met stigmatisering en discriminatie door onvoorbereid medisch personeel of, erger nog, dat ze geen behandeling krijgen als er voorrang wordt gegeven aan patiënten zonder handicap vanwege de beperkte capaciteit van het ziekenhuis", aldus Fanny Mraz, die verantwoordelijk is voor de noodoperaties van Handicap International.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ongeveer 15% van de wereldbevolking (1 miljard mensen) een vorm van handicap, waarvan 80% onder de armoedegrens leeft. De zorgverleningskosten, de kosten voor het vervoer naar een gezondheidsinstelling, het gebrek aan vertolking in gebarentaal, stigmatisering en discriminatie belemmeren hun toegang tot gezondheidszorg.
 
Het gebrek aan informatie over COVID-19 in toegankelijke formaten (ondertiteling of gebarentaal, braille, audio-opnames en media die compatibel zijn met software voor schermlezen) en toegankelijke sanitaire voorzieningen zijn ook risicofactoren voor sommige mensen met een handicap.
 
Volgens Fanny Mraz "lopen mensen met een handicap, chronisch zieken of ouderen ook het risico op afzondering en sociale uitsluiting omdat de ondersteuningsdiensten, die sommige mensen dagelijks nodig hebben, beperkt of onderbroken zijn. Sociale distantie en quarantaine zijn onmogelijk voor degenen die hulp nodig hebben om te eten, zich aan te kleden en zich te wassen. Het is van cruciaal belang om ondanks de crisis, de nodige diensten voor personen met een handicap te blijven voorzien."
 
Handicap International past haar acties aan
Handicap International past haar interventies aan om de verspreiding van de ziekte te voorkomen en de toegang tot basisdiensten (voeding, hygiëneproducten, gezondheidsdiensten) voor kwetsbare personen te verzekeren. Vandaag zijn minstens 50 van de projecten aangepast en zijn de teams begonnen met de integratie en de voorbereiding van specifieke maatregelen, zoals bewustmakings- en preventieacties (in Algerije, Bangladesh, Colombia, Ethiopië, Haïti, Libië, Madagaskar, Mali, Sierra Leone,...), aanpassingen van onze logistieke en humanitaire steun in de Centraal-Afrikaanse Republiek, distributie van beschermingsmateriaal zoals handschoenen, maskers, hydro-alcoholische gel (vooral in Rwanda).
 
Atlas Logistique, de logistieke operationele eenheid van de organisatie die gespecialiseerd is in supply chain en logistieke hulp voor ngo's, zal haar logistieke platforms en haar expertise ter beschikking stellen van ngo's. Noodhulpactiviteiten omvatten de distributie van hygiëneproducten of de ondersteuning van activiteiten om te voorzien in hun levensonderhoud. 

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]