Goto main content

Petitie voor betere bescherming van burgers tegen explosieve wapens

Preventie
België

Handicap International roept België op om internationale verplichtingen te versterken

Handicap International roept België op om meer te doen voor de bescherming van burgers en het handhaven van het verbod op verboden wapens. Met een petitie dringt de organisatie erop aan dat de toekomstige regering internationale verdragen naleeft en de veiligheid van burgers centraal stelt. De handtekeningen worden in juni 2025 overhandigd, voorafgaand aan de Internationale Conferentie over de Humanitaire Impact van Explosieve Wapens in Bevolkte Gebieden (EWIPA), die een maand later in Costa Rica plaatsvindt.

Uit recente cijfers blijkt dat maar liefst 90% van de slachtoffers van explosieve wapens in bevolkte gebieden burgers zijn. Dit is een verontrustend cijfer dat de dramatische gevolgen van massale bombardementen en het gebruik van verboden wapens in conflicten zoals in Gaza, Oekraïne, Libanon, Soedan, Jemen en Myanmar benadrukt. Vooral kinderen zijn kwetsbaar: bijna de helft van alle slachtoffers van antipersoonsmijnen, clustermunitie en explosieve oorlogsresten in 2022 en 2023 waren minderjarigen.

Engagement voor internationale verdragen versterken

“In 2023 werd het gebruik van explosieve wapens in minstens 75 landen geregistreerd, met een stijging van 67% in incidenten waarbij burgers het slachtoffer werden. Dit is onaanvaardbaar”, aldus Antoine Sepulchre, Directeur van Handicap International België. “Daarom roept Handicap International de Belgische staat op om zijn internationale verplichtingen te versterken en actief te blijven ijveren voor de bescherming van burgers in conflictgebieden”

Door de petitie te ondertekenen, kunnen burgers zich direct uitspreken tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden en België aansporen om zijn rol als voorvechter van de bescherming van burgers te handhaven. Handicap International vraagt België om hun engagement voor drie cruciale verdragen te herbevestigen en versterken:  het Verdrag van Ottawa dat landmijnen verbiedt, het Verdrag van Oslo dat clustermunitie verbiedt, en de Politieke Verklaring over Explosieve Wapens in Bevolkte Gebieden (EWIPA).

Internationale invloed gebruiken

Concreet vraagt Handicap International dat België zijn internationale invloed gebruikt om landen die de normen verzwakken te veroordelen. Zo zijn er de Verenigde Staten, die al meermaals clustermunitie (en nu ook antipersoonsmijnen) naar Oekraïne stuurden. Of Litouwen, dat onlangs uit het Verdrag van Oslo - dat clustermunitie verbiedt – stapte.

 

 

 

 

Gepubliceerd op: 22 januari 2025

Meer over dit onderwerp

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden Preventie

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden

Naar aanleiding van het toenemende gebruik van explosieve wapens in conflictgebieden, lanceert Handicap International een krachtige oproep met haar petitie stopbombing.be. De oproep krijgt weerklank dankzij de steun van geëngageerde stemmen zoals Axelle Red en Sandra Kim. Hun boodschap is duidelijk: bescherm burgers en stop het gebruik van wapens die nog jarenlang slachtoffers maken na het einde van een conflict.

De gezichten van Handicap International

De gezichten van Handicap International

Interview met het giftenteam van Handicap International

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan
© S. Wohlfahrt / HI
Preventie

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan

Handicap International veroordeelt de aankondigingen en roept andere landen op zich tegen deze mogelijke beslissing uit te spreken.