Een jaar na de aanvaarding van de Conventie inzake Clustermunitie
België verbood clustermunitie als eerste land ter wereld en ondertekende de CCM op 3 december in Oslo. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat het daarbij blijft. Als België werkelijk een verschil wil maken voor de duizenden slachtoffers van clustermunitie, dan zal de ondertekening zo snel mogelijk moeten worden vertaald in wetgeving, zowel nationaal als regionaal”, zegt Marc Joolen, Directeur Generaal van Handicap International in België. “Er is haast bij de ratificatie. Slachtoffers moeten nog tot 6 maanden na ratificatie wachten, voordat er werkelijk iets voor hun verandert. In Vlaanderen hebben parlementsleden zich dit gelukkig gerealiseerd. Helaas is het wachten op de andere regio’s en op het federale parlement.
Handicap International roept België op zo snel mogelijk te ratificeren
Precies een jaar na de aanvaarding van de Conventie inzake Clustermunitie (CCM) in Dublin – op 30 mei 2008 – roept Handicap International op de Conventie zo snel mogelijk te ratificeren.
“België verbood clustermunitie als eerste land ter wereld en ondertekende de CCM op 3 december in Oslo. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat het daarbij blijft. Als België werkelijk een verschil wil maken voor de duizenden slachtoffers van clustermunitie, dan zal de ondertekening zo snel mogelijk moeten worden vertaald in wetgeving, zowel nationaal als regionaal”, zegt Marc Joolen, Directeur Generaal van Handicap International in België. “Er is haast bij de ratificatie. Slachtoffers moeten nog tot 6 maanden na ratificatie wachten, voordat er werkelijk iets voor hun verandert. In Vlaanderen hebben parlementsleden zich dit gelukkig gerealiseerd. Helaas is het wachten op de andere regio’s en op het federale parlement.”
Een van die slachtoffers, Ayat Syleiman Ali, behoort tot het team van ‘Ban Advocates’, dat door Handicap International België wordt gesteund. “De Conventie zal pas echt een succes zijn”, zo zegt zij, “wanneer ze werkelijk het verschil maakt voor de slachtoffers van clustermunitie.” De veertienjarige Irakese werd zwaar verbrand en verloor vijf familieleden bij de ontploffing van clustermunitie. “Ik wil niet dat iemand nog ooit moet meemaken, wat ik heb doorstaan en daar bestaat nu een reële kans voor.” Zij zet zich in voor een wereldwijd verbod op clustermunitie.
Tot nog toe ondertekenden 96 regeringen het verdrag. Maar de ratificatie laat op zich wachten: slechts zeven landen hebben het akkoord geratificeerd. De Conventie inzake Clustermunitie verbiedt gebruik, productie en transfer van clustermunitie; ze verplicht de voorraden te vernietigen, de clustermunitie te ruimen en de slachtoffers bij te staan.
Vandaag start wereldwijd een Actieweek tegen Clustermunitie. Handicap International stuurt o.m. brieven naar EU- en NAVO-landen, die nog niet tekenden en vraagt dit zo snel mogelijk te doen. Handicap International verwijst hierbij naar een resolutie van het Europese parlement voor een verbod op clustermunitie, die met een overweldigende meerderheid werd aanvaard. “Diezelfde Europese Parlementsleden zouden alles in het werk moeten stellen om de Conventie in hun eigen land geratificeerd te krijgen,” zegt Marc Joolen.