Goto main content

Dadaab: noodhulp in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld

Noodhulp Revalidatie

Handicap International werkt sinds 2007 in Dadaab (Kenia), het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Tijdens de zomer van 2011 brachten droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika een enorme vluchtelingenstroom op gang. Het noodhulpteam van Handicap International richtte zich in eerste instantie op de kwetsbaarste vluchtelingen, zoals personen met een handicap, zwangere vrouwen en chronisch zieken.

Foto van een consultatie in Dadaab

Handicap International werkt sinds 2007 in Dadaab (Kenia), het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Tijdens de zomer van 2011 brachten droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika een enorme vluchtelingenstroom op gang. Het noodhulpteam van Handicap International richtte zich in eerste instantie op de kwetsbaarste vluchtelingen, zoals personen met een handicap, zwangere vrouwen en chronisch zieken.

Tijdens de herfst 2011 werd de situatie op het terrein onveilig, zodat het werk van Handicap International in Dadaab sterk werd bemoeilijkt. Toch werden er tussen januari en mei 2012 zo’n 4.000 kwetsbare personen opgespoord en geholpen. Handicap International organiseerde 1.000 revalidatiesessies en meer dan 300 psychologische gesprekken. Meer dan 2.000 mensen konden rekenen op nieuwe hulpmiddelen (zoals krukken) om te kunnen lopen.

Bovendien opende Handicap International steunpunten voor personen met een handicap. Vluchtelingen kunnen er terecht voor informatie, basiszorg en kinesitherapie. Wanneer de teams niet de nodige hulp kunnen bieden, verwijzen ze kwetsbare personen door naar andere humanitaire hulpverleners. Omgekeerd biedt Handicap International revalidatiehulp aan andere organisaties.

Basiszorg voor de meest kwetsbare mensen

Sinds de zomer van 2011 besteedt Handicap International heel wat aandacht aan het opsporen, doorverwijzen en opvolgen van de meest kwetsbare mensen. Sinds de situatie op het terrein onveiliger werd, nam Handicap International enkele tientallen Somalische vluchtelingen in dienst, met de opdracht om drie verschillende kampen te bezoeken en tent per tent de meest kwetsbare personen te gaan opsporen. Ondertussen werden al meer dan 12.000 personen als kwetsbaar geïdentificeerd. Elk van deze mensen werd uitgenodigd om zich te laten registreren in een hulppost van Handicap International. Op die manier kan Handicap International ervoor zorgen dat de meest dringende slachtoffers voorrang krijgen bij de hulpverlening.

Evaluatie van de behoeften en doorverwijzing naar onze humanitaire hulppartners

Handicap International opende ondertussen drie hulpposten in de vluchtelingenkampen van Ifo, Hagadera en Dagahaley. Daar kunnen elke dag een honderdtal vluchtelingen bij een team van specialisten terecht voor fysieke, psychische of sociale bijstand.

Het interventieteam beslist hoe de vluchtelingen het beste kunnen geholpen worden. Een eerste groep patiënten krijgt rechtstreekse begeleiding via advies, praktische oefeningen en hulpmiddelen om hun mobiliteit te verbeteren. Een tweede groep wordt doorverwezen naar een ziekenhuis of een gespecialiseerde organisatie.

Ademhalingskinesitherapie voor jonge kinderen

Handicap International organiseert in de drie opvangkampen ademhalingskinesitherapie voor kinderen jonger dan 5 jaar, ter aanvulling van de medische behandeling in ziekenhuizen. Ademhalingskinesitherapie is bedoeld voor jonge, ondervoede kinderen die regelmatig lijden onder acute infecties aan de luchtwegen. De behandeling van zo’n infectie vereist specifieke kennis. Dit soort gespecialiseerde zorg verhoogt de overlevingskansen van zieke kinderen en bespoedigt hun herstel.

Diensten voor personen met een handicap

Een twintigtal Keniaanse specialisten staat in voor de fysieke revalidatie van vluchtelingen met een handicap. Ook kinderen met een geestelijke handicap krijgen aangepaste begeleiding. Verder worden ook workshops georganiseerd voor het maken van hulpmiddelen die het leven van vluchtelingen met een handicap een stuk makkelijker maken, bijvoorbeeld rolstoelen of krukken. Op die manier kunnen personen met een handicap zo zelfstandig mogelijk leven, ondanks de uiterst moeilijke leefomstandigheden. Tenslotte geeft Handicap International advies aan andere humanitaire organisaties, opdat ze bij hun werk op het terrein zoveel mogelijk rekening houden met de specifieke behoeften van personen met een handicap.

Meer over dit onderwerp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza Noodhulp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza

Ngo's protesteren tegen het gebrek aan politieke actie, waardoor de humanitaire ramptoestand in Gaza blijft duren.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.