Goto main content

"Deze mensen zijn van de ene dag op de andere vluchteling geworden"

Noodhulp
Oekraïne

Interview met Caglar Tahiroglu, Emergency Mental Health and Psychosocial Support Manager bij HI.

OEKRAINE: Portret van Caglar Tahiroglu

OEKRAINE: Portret van Caglar Tahiroglu | © HI

Hoe zou je de situatie in Oekraïne omschrijven?

"Ik ben momenteel in Tsjernivtsi, waar we samenwerken met de collectieve centra voor binnenlandse ontheemden.
Er zijn enorme ongelijkheden tussen de verschillende collectieve centra. Sommige zijn goed uitgerust, maar anderen hebben niet eens warm water. In sommige centra is er gebrek aan voedsel, basisgoederen en hygiënische artikelen.Ukraine : lavabos du Centre collectif du jardin d'enfants

Een van de collectieve centra is gevestigd in een kleuterschool, waar alle ontheemden slapen in stapelbedden die zijn ontworpen voor kinderen jonger dan 6 jaar. De wasbakken zijn erg klein en voor sommige mensen zelfs moeilijk toegankelijk. Er zijn ook niet genoeg douches. Ze hebben nog maar voedsel over voor een week en rekenen uitsluitend op vrijwilligers. Zij hebben beddengoed voor volwassenen nodig, hulpmiddelen voor ouderen, en psychosociale en geestelijke gezondheidszorg.UKRAINE : Centre collectif de l'école maternelle de Chernivtsi

Een andere faciliteit die wij steunen staat in voor ontheemde en niet-begeleide kinderen met een ernstige verstandelijke handicap. Voor het conflict namen ze ongeveer 10 kinderen op, nu maar liefst 55. Er wordt niet tegemoetgekomen aan de behoeften en rechten van de kinderen, het personeel is echt overwerkt en de werkdruk is enorm. De noden in deze centra zijn enorm.

Onlangs sprak ik in een bejaardentehuis met ontheemden, voornamelijk uit de regio's Donetsk en Kiev. Op een nacht werden ze wakker en het gebouw was aan het schudden. In het begin wisten ze niet wat ze moesten doen. De ramen trilden en er kwamen vreemde geluiden uit de tanks buiten. Van het ene moment op het andere werden ze geworpen in een vreemde realiteit waar het zien van raketaanvallen plots dagelijkse kost werd.  Van sommige mensen zijn de huizen verwoest. Mensen zonder auto konden moeilijk evacueren en sommigen bleven achter, waarschijnlijk diegenen met beperkte mobiliteit. Soms was er geen internet- of telefoonverbinding, zodat het moeilijk was om nieuws over hun verwanten te krijgen.

Hier in Tsjernivtsi waren er slechts één of twee alarmmeldingen per week, en nu beginnen we ze elke dag te krijgen. Vorige week hadden we vier nachten waarbij het alarm afging van 3.30 tot 7.00 uur. De mensen zijn erg moe. Ik herinner me het eerste noodsignaal dat ik hoorde. Het was erg, erg stressvol. Het klinkt als wat je in de films hoort. Het soort alarm voor nucleaire aanvallen. De mensen raken er na verloop van tijd aan gewend, maar het klinkt overal in de stad de hele tijd en dus kunnen de mensen nergens heen voor psychologische veiligheid.

Deze mensen, die een stabiel leven hadden, werden van de ene dag op de andere vluchteling. We hebben het over meer dan 10 miljoen ontheemden. Het is een menselijke tragedie."

 

 

Gepubliceerd op: 15 april 2022

Meer over dit onderwerp

Pakistan - De heropbouw kan beginnen, maar nog niet overal
© HI
Noodhulp

Pakistan - De heropbouw kan beginnen, maar nog niet overal

8 weken lang kreeg Pakistan te maken met nooit geziene moessonregens. Het begon in juni en tegen midden augustus stond een gebied dat 9 keer groter is dan België onder water. De menselijke tol is immens en maar liefst 31 miljard dollar is nodig om de schade te herstellen. De heropbouw kan beginnen, al geldt dat niet voor alle provincies.

Handicap International staat klaar om basisgoederen te verdelen onder getroffen Pakistaanse bevolking
© Development Tales Media / HI
Noodhulp

Handicap International staat klaar om basisgoederen te verdelen onder getroffen Pakistaanse bevolking

Een groot deel van Pakistan is verwoest door overstromingen. Meer dan 6,4 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Handicap International maakt noodpakketten klaar voor families in bijzonder kwestbare situaties.

Ongeziene overstromingen overspoelen Pakistan
© Shakeel Ahmad / Anadolu Agency / AFP
Noodhulp

Ongeziene overstromingen overspoelen Pakistan

Sinds 14 juni 2022 hebben ongeziene neerslag en overstromingen 116 Pakistaanse districten onder water gezet, met bijna 1000 doden en meer dan 1300 gewonden tot nu toe geregistreerd. 72 van de getroffen gebieden werden door de Pakistaanse overheid reeds uitgeroepen tot rampgebied. Handicap International volgt de ontwikkelingen op de voet en bereidt een noodinterventie voor om de door overstromingen ontheemde gezinnen te ondersteunen.