Meteen naar de inhoud

Lancering van de 'mobility challenge' voor een inclusieve mobiliteit

Brussel, woensdag 16 september 2020 - In het kader van de Europese week van de mobiliteit heeft Handicap International vanochtend de #MobilityChallenge gelanceerd om het brede publiek bewust te maken van het belang van mobiliteit voor personen met een beperking. Verschillende persoonlijkheden en sporters hebben zich bij de organisatie aangesloten in deze symbolische uitdaging en hebben een parcours afgelegd in de vorm van een gigantische blauwe pijl.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in landen met een laag inkomen minder dan één persoon op vijf met een beperking toegang tot technische hulpmiddelen, zoals een rolstoel, prothese of driewieler. Hoewel mobiel zijn essentieel is om hun potentieel te ontwikkelen en om een actieve rol te spelen in de maatschappij.

Vandaag, op de eerste dag van de Europese week van de mobiliteit, lanceerde Handicap International een campagne die elke burger uitnodigt om een pijl - die symbool staat voor beweging en mobiliteit - te tracken in een app en die vervolgens via de sociale media te delen.

Verschillende persoonlijkheden, mensen met en zonder handicap en leden van de organisatie legden deze morgen een vooraf bepaalde route af - te voet, op de fiets, in een rolstoel, ... - in het Jubelpark. (zie kaart) En hebben het vervolgens op sociale media gedeeld om anderen uit te dagen om zelf deel te nemen aan de uitdaging.

Een pijl aan 5 euro

Een partner van de organisatie, Rauwers, engageert zich om voor elke deelnemer €5 te schenken aan de projecten rond mobiliteit van Handicap International. Een geste die zoveel mogelijk mensen zal aanmoedigen om deel te nemen aan de challenge, die twee weken lang zal duren. "De teams van Handicap International zijn actief in 49 landen om mensen met een beperking in staat te stellen opnieuw actief en zelfstandig te zijn. In 2019 hebben we aan meer dan 250.000 mensen 50.000 hulpmiddelen aangeboden", vertelt Erwin Telemans, algemeen directeur van Handicap International in België.  

"Revalidatieprojecten worden niet altijd als een prioriteit beschouwd, vooral niet in landen met  een beperkt gezondheidszorgsysteem. Dit gebrek aan financiering heeft als gevolg dat in lage-inkomenslanden ziekenhuizen en gezondheidscentra een gebrek hebben aan materiaal, zoals krukken, rolstoelen, enz., en gezondheidswerkers, zoals fysiotherapeuten en ortho-prothesisten," legt Erwin Telemans uit. "Handicap International werkt nauw samen met de autoriteiten van de landen waar we actief zijn, om actieplannen te ontwikkelen om de toegang tot revalidatiediensten en de toegang tot mobiliteitshulpmiddelen voor mensen met een beperking te verbeteren."

Autonoom leven in de maatschappij

"Ik ben geboren in Syrië en leefde tot mijn twaalfde zonder materiaal dat was aangepast aan mijn handicap. In België kon ik me ontwikkelen en onafhankelijk worden dankzij de mobiliteitshulpmiddelen die ik kreeg", legt Bassel Maleki uit, een 28-jarige man met een hersenverlamming die de organisatie ondersteunt in haar werk. "In staat zijn om alleen rond te rijden met mijn elektrische rolstoel en te communiceren met mijn computer, opent de deur naar vrijheid. Het is essentieel dat een persoon met een beperking over het nodige materiaal kan beschikken om in het leven te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Dit is de sleutel tot meer mobiliteit en autonomie."

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]