Meteen naar de inhoud

Haïti, een maand na de aardbeving

Noodhulp
Haïti

Een maand nadat een aardbeving het zuidwesten van Haïti opschrikte, zijn de humanitaire behoeften nog steeds immens. Meer dan 2.000 mensen kwamen om, 650.000 Haïtianen verkeren nog steeds in nood.

Een kinesitherapeute verleent revalidatiezorg aan een patiënt die gewond raakte bij de aardbeving. Haïti, 2021.

Een kinesitherapeute verleent revalidatiezorg aan een patiënt die gewond raakte bij de aardbeving. Haïti, 2021. | © R.CREWS/ HI

Gewonden riskeren langdurige gevolgen

"Dag na dag neemt het aantal patiënten in het revalidatiecentrum in Les Cayes toe", zegt Guetchly-Nise, een kinesitherapeute die door Handicap International (HI) en zijn partner FONTEN werd aangeworven.

Door het plotse instorten van gebouwen en andere infrastructuren raakten meer dan 12.000 mensen gewond. Velen zullen nog een hele tijd beroep moeten doen op revalidatiediensten om langdurige gevolgen of levenslange beperkingen te voorkomen. Veel van de gewonden van de aardbeving konden niet tijdig worden verzorgd omdat de wegen geblokkeerd waren en de ziekenhuizen de toevloed van patiënten, naast de wereldwijde pandemie, niet aankonden. Dat heeft geleid tot infecties en de verergering van wat al ernstige verwondingen waren.

In de getroffen gebieden werden al meer dan 1.600 mensen met een beperking geïdentificeerd, waarvan de meerderheid vrouwen zijn (OCHA, 2021)[1]. Door de ramp lopen mensen met bestaande beperkingen een verhoogd risico, omdat het moeilijker is geworden om zich te verplaatsen of de nodige zorg te krijgen.

Vele daklozen en acute voedselonzekerheid

Tienduizenden mensen verloren het dak boven hun hoofd nadat meer dan 83.000 huizen werden beschadigd en 54.000 volledig vernield. Ook scholen en ziekenhuizen moesten de deuren sluiten als gevolg van de schade en vernielingen. De stijgende grondstofprijzen en het recente brandstoftekort hebben de situatie nog precairder gemaakt. Veel mensen kunnen zich geen primaire levensbehoeften als medicijnen, luiers of voedsel veroorloven, omdat zij hun economische activiteiten niet kunnen voortzetten of geen loon meer verdienen.

OCHA, Het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties, verwacht dat tegen februari 2022 ongeveer 980.000 mensen in het zuiden van Haïti met acute voedselonzekerheid zullen kampen, waaronder 320.000 mensen die dringend behoefte zullen hebben aan voeding.

Noodteams van HI ter plaatse

Na de aardbeving vertrok het noodhulpteam van HI naar Haïti en is het actief in de getroffen regio:

  • Het team analyseerde de belangrijkste gezondheids- en logistieke behoeften in Les Cayes, Jérémie en Nippes.
  • Samen met zijn partner FONTEN wierf HI in Les Cayes 7 kinesitherapeuten aan en leidde hen verder op om de revalidatiezorg in twee ziekenhuizen en één revalidatiecentrum te versterken.
  • HI verdeelde ongeveer 100 mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen, rollators en krukken
  • HI organiseerde en coördineerde de verzending van humanitaire goederen zoals hygiënekits en revalidatiemateriaal naar de getroffen gebieden via zijn logistieke cel.

In een volgende fase zal HI 1.500 hygiënekits verstrekken en puin ruimen dat de toegang tot gebieden in nood belemmert. De distributie zal inclusief, toegankelijk en specifiek gericht zijn op mensen met een beperking of andere kwetsbare mensen. HI zal de coördinatie van de verzending van humanitaire goederen verderzetten, revalidatiezorg blijven verlenen aan de gewonden en de behoeften van de lokale bevolking blijven opvolgen.

[1] https://www.humanitarianresponse.info/en/operations/haiti/infographic/haiti-2021-earthquake-number-persons-disabilities-commune-8-september

Gepubliceerd op: 14 september 2021

Meer over dit onderwerp

Vladimir overleeft een zware ontploffing
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Vladimir overleeft een zware ontploffing

In Oekraïne overleefde Vladimir een explosie waar hij ernstige brandwonden aan overhield. Handicap International (HI) biedt hem revalidatie-oefeningen en verzorging aan om zijn herstel te bevorderen.

HI steunt een centrum voor kinderen met meervoudige handicaps in Oekraïne
© HI
Noodhulp

HI steunt een centrum voor kinderen met meervoudige handicaps in Oekraïne

In het westen van Oekraïne zijn de humanitaire noden enorm. Handicap International (HI) steunt een opvangcentrum voor kinderen met meervoudige handicaps, door de zorgverlening te versterken.

"Ik voel me geen slachtoffer"
© HI
Noodhulp

"Ik voel me geen slachtoffer"

Denys werkt als cultureel bemiddelaar voor Handicap International in Oekraïne. De inwoner van Kiev vertelt over de evacuatie van zijn gezin tijdens het gewapende conflict.