Goto main content

Efficiëntere noodhulp in CAR dankzij logistiek platform

Er woedt een crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Toegang tot de meest kwetsbare bevolking in afgelegen gebieden is voor humanitaire organisaties verre van een evidentie. Om aan dit probleem tegemoet te komen, heeft Handicap International een logisitek platform op poten gezet.
Grote geladen truck met logo van Handicap International

Er woedt een crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Toegang tot de meest kwetsbare bevolking in afgelegen gebieden is voor humanitaire organisaties verre van een evidentie. Om aan dit probleem tegemoet te komen, heeft Handicap International een logisitek platform op poten gezet.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is met zijn 188ste plaats (van 189) op de menselijke ontwikkelingsindex één van de armste landen ter wereld. Sinds vele jaren heeft het land af te rekenen met een gewelddadig en onveilig klimaat. De instabiele situatie is sinds maart 2013 nog verergerd met de staatsgreep van rebellenalliantie Seleka.

Het gevaarlijke klimaat heeft een impact op de veiligheid van weg- en luchtvervoer en maakt de toegang van humanitaire organisaties tot de getroffen bevolking erg moeilijk. “Vele wegen zijn gevaarlijk en soms zelfs ontoegankelijk, ze zijn in zeer slechte staat, vooral tijdens het regenseizoen. Handicap International vervoert daarom humanitaire hulpgoederen via luchttransport en gedeeld wegentransport. Al zijn ook vaak de start- en landingsbanen in slechte staat. De grootste uitdaging is alle ngo’s te helpen om toegang te krijgen tot de zwaarst getroffen mensen in deze crisis”, legt Guillaume Woehling uit, missieverantwoordelijke voor Handicap International in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

In december 2015 heeft Handicap International daarom een logistiek platform [1] uitgebouwd om het transport van humanitair materiaal van ngo’s en partners naar kwetsbare mensen te bevorderen. Hoofddoel van dit platform is om met logistieke ondersteuning ervoor te zorgen dat de humanitaire actoren vlugger en gemakkelijker de kwetsbare bevolking in afgelegen gebieden van het land kunnen bereiken.

Het logistiek platform omvat drie interventiepijlers. Het platform vergemakkelijkt het luchttransport dankzij het herstel van beschadigde start- en landingsbanen, optimaliseert het wegentransport vanuit Bangui en provenciale opslagplaatsen [2] in Bossango en Kaga-Bandoro en verzekert beveiligde voorraden in Bangui en andere opslagplaatsen.

Efficiënter lucht- en wegentransport en veiligere opslagplaatsen

“Vele start- en landingspistes zijn erg beschadigd en zijn sinds lange tijd in onbruik, zegt Guillaume Woelhing. Wij brengen ze in kaart, lokaliseren de humanitaire urgenties en stellen een prioriteitslijst op van de te herstellen pistes. [3] We hebben bijvoorbeeld beslist om de piste van Sibut te herstellen. Sinds 1976 werd ze niet meer gebruikt en raakte ze overgroeid: we moesten 8.000 bomen vellen. Er werden intussen al vijf pistes hersteld, waardoor er enkele tientallen vluchten konden plaatsvinden en  we al humanitair personeel en tientallen tonnen materiaal konden vervoeren naar de meest afgelegen regio’s in nood. Het herstellen van de pistes is dus prioritair."

Ook faciliteert Handicap International de centralisatie van hulpmateriaal in samenwerking met de humanitaire luchtvaartmaatschappijen (UNHAS [4] en ASF). “We halen de goederen van de ngo’s op met vrachtwagens en brengen ze naar de luchthaven, waar we ze in loodsen opslaan, om zo de verzendingen gemakkelijker te laten verlopen”.

Daarnaast zet Handicap International zich ook in voor betere logistiek via het wegennet. Onze teams bundelen de vervoerstromen, optimaliseren ze en verzekeren de transportoperaties van humanitaire partners gratis over het hele land (22 steden zijn momenteel verbonden), vanuit Bangui en de twee provenciale opslagplaatsen (Bossangoa en Kaga-Bandoro). Van december 2015 tot april 2016 werd er 2.500 ton cargo ter beschikking gesteld van de partners. [5]

“Ten slotte is het heel belangrijk te kunnen beschikken over veilige opslagruimten. Tijdens de laatste crisis in september 2015 werd er enorm veel geplunderd, het is dus essentieel om bij een nieuwe urgentie over een veiligere gecentraliseerde opslagruimte te kunnen beschikken. Wij voorzien ook om de diensten van het logistieke platform uit te breiden, vooral op het vlak van mechaniek en energie, want dit zijn reële behoeften die door de humanitaire partners in de Centraal-Afrikaanse Republiek vastgesteld worden.”

 

[1] Een platform gefinancierd door het Wereldvoedselprogramma via het CERF-financieringsmechanisme van de VN.
[2] Tijdelijke opslagplaats van humanitair materiaal.
[3] In samenwerking met de humanitaire actoren, UNHAS en Piloten Zonder Grenzen.
[4] United Nations Humanitarian Air Service en Piloten Zonder Grenzen.
[5] Ngo's en Agentschappen van de Verenigde Naties. 

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.