Goto main content

5 - Beto

Deel 5 van de zomerreeks met Didier Demey

Beto

Beto | © HI

Angola - 2002

Toen Beto op de mijn stapte, zei de mijn hem het volgende: “Ik laat je in leven als je mij in ruil jouw zicht, je linkerbeen en stukjes huid van je rug en je dijen geeft.” De mijnen in Angola zijn hebberig en voeren hun taak als antipersoonsmijn precies uit zoals het in hun takenpakket omschreven staat.  En Beto, die nooit had leren onderhandelen met een landmijn, ging akkoord met het voorstel – hij bleef leven maar verloor zijn ogen, zijn been en flarden huid.

Sindsdien loopt Beto rond met in één hand een aftandse gitaar waarmee hij de bastonen speelt die hij voelt tot in elke vezel van zijn lichaam. Met zijn andere hand houdt hij zijn jongere broer vast, meer omdat hij het leuk vindt dan om begeleid te worden op een terrein dat hij als zijn broekzak kent. 

Omdat hij denkt dat het altijd nog erger had gekund, bezingt Beto het lijden van Angola, op het ritme dat zijn broer aangeeft met zijn oud sandaaltje op een plastic flesje. Het gaat zo: "Eu choro o sofrimento de Angola, Eu choro o sofrimento do Bié” en gaat verder in een taal die men spreekt in deze uithoek van Angola leeft en die ik jammer genoeg niet onder de knie heb.

Terug naar het overzicht

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.