Goto main content

Syrië, Jemen, Irak, ... de huidige conflicten laten nieuwe besmette gebieden achter die moeilijker te ontruimen zijn

Brussel, vrijdag 2 april 2021 - Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Mijnen is Handicap International verontrust over de uitzonderlijk hoge en complexe omvang van nieuwe besmettingen, waaronder ontplofbare oorlogsresten en geïmproviseerde mijnen, als gevolg van de huidige en recente conflicten. De Landmine Monitor, dat in november vorig jaar werd gepubliceerd, registreerde 5.554 slachtoffers van mijnen en explosieve oorlogsresten in 2019. Dit blijft een zeer groot aantal voor de vijfde jaar op rij. 80% van de slachtoffers zijn burgers - en 43% van de burgerslachtoffers zijn kinderen. Deze tol is vooral te wijten aan de hevige gewapende conflicten in Afghanistan, Syrië, Jemen en andere delen van de wereld. Het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden en het ongekende niveau van ontruiming in sommige landen zullen complexe opruimingsoperaties vergen.

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]

Na jaren van conflict zijn Syrië, Jemen, Irak, Libië, Afghanistan, enz. vervuild met een breed scala aan explosieve wapens, waaronder ontplofbare resten, vliegtuigbommen, geïmproviseerde explosiemiddelen en boobytraps. Stedelijke gebieden zijn het zwaarst getroffen. In veel steden ligt de grond bezaaid met puin, vermengd met deze explosieve resten, geïmproviseerde apparaten en boobytraps die door de strijdende partijen zijn achtergelaten. De laatste jaren zijn de ontmijningsoperaties veel complexer geworden, waardoor humanitaire ontuimingsorganisaties zich moeten aanpassen en in sommige gevallen nieuwe trainingen volgen.
 
"De komende jaren zullen de ontmijningsoperaties voor nieuwe en moeilijke uitdagingen komen te staan: in Syrië, Jemen, Libië, Afghanistan en elders hebben bombardementen in stedelijke gebieden een groot aantal explosieve oorlogsresten achtergelaten, waaronder bommen, raketten, projectielen en geïmproviseerde explosieven", zegt Emmanuel Sauvage, de regionale coördinator voor landmijnen en explosieve oorlogsresten voor Handicap International. In veel gevallen zijn deze dodelijke voorwerpen vermengd met het puin van verwoeste gebouwen. Op vele plaatsen is deze besmetting opzettelijk aangebracht om burgers als doelwit te nemen en terreur en dood te zaaien. Dit soort verontreiniging is uiterst gevaarlijk en vereist complexe opruimingsoperaties. Het maakt ook risicovoorlichtingssessies essentieel voor mensen die naar hun huis willen terugkeren na de conflicten en geeft hen informatie over hoe ze moeten reageren als ze dergelijke explosieven tegenkomen."

Innovatie om ontmijning te vergemakkelijken
Samen met haar partner Mobility Robotics heeft Handicap International in Tsjaad het gebruik van drones getest om de ontmijning van vervuilde gebieden en de teruggave daarvan aan de plaatselijke bevolking te versnellen: de teams van HI kunnen verdachte objecten lokaliseren dankzij drones die zijn uitgerust met camera's en kaarten maken om de interventiegebieden van de ontmijners beter af te bakenen. De organisatie is ook een pionier in het gebruik van infraroodcamera's om explosieven in de grond op te sporen.  Deze nieuwe methoden zijn erop gericht de ontruimingswerkzaamheden te versnellen en veiliger, kosteneffectiever en efficiënter te maken.
 
Drones in Irak en Libanon

De organisatie gaat binnenkort samen met haar partner Mobility Robotics drones inzetten voor het opruimen van mijnen in Irak. "In dit stadium weten we dat in dorre omgevingen drones helpen om de omgeving waarin ontmijners worden ingezet beter te begrijpen. Dat vergemakkelijkt aanzienlijk het werk van de operationele chef ontmijner, die zich beter kan voorbereiden op het inzetten van ontmijners en kan vermijden dat ze in gebieden moeten werken waar geen mijnen liggen", legt Xavier Depreytere uit, verantwoordelijke innovatie voor Handicap International in België. "We zullen in april ook een studie uitvoeren in Libanon om na te gaan of drones kunnen helpen om vervuilde grond sneller vrij te maken. "

Gepubliceerd op: 7 april 2021