Meteen naar de inhoud

COVID-19: steun voor migranten met een beperking in Brussel heropgestart

Brussel, vrijdag 31 juli 2020 - Handicap International herstart haar projecten ter ondersteuning van migranten met een beperking in twee ondersteuningscentra in Brussel. Sinds de COVID-19-crisis moest de organisatie haar activiteiten in België stopzetten, maar de afgelopen twee weken hebben de kinesitherapeuten van de organisatie weer een tiental patiënten per week ontvangen.

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]

Handicap International, dat eind maart haar revalidatieactiviten voor migranten met een beperking in Brussel moest stopzetten, heeft haar activiteiten in twee centra’s opnieuw opgestart, in samenwerking met verschillende humanitaire organisaties. De teams van kinesitherapeuten van Handicap International boden het voorbije jaar meer dan honderd revalidatiesessies aan en verwijzen patiënten door naar andere gezondheidsdiensten.

"We merken dat de patiënten die we zien vaak last hebben van spierpijn, omdat hun precaire situatie stress en angst veroorzaakt. Hun levensomstandigheden - slapen op de vloer of op vochtige of koude plaatsen - verslechteren ook hun fysieke conditie. En zonder snelle behandeling veroorzaken deze verwondingen en pijn nog meer complicaties die later moeilijker te behandelen zijn", vertelt Ludovic Bourbé, verantwoordelijke voor het migratieproject in België. "Revalidatiesessies kunnen ook helpen bij het losmaken van psychologische knopen, die al lang voor de komst van de patiënten op Belgische bodem waren ontstaan.”

Stress en spierpijn
"Als ik gestrest ben, voel ik veel spierpijn. Ik probeer fysieke oefeningen te doen om de pijn te verlichten, maar soms kan ik er niet van slapen". Een 29-jarige Soedanese patiënt, die al twee jaar wacht op een verblijfsvergunning in België, legt zijn pijn uit aan de kinesitherapeut, die zijn been onderzoekt.

"Lichaam en geest zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Daarom werken we nauw samen met de psychologische en psychiatrische diensten, zodat patiënten niet alleen fysiek maar ook psychologisch beter worden", vertelt Tom De Baerdemaecker, vrijwillig kinesitherapeut voor Handicap International. "Het is belangrijk om een patiënt op lange termijn te kunnen opvolgen en om te luisteren naar hun verhaal. Ik vind het een mooi project, wat me erg motiveert."

In 2014 werden in het Witboek over de toegankelijkheid van de gezondheidszorg in België bepaalde categorieën van bijzonder kwetsbare personen geïdentificeerd, voor wie de toegang tot de gezondheidszorg niet altijd mogelijk is. Ongeveer 2 % van de bevolking in het Brusselse gewest voldoet niet aan de administratieve en/of financiële eisen. Het gaat om kwetsbare groepen: ouderen, daklozen, mensen zonder papieren, … die niet voldoen aan de administratieve en/of financiële eisen. Deze kwetsbare mensen hebben meestal psychische klachten, die meer hulp vereisen. De fysiotherapeutische zorg, die niet onder het gezondheidssysteem valt, kan nochtans hun levensomstandigheden verbeteren.

De Belgische regering moet haar verantwoordelijkheid opnemen
"We hopen de komende maanden meer fysiotherapeutische sessies te kunnen aanbieden, want op dit moment is er een grote vraag, maar we hebben niet genoeg ruimte om ze allemaal tegemoet te komen", legt Ludovic Bourbé uit. "Tegen het einde van het jaar zullen we het afgelopen jaar kunnen evalueren en de balans opmaken van de gevolgen van de crisis op onze activiteiten en patiënten. We gaan ook de Belgische regering aansporen om meer verantwoordelijkheid op te nemen om de toegang tot revalidatiezorg voor migranten met een beperking in België te verzekeren."
 

Gepubliceerd op: 31 juli 2020