Goto main content

Rechten voor mensen met een handicap

‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren’

Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens krijgt een geheel andere betekenis als je weet dat over de hele wereld meer dan 500 miljoen mensen met een handicap niet de middelen hebben om zich te verzorgen. In ontwikkelingslanden gaat 98% van de kinderen die leven met een handicap trouwens niet naar school. 80% van de mensen met een handicap moet bovendien met minder dan 1 euro per dag zien te overleven. Eind 2006 hebben de Verenigde Naties gestemd over een verdrag over de rechten en de waardigheid van personen met een handicap. Handicap International heeft meegeholpen aan de voorbereiding van dat verdrag en heeft het werk van verenigingen voor personen met een handicap ondersteund.

Na de bekrachtiging door twintig landen is het Verdrag over de Rechten van Personen met een Handicap op 3 mei 2008 in werking getreden. De Staten die lid zijn van het Verdrag zijn nu verplicht om in hun nationale wetgeving maatregelen op te nemen die discriminatie moeten voorkomen. Zo moeten gebouwen en diensten toegankelijker worden. Wanneer Staten hun verplichtingen niet nakomen, kunnen individuen of belangengroepen zich richten tot het VN-Comité van Personen met een Handicap.

Meer over dit onderwerp

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald
© A. Sawadogo / HI
Preventie

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald

Zes landen kondigden aan zich terug te trekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. Telkens komt hetzelfde argument naar boven: landen willen zich kunnen verdedigen door landmijnen in te zetten. Gary Toombs, expert ontmijning bij Handicap International, legt uit waarom het gebruik van antipersoonsmijnen achterhaald is om grenzen te beschermen.

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport
© Consortium 12-12
Hulpverlening

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport

Onder de naam AARDBEVING SYRIE-TURKIJE 12-12 lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodsituaties (Consortium 12-12) op 12 februari 2023 een solidariteitsoproep als antwoord op de humanitaire noodsituatie na de aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië.

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp
© K.Nateel / HI

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp

Meer dan 160 ngo's roepen op tot onmiddellijke actie om een einde te maken aan de dodelijke Israëlische noodhulpbedeling in Gaza.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB