Goto main content

Rechten voor mensen met een handicap

‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren’

Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens krijgt een geheel andere betekenis als je weet dat over de hele wereld meer dan 500 miljoen mensen met een handicap niet de middelen hebben om zich te verzorgen. In ontwikkelingslanden gaat 98% van de kinderen die leven met een handicap trouwens niet naar school. 80% van de mensen met een handicap moet bovendien met minder dan 1 euro per dag zien te overleven. Eind 2006 hebben de Verenigde Naties gestemd over een verdrag over de rechten en de waardigheid van personen met een handicap. Handicap International heeft meegeholpen aan de voorbereiding van dat verdrag en heeft het werk van verenigingen voor personen met een handicap ondersteund.

Na de bekrachtiging door twintig landen is het Verdrag over de Rechten van Personen met een Handicap op 3 mei 2008 in werking getreden. De Staten die lid zijn van het Verdrag zijn nu verplicht om in hun nationale wetgeving maatregelen op te nemen die discriminatie moeten voorkomen. Zo moeten gebouwen en diensten toegankelijker worden. Wanneer Staten hun verplichtingen niet nakomen, kunnen individuen of belangengroepen zich richten tot het VN-Comité van Personen met een Handicap.

Meer over dit onderwerp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza Noodhulp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza

Ngo's protesteren tegen het gebrek aan politieke actie, waardoor de humanitaire ramptoestand in Gaza blijft duren.

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?