Goto main content

Gezondheidszorg voor iedereen

Gezondheid Mensenrechten Revalidatie

De crisis veroorzaakt door de Covid-19-epidemie vergroot de uitsluiting van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, voor wie de toegang tot de gezondheidszorg al problematisch was. De boodschap van Handicap International voor meer inclusie klinkt luider dan ooit.

Heritier, 23, een visser, raakte gewond tijdens een aanval van een gewapende groep in Noord-Kivu. Vandaag ondergaat hij fysiotherapeutische sessies in het Goma ziekenhuis met Noela (HI) en krijgt hij psychologische ondersteuning.

Heritier, 23, een visser, raakte gewond tijdens een aanval van een gewapende groep in Noord-Kivu. Vandaag ondergaat hij fysiotherapeutische sessies in het Goma ziekenhuis met Noela (HI) en krijgt hij psychologische ondersteuning. | © Patrick Meinhardt / HI

De strijd tegen uitsluiting

Sinds vele jaren maakt Handicap International er een zaak van om de uitsluiting van kwetsbare mensen te bestrijden. Personen met een beperking worden vaker geconfronteerd met geweld, misbruik, armoede en uitsluiting. Ze beschikken over een slechtere gezondheid dan personen zonder beperking. Het gebrek aan informatie, bewegingsvrijheid of financiële middelen, discriminatie, gezondheidswerkers die onvoldoende opgeleid werden om aangepaste zorg te verlenen … het zijn slechts een handvol voorbeelden van de zorgproblemen waar zij tegen moeten opboksen. Door de coronacrisis doken weer andere obstakels op.

Onder druk door Covid-19

De Covid-19-pandemie vergroot de uitdagingen en de uitsluiting van de meest kwetsbaren, zoals personen met een beperking, de chronisch zieken en de ouderen. Een voorbeeld hiervan is het gebrek aan informatie. Bij een onderzoek van Handicap International in de Filipijnen en Indonesië, gaf de helft van de ondervraagden - jongeren tussen 18 en 39 jaar met een beperking - aan dat ze meer informatie wensten over Covid-19 en de quarantaine. In Manilla vroeg 49% van de ondervraagden bijkomende ondersteuning in de vorm van medicijnen, zorg, toegang tot medische hulp of zelfs ziekenhuizen.

De preventiemaatregelen verhogen hun kwetsbaarheid nog verder. Personen met een beperking kunnen niet langer rekenen op hun netwerk voor hulp. De belangrijkste behoeftes, zoals voedsel, zorg en hygiëne, komen nog meer in het gedrang.

Samen werken aan een antwoord

Om deze obstakels te voorkomen of aan te pakken, reikt Handicap International concrete oplossingen aan: sensibilisering rond hygiëne en de verdeling van hygiënekits, revalidatiezorg en psychologische ondersteuning verlenen vanop afstand. Maar het is door samen te werken met alle actoren op het terrein dat we inclusieve systemen kunnen ontplooien. Handicap International zal het gesprek blijven aangaan met landen, ngo’s, de gezondheidszorg en andere instanties, zodat ze tijdens deze pandemie rekening houden met de basisnoden van de meest kwetsbare mensen. Niemand mag vergeten worden.

Gepubliceerd op: 31 juli 2020

Meer over dit onderwerp

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg
© HI
Gezondheid Noodhulp

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg

Handicap International verbetert in de DR Congo de toegang tot gezondheidszorg en biedt medische en psychosociale hulp aan ontheemde families.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.