Goto main content

12.000 bommen treffen Gaza

Mijnen en andere wapens Noodhulp
Palestina

Langdurigste en hevigste bombardementenreeks in de geschiedenis.

Zicht op stad in Gaza

Archiefbeeld Gaza

Brussel, 12 december 2023. Handicap International werpt in haar recente rapport "Blast Impacts: Onderzoek naar de Gevolgen van Explosieve Wapens in Gaza" een licht op de verwoestende, langdurige impact van meer dan 50 dagen bombardementen en beschietingen op de burgerbevolking in de Gazastrook. De organisatie dringt aan op een onmiddellijk en langdurig staakt-het-vuren.

Sinds de escalatie van het geweld tussen Israël en Hamas op 7 oktober, raakten meer dan 36.000 mensen gewond door de voortdurende bombardementen van het Israëlische leger. 15.000 kwamen om het leven. Deze vergeldingsactie van Israël kwam er nadat Hamas, tijdens een grootschalige aanval op 7 oktober, waarbij 1.200 Israëli's doodde en 240 Israëli's en buitenlanders als gijzelaars nam.

Massale en systematische bombardementen

Sinds de escalatie van het geweld dropte het Israëlische leger al meer dan 12.000 bommen op Gaza. Met een oppervlakte van 365 km² is de Gazastrook iets meer dan twee keer zo groot als het Brussels Hoofdstedelijk. En met 2 miljoen inwoners is het een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. De bommen variëren in grootte en gewicht (tussen 150 kg en 1000 kg) en in kracht.

De voortdurende reeks bombardementen en beschietingen hebben een verwoestende impact op de burgers: bijna 15.000 kwamen om het leven en 36.000 raakten gewond. Velen van hen hebben medische diensten en revalidatiezorg nodig. Deze zorg is, door van de vernietiging van de medische infrastructuur, niet beschikbaar. Verschillende experten spreken van de langdurigste en hevigste bombardementenreeks uit de geschiedenis, meer specifiek in dichtbevolkte gebieden. (Bureau van de Verenigde Naties voor de coördinatie van humanitaire zaken)

"De vernietiging of beschadiging van vitale infrastructuren, zoals ziekenhuizen of scholen, heeft een langdurige impact omdat essentiële diensten hierdoor voor een lange periode, zelfs na afloop van het geweld, onbeschikbaar zijn. Bovendien ontploft een groot deel van de explosieven niet bij impact waardoor ze, soms jaren na afloop van een conflict, een gevaar blijven voor de bevolking. Om de verontreinigde gebieden op termijn terug te schenken aan de bevolking zijn lange en complexe ontmijningsoperaties nodig.”

 
- Danila Zizi, directeur bezette Palestijnse gebieden bij Handicap International

Ineenstorting van de Gezondheidszorg

26 ziekenhuizen en 52 gezondheidscentra in Gaza zijn buiten gebruik en 55 ambulances zijn beschadigd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt 164 aanvallen op de gezondheidszorg in de Gazastrook sinds 7 oktober. Bovendien zijn er sinds 7 oktober 198 Palestijnse gezondheidswerkers, 12 leden van de Palestijnse civiele bescherming en 103 medewerkers van de UNRWA gedood.

Het watervoorzieningssysteem is aanzienlijk beschadigd en is op veel plaatsen zelfs onbruikbaar geworden. Dit heeft ernstige gevolgen voor de hygiëne en de gezondheidstoestand van de bevolking. Zonder toegang tot schoon water zijn mensen gedwongen om besmet water te gebruiken, wat leidt tot de verspreiding van door water overgebrachte ziekten zoals cholera, dysenterie en tyfus.

Op 4 en 5 november werden 7 ontziltingsinstallaties in de Gazastrook getroffen en ernstig beschadigd, waaronder drie rioolpijpleidingen in Gaza-Stad, twee waterreservoirs (in Gaza-Stad, Rafah en het vluchtelingenkamp Jabalia) en twee waterputten in Rafah. Omdat het winter is in Gaza en hevige regenval er op dat moment niet ongewoon is, waarschuwde de stad voor het overstromingsrisico van de riolering.

In een recent VN-rapport over Gaza staat dat het waterverbruik met 92% is gedaald sinds de escalatie van het conflict, en dat terwijl de watertoevoer naar het netwerk in Gaza al vóór 7 oktober rampzalig was.


"Mensen die slachtoffer zijn geworden van bombardementen en beschietingen lopen vaak botbreuken op, waardoor ze dringend orthopedische zorg nodig hebben om onomkeerbare complicaties zoals pijn, spiersamentrekkingen en misvormingen te voorkomen. Bovendien ondergaan velen amputaties, terwijl deze met passende medische zorg en chirurgische expertise voorkomen hadden kunnen worden. Schade aan de perifere zenuwen en letsels aan het ruggenmerg zijn ook veelvoorkomende gevolgen van dergelijke aanvallen. Deze slachtoffers worden levenslang geconfronteerd met uitdagingen zoals aanhoudende pijn, stijfheid en psychologisch trauma. Velen van hen zullen te maken krijgen met blijvende of tijdelijke lichamelijke handicaps, waarbij het gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en humanitaire diensten deze problemen nog verder verergert."

Florence Daunis, directeur Internationale Operaties

 

Andere essentiële infrastructuur vernietigd

 

Het Ministerie van Openbare Werken en Huisvesting meldde dat tegen 18 november minstens 45% van de woningen in Gaza vernietigd of beschadigd was.

20 sanitaire voorzieningen werden getroffen, terwijl ten minste drie kerken en 77 moskeeën schade opliepen door bombardementen en beschietingen. Explosieve wapens veroorzaakten de vernietiging van vitale civiele infrastructuur, waaronder 10,000 buildings, meer dan 43,000 woongebouwen en meer dan 225,000 gedeeltelijk beschadigde wooneenheden.

Daarnaast werden 11 bakkerijen vernietigd, en werden 300 onderwijsfaciliteiten en 113 gezondheidsfaciliteiten aangevallen.
 
Handicap International roept alle betrokken partijen in het conflict op om het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden zoals Israël en het bezette Palestijnse gebied te stoppen. De organisatie ondersteunt ook #CeasefireNow, een open oproep voor een langdurig staakt-het-vuren in de Gazastrook en Israël om een humanitaire catastrofe en het verdere verlies van onschuldige levens te voorkomen en om ervoor te zorgen dat humanitaire hulp snel en veilig kan worden geleverd.

Gepubliceerd op: 11 december 2023

Meer over dit onderwerp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza Noodhulp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza

Ngo's protesteren tegen het gebrek aan politieke actie, waardoor de humanitaire ramptoestand in Gaza blijft duren.

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?