Goto main content

Eerste evaluatie in Madagaskar na doortocht cycloon Batsirai

Noodhulp
Madagaskar

De cycloon Batsirai heeft een spoor van vernieling achtergelaten in Madagaskar. Handicap International (HI) bracht kwetsbare families in veiligheid en is gestart met de evaluatie van de behoeften.

Families verzamelen zich in een sporthal om zich te beschermen tegen de cycloon.

Families verzamelen zich in een sporthal om zich te beschermen tegen de cycloon. | © BNGRC- MADAGASCAR

Zondag zijn enkele teams van Handicap International begonnen met het bezoeken van de zwaarst getroffen gebieden om de behoeftes te inventariseren. HI startte enkele dagen geleden met het aanvullen van zijn noodvoorraden om de getroffen bevolking de best mogelijke en meest doeltreffende hulp te kunnen bieden, zodra het alarm wordt opgeheven.

"Mensen met een handicap in veiligheid gebracht"

"Zaterdag rond 13 uur had de cycloon het vasteland nog niet bereikt. Batsirai bevond zich toen op ongeveer 150 km van de kust van Madagaskar. Onze teams en partners maakten op dat ogenblik al melding van ongewoon harde wind en buien. In sommige gebieden was de zeespiegel gevaarlijk aan het stijgen", aldus Vincent Dalonneau, directeur van HI Madagaskar. Op zondagochtend meldde een medewerker van de overheid in de oostelijke regio Vatovavy zeer aanzienlijke vernielingen. Het risico op voedseltekorten is er groot.

"We hebben ons uiterste best gedaan om ons voor te bereiden op de komst van deze cycloon. Onze teams hebben een veilig onderkomen gezocht om zich te beschermen tegen het geweld van de cycloon. En wij hebben met onze partners samengewerkt om kwetsbare mensen en mensen met een handicap in veiligheid te brengen, d.w.z. in permanente gebouwen zoals scholen of sporthallen. Van zodra de komst van Batsirai werd aangekondigd, hebben we ook kwetsbare gezinnen geholpen om hun gezinsnoodplan te activeren, om zo de gevolgen van de ramp te beperken. Wij werken nauw samen met andere ngo’s en de autoriteiten om deze crisissituatie het hoofd te bieden: snel handelen, coördineren, communiceren... Het is een algemene mobilisatie omdat de risico's echt heel groot zijn voor de bevolking.

Alle teams in Madagaskar gemobiliseerd

Bijna 70 leden van onze organisatie staan klaar om, zodra het alarm wordt opgeheven, naar de getroffen gebieden te gaan en de behoeften te evalueren, onder coördinatie van de autoriteiten. Op zondagochtend is een eerste team naar een getroffen gebied vertrokken om de omvang van de schade op te meten.

Met de steun van voornamelijk Save the Children hebben we extra voorraden noodhulp aangelegd," legt Dalonneau uit, "zodat we zo snel mogelijk de verdeling op gang kunnen brengen. Met de "huishoud"-kits die wij in allerijl hebben klaargemaakt, kunnen wij de gezinnen voorzien van kookgerei, dekens, kaarsen, serviesgoed, enzovoort ... de eerste artikelen die zij tijdens de cycloon misschien zijn kwijtgeraakt. Wij hebben ook hygiënekits met zeep, tandpasta, een jerrycan, een drinkwaterfilter, enz.

"En afhankelijk van de ernst van de situatie zullen wij onze hulpverlening aanpassen om doeltreffende bijstand te verlenen aan degenen die dat het meest nodig hebben. Al onze teams in het hele land zijn gemobiliseerd en wij hebben voldoende voorraad om in de eerste dagen na de ramp in te grijpen, wat de meest kritieke periode is."

 

Gepubliceerd op: 7 februari 2022

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.