Goto main content

Eerste evaluatie in Madagaskar na doortocht cycloon Batsirai

Noodhulp
Madagaskar

De cycloon Batsirai heeft een spoor van vernieling achtergelaten in Madagaskar. Handicap International (HI) bracht kwetsbare families in veiligheid en is gestart met de evaluatie van de behoeften.

Families verzamelen zich in een sporthal om zich te beschermen tegen de cycloon.

Families verzamelen zich in een sporthal om zich te beschermen tegen de cycloon. | © BNGRC- MADAGASCAR

Zondag zijn enkele teams van Handicap International begonnen met het bezoeken van de zwaarst getroffen gebieden om de behoeftes te inventariseren. HI startte enkele dagen geleden met het aanvullen van zijn noodvoorraden om de getroffen bevolking de best mogelijke en meest doeltreffende hulp te kunnen bieden, zodra het alarm wordt opgeheven.

"Mensen met een handicap in veiligheid gebracht"

"Zaterdag rond 13 uur had de cycloon het vasteland nog niet bereikt. Batsirai bevond zich toen op ongeveer 150 km van de kust van Madagaskar. Onze teams en partners maakten op dat ogenblik al melding van ongewoon harde wind en buien. In sommige gebieden was de zeespiegel gevaarlijk aan het stijgen", aldus Vincent Dalonneau, directeur van HI Madagaskar. Op zondagochtend meldde een medewerker van de overheid in de oostelijke regio Vatovavy zeer aanzienlijke vernielingen. Het risico op voedseltekorten is er groot.

"We hebben ons uiterste best gedaan om ons voor te bereiden op de komst van deze cycloon. Onze teams hebben een veilig onderkomen gezocht om zich te beschermen tegen het geweld van de cycloon. En wij hebben met onze partners samengewerkt om kwetsbare mensen en mensen met een handicap in veiligheid te brengen, d.w.z. in permanente gebouwen zoals scholen of sporthallen. Van zodra de komst van Batsirai werd aangekondigd, hebben we ook kwetsbare gezinnen geholpen om hun gezinsnoodplan te activeren, om zo de gevolgen van de ramp te beperken. Wij werken nauw samen met andere ngo’s en de autoriteiten om deze crisissituatie het hoofd te bieden: snel handelen, coördineren, communiceren... Het is een algemene mobilisatie omdat de risico's echt heel groot zijn voor de bevolking.

Alle teams in Madagaskar gemobiliseerd

Bijna 70 leden van onze organisatie staan klaar om, zodra het alarm wordt opgeheven, naar de getroffen gebieden te gaan en de behoeften te evalueren, onder coördinatie van de autoriteiten. Op zondagochtend is een eerste team naar een getroffen gebied vertrokken om de omvang van de schade op te meten.

Met de steun van voornamelijk Save the Children hebben we extra voorraden noodhulp aangelegd," legt Dalonneau uit, "zodat we zo snel mogelijk de verdeling op gang kunnen brengen. Met de "huishoud"-kits die wij in allerijl hebben klaargemaakt, kunnen wij de gezinnen voorzien van kookgerei, dekens, kaarsen, serviesgoed, enzovoort ... de eerste artikelen die zij tijdens de cycloon misschien zijn kwijtgeraakt. Wij hebben ook hygiënekits met zeep, tandpasta, een jerrycan, een drinkwaterfilter, enz.

"En afhankelijk van de ernst van de situatie zullen wij onze hulpverlening aanpassen om doeltreffende bijstand te verlenen aan degenen die dat het meest nodig hebben. Al onze teams in het hele land zijn gemobiliseerd en wij hebben voldoende voorraad om in de eerste dagen na de ramp in te grijpen, wat de meest kritieke periode is."

 

Gepubliceerd op: 7 februari 2022

Meer over dit onderwerp

Handicap International staat klaar om basisgoederen te verdelen onder getroffen Pakistaanse bevolking
© Development Tales Media / HI
Noodhulp

Handicap International staat klaar om basisgoederen te verdelen onder getroffen Pakistaanse bevolking

Een groot deel van Pakistan is verwoest door overstromingen. Meer dan 6,4 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Handicap International maakt noodpakketten klaar voor families in bijzonder kwestbare situaties.

Ongeziene overstromingen overspoelen Pakistan
© Shakeel Ahmad / Anadolu Agency / AFP
Noodhulp

Ongeziene overstromingen overspoelen Pakistan

Sinds 14 juni 2022 hebben ongeziene neerslag en overstromingen 116 Pakistaanse districten onder water gezet, met bijna 1000 doden en meer dan 1300 gewonden tot nu toe geregistreerd. 72 van de getroffen gebieden werden door de Pakistaanse overheid reeds uitgeroepen tot rampgebied. Handicap International volgt de ontwikkelingen op de voet en bereidt een noodinterventie voor om de door overstromingen ontheemde gezinnen te ondersteunen.

Hoe Handicap International erin slaagt hulpgoederen tot dicht aan het oorlogsfront te leveren
© HI
Noodhulp

Hoe Handicap International erin slaagt hulpgoederen tot dicht aan het oorlogsfront te leveren

De logistieke tak van Handicap International ondersteunde onlangs hulporganisatie 'Save the Children' bij de levering van essentiële humanitaire goederen aan de gebombardeerde stad Bakhmut.