Goto main content

5 - Beto

Deel 5 van de zomerreeks met Didier Demey

Beto

Beto | © HI

Angola - 2002

Toen Beto op de mijn stapte, zei de mijn hem het volgende: “Ik laat je in leven als je mij in ruil jouw zicht, je linkerbeen en stukjes huid van je rug en je dijen geeft.” De mijnen in Angola zijn hebberig en voeren hun taak als antipersoonsmijn precies uit zoals het in hun takenpakket omschreven staat.  En Beto, die nooit had leren onderhandelen met een landmijn, ging akkoord met het voorstel – hij bleef leven maar verloor zijn ogen, zijn been en flarden huid.

Sindsdien loopt Beto rond met in één hand een aftandse gitaar waarmee hij de bastonen speelt die hij voelt tot in elke vezel van zijn lichaam. Met zijn andere hand houdt hij zijn jongere broer vast, meer omdat hij het leuk vindt dan om begeleid te worden op een terrein dat hij als zijn broekzak kent. 

Omdat hij denkt dat het altijd nog erger had gekund, bezingt Beto het lijden van Angola, op het ritme dat zijn broer aangeeft met zijn oud sandaaltje op een plastic flesje. Het gaat zo: "Eu choro o sofrimento de Angola, Eu choro o sofrimento do Bié” en gaat verder in een taal die men spreekt in deze uithoek van Angola leeft en die ik jammer genoeg niet onder de knie heb.

Meer over dit onderwerp

Hulpverleners in Gaza slaken noodkreet

Hulpverleners in Gaza slaken noodkreet

'Net als de meer dan twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook worden ook wij, humanitaire hulpverleners, uitgehongerd, ontheemd en gedood.'

Geweld in Colombia veroorzaakt grootste humanitaire crisis in decennia
© C. Maldonado / HI
Hulpverlening Preventie

Geweld in Colombia veroorzaakt grootste humanitaire crisis in decennia

Handicap International staat ontheemde bevolking bij met revalidatiezorg en psychologische ondersteuning na oplaaiend geweld.

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald
© A. Sawadogo / HI
Preventie

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald

Zes landen kondigden aan zich terug te trekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. Telkens komt hetzelfde argument naar boven: landen willen zich kunnen verdedigen door landmijnen in te zetten. Gary Toombs, expert ontmijning bij Handicap International, legt uit waarom het gebruik van antipersoonsmijnen achterhaald is om grenzen te beschermen.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB