Goto main content

“De WHO-resolutie kan zorgen voor het nodige materiaal, financiering en personeel voor de revalidatiesector in Tsjaad”

Revalidatie
Tsjaad

Wilfreed is kinesitherapeut en gepassioneerd door zijn job bij Handicap International in Tsjaad. Hij Is ervan overtuigd dat de nieuwe resolutie over revalidatiezorg heel wat teweeg kan brengen.

Wilfreed, 28 jaar, werkt voor Handicap International in Tsjaad. Hij werkt financieel ondersteund door onze organisatie om een opleiding kinesitherapie te volgen.

Wilfreed, 28 jaar, werkt voor Handicap International in Tsjaad. Hij werkt financieel ondersteund door onze organisatie om een opleiding kinesitherapie te volgen. | HI

Officieel heet hij Natoyallah Djimingaye, maar iedereen kent hem als Wilfreed. De 29-jarige jongeman is kinesitherapeut van opleiding en werkt als technisch verantwoordelijke revalidatiezorg bij Handicap International in Tsjaad. Hij kent de tekortkomingen binnen zijn sector dan ook door en door. De nieuwe resolutie van de Wereldgezondheidsorganisatie over revalidatie zal heel wat noodzakelijke veranderingen stimuleren in het Centraal-Afrikaanse land.

“Als je kinesitherapeut wil worden zijn de opleidingsmogelijkheden in Tsjaad zeer beperkt. Dankzij een beurs, gefinancieerd door Handicap International, kon ik de studie kinesitherapie volgen aan de Abomey Calavi Universiteit in Benin. Na het behalen van mijn diploma in 2021, kon ik meteen aan de slag bij Handicap International in Tsjaad.”

Waarom wou je zo graag kinesitherapeut te worden?

“Er zijn eigenlijk twee momenten uit mijn jeugd die me hebben gemotiveerd om voor deze job te kiezen. De eerste gebeurtenis is de dood van mijn nichtje Irene. Ze bezweek op 18-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenverlamming omdat ze niet de juiste zorg had gekregen. De tweede gebeurtenis gaat over een jongentje uit mijn geboortedorp dat overleed toen hij amper twee jaar was. Zijn ouders schreven zijn aangeboren misvorming toe aan een vloek. Ik koos voor dit beroep omdat ik andere kinderen de kans wil geven om geaccepteerd te worden in de samenleving en kwaliteitsvol kunnen opgroeien.”

Welke belemmeringen zijn er in Tsjaad voor een kwaliteitsvolle revalidatiezorg?

"In de eerste plaats is er een gebrek aan bewustwording dat elke vooruitgang tot een toegankelijke revalidatiezorg belemmert. Er wordt heel wat gesproken over infectieziekten en vaccinatiecampagnes, maar er is bijna geen aandacht voor chronische ziekten en het belang van revalidatiezorg. Nog al te vaak wordt revalidatiezorg gekoppeld aan handicaps, terwijl iedereen op een bepaald punt in zijn of haar leven nood zal hebben aan dit type zorg."

Wat met het aanbod?

"Op dit moment is er geen nationaal beleid rond revalidatiezorg. Handicap International heeft wel al meegewerkt aan een nationaal plan, maar dat is vooralsnog niet goedgekeurd. De enige twee gezondheidscentra die revalidatiezorg aanbieden worden niet gesubsidieerd door de overheid. Er is slechts één openbaar revalidatiecentrum, maar dat is momenteel niet in werking. Handicap International is één van de enige ngo’s die in dit land werkt rond revalidatiezorg. Er zijn ook amper opleidingsmogelijkheden rond revalidatiezorg in Tsjaad. In totaal zijn er 20 kinesitherapeuten en 10 prothesisten, allen opgeleid in het buitenland. De meesten van hen werken in de hoofdstad N’Djamena. In de rest van het land is er amper iemand aanwezig. In ziekenhuizen zijn er zo goed als nooit revalidatiespecialisten aan het werk en daarom wordt revalidatiezorg soms uitgevoerd door ander medisch personeel dat niet de juiste opleiding heeft gehad."

Kan de resolutie van de Wereldgezondheidsorganisatie over revalidatiezorg hier iets aan veranderen?

"Ik geloof dat de goedkeuring van deze resolutie onze inspanningen voor de erkenning van onze sector zal bespoedigen. Onze werk kan immers niet zonder de nodige betrokkenheid van de overheid in Tsjaad en de Wereldgezondheidsorganisatie. Revalidatiezorg zou zo kunnen opgenomen worden in het nationaal gezondheidsbeleid en dit kan op zijn beurt zorgen voor het nodige materiaal, financiering en personeel voor de sector. Dit is essentieel voor een heropening van het nationale centrum van orthopedische hulpmiddelen en revalidatiezorg en voor de opstart van opleidingscentra voor kinesitherapie, orthopedie, logopedie,... Daarenboven is technische ondersteuning van de Wereldgezondheidsorganisatie meer dan welkom. Een lokaal contactpunt voor revalidatiezorg van deze instantie in Tsjaad kan zorgen voor het opzetten van opleidingen, uitwisselingen tussen revalidatie-experts en ander gezondheidspersoneel faciliteren, en de sector in het algemeen helpen ontwikkelen."

Gepubliceerd op: 30 mei 2023

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.