Goto main content

Flavio, paralympische held in spe

Gezondheid Integratie Mijnen en andere wapens
Colombia
Flavio is een van de duizenden mijnenslachtoffers in Colombia. Hij verloor een been, maar kan zich dankzij zijn prothese van Handicap International volledig zelfstandig verplaatsen. Vaak is dat naar het zwembad, want Flavio is een competitiezwemmer met paralympische ambities.

Flavio is een van de duizenden mijnenslachtoffers in Colombia. Hij verloor een been, maar kan zich dankzij zijn prothese van Handicap International volledig zelfstandig verplaatsen. Vaak is dat naar het zwembad, want Flavio is een competitiezwemmer met paralympische ambities.

Het is maandagochtend in Medellín, Colombia. In het ‘Complejo Acuático’, een indrukwekkend complex van openluchtzwembaden, heerst al bedrijvigheid. In een van de baden rijgt een tiental zwemmers de lengtes crawl, school- en vlinderslag druk aan elkaar, wat ze enkel onderbreken voor nu en dan een serie push ups. Een trainer roept hen toe.

Geen bijzonder tafereel, lijkt het. Maar de rolstoelen en protheses die tussen de sportzakken staan, verraden iets anders: de zwemtraining is er een voor mensen met een fysieke beperking.

In 2000 verloor Flavio zijn linkerbeen, nadat hij op een landmijn op de weg was gestapt vlakbij het veld dat hij bewerkte. Het ongeval gebeurde in Putumayo, een departement dat al jaren wordt geteisterd door het conflict tussen gewapende oppositiegroepen, leger en criminele bendes. De grond is er zwaar bevuild met mijnen die een dagelijkse bedreiging vormen voor burgers en die onschuldige slachtoffers maken zoals Flavio. [1]

Levensveranderende hulp

Handicap International kwam de 33-jarige Colombiaan op het spoor toen hij enkele jaren na het ongeval naar Medellín verhuisde om aangepaste verzorging te krijgen. “Mijn eerste prothese na het ongeval was veel te zwaar en gebruikte ik niet. Daarna had ik een half geïmproviseerde prothese, die met verbanden en tape aaneenhing”, zegt hij. “Mijn huidige beenprothese heb ik gekregen van Handicap International. Het is eindelijk een degelijke beenprothese die me toelaat weer volledig mobiel te zijn. Dankzij mijn prothese kan ik met de motor rijden en me zelfstandig verplaatsen. Dit verandert heel mijn leven.”

Ook de revalidatiesessies die Flavio kreeg van Handicap International bleken onverwachts van levensgrote impact. Als onderdeel van zijn revalidatie spoorden Yanrieth, kinesiste voor Handicap International, en een medepatiënt Flavio aan om te beginnen zwemmen. Hij volgde hun raad op, dook het water in en is sindsdien niet meer met zwemmen gestopt.

“Ik merkte dat zwemmen me zowel lichamelijk als mentaal beter deed voelen”, legt Flavio uit. “Het werd steeds intenser, totdat het niet meer te combineren viel met studeren en werken. In 2013 heb ik de knoop doorgehakt: ik zou me wagen aan een professionele carrière. Ik ben gestopt met mijn studies en mijn werk en ben keihard beginnen trainen. Momenteel train ik voor de Para Panamericanos deze zomer, maar mijn volgende doel is de nationale selectie halen voor de Paralympische Spelen in Rio in 2016.”

Zwembad als psycholoog

Handicap International begeleidt Flavio nog steeds met kinesitherapie en psychosociale steun. Onze organisatie kwam ook tussen wanneer hij zijn sportsubsidies nog niet had ontvangen en daardoor een belangrijke kwalificatiewedstrijd dreigde te missen. Een wedstrijd die hij overigens won, wat hem verzekerde van zijn deelname aan het nationale kampioenschap en hem een stap dichter bracht bij de Paralympische Spelen in 2016.

“Het is het nu of nooit. De Paralympics vinden pas om de vier jaar plaats. Binnen vier jaar zal mijn fysiek wellicht minder goed zijn dan nu. Als ik nu niet in de selectie geraak, probeer ik volgend jaar nog een laatste keer. Lukt het dan niet, dan ga ik terug naar de universiteit”, legt Flavio uit.

Dat hij nuchter over de toekomst nadenkt, verhindert hem niet om momenteel tot het uiterste te gaan voor zijn sport. Om zijn kansen te verhogen, volgt hij in de namiddag training met mensen zonder handicap. “Wanneer ik met hen train, besef ik meer dan ooit dat ik leef en ik hetzelfde kan doen als hen. Dat we allemaal onze eigen problemen hebben en er allemaal mee moeten leren omgaan.”

Flavio gaat op zijn elan verder: “Ik vind het nog steeds moeilijk om aan het ongeval te denken, maar dankzij het zwemmen ga ik vooruit, elke dag een beetje meer. Ik prijs me gelukkig dat ik de zwemsport heb ontdekt. Het water heelt me. Het zwembad is de beste psycholoog die ik me ooit kon inbeelden.”

[1] In Colombia gaat het veelal om geïmproviseerde explosieven.

Meer over dit onderwerp

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’
© J. Labeur / HI
Integratie

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’

Sandra Boisseau, experte bij Handicap International, over de aanpak en het belang van inclusief onderwijs.

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren
© HI
Gezondheid

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren

Handicap International ondersteunt vluchtelingen in Oeganda met psychologische hulp en zet hiermee opnieuw levens op de rails.

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese
© HI 2023
Gezondheid Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese

Op 6 februari 2023 raakte het Syrische meisje bedolven onder het puin. Ze zat maar liefst 30 uur vast. Door de verwondingen moest haar been onmiddellijk geamputeerd worden.