Meteen naar de inhoud

Haïti, een maand na de aardbeving

Noodhulp
Haïti

Een maand nadat een aardbeving het zuidwesten van Haïti opschrikte, zijn de humanitaire behoeften nog steeds immens. Meer dan 2.000 mensen kwamen om, 650.000 Haïtianen verkeren nog steeds in nood.

Een kinesitherapeute verleent revalidatiezorg aan een patiënt die gewond raakte bij de aardbeving. Haïti, 2021.

Een kinesitherapeute verleent revalidatiezorg aan een patiënt die gewond raakte bij de aardbeving. Haïti, 2021. | © R.CREWS/ HI

Gewonden riskeren langdurige gevolgen

"Dag na dag neemt het aantal patiënten in het revalidatiecentrum in Les Cayes toe", zegt Guetchly-Nise, een kinesitherapeute die door Handicap International (HI) en zijn partner FONTEN werd aangeworven.

Door het plotse instorten van gebouwen en andere infrastructuren raakten meer dan 12.000 mensen gewond. Velen zullen nog een hele tijd beroep moeten doen op revalidatiediensten om langdurige gevolgen of levenslange beperkingen te voorkomen. Veel van de gewonden van de aardbeving konden niet tijdig worden verzorgd omdat de wegen geblokkeerd waren en de ziekenhuizen de toevloed van patiënten, naast de wereldwijde pandemie, niet aankonden. Dat heeft geleid tot infecties en de verergering van wat al ernstige verwondingen waren.

In de getroffen gebieden werden al meer dan 1.600 mensen met een beperking geïdentificeerd, waarvan de meerderheid vrouwen zijn (OCHA, 2021)[1]. Door de ramp lopen mensen met bestaande beperkingen een verhoogd risico, omdat het moeilijker is geworden om zich te verplaatsen of de nodige zorg te krijgen.

Vele daklozen en acute voedselonzekerheid

Tienduizenden mensen verloren het dak boven hun hoofd nadat meer dan 83.000 huizen werden beschadigd en 54.000 volledig vernield. Ook scholen en ziekenhuizen moesten de deuren sluiten als gevolg van de schade en vernielingen. De stijgende grondstofprijzen en het recente brandstoftekort hebben de situatie nog precairder gemaakt. Veel mensen kunnen zich geen primaire levensbehoeften als medicijnen, luiers of voedsel veroorloven, omdat zij hun economische activiteiten niet kunnen voortzetten of geen loon meer verdienen.

OCHA, Het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties, verwacht dat tegen februari 2022 ongeveer 980.000 mensen in het zuiden van Haïti met acute voedselonzekerheid zullen kampen, waaronder 320.000 mensen die dringend behoefte zullen hebben aan voeding.

Noodteams van HI ter plaatse

Na de aardbeving vertrok het noodhulpteam van HI naar Haïti en is het actief in de getroffen regio:

  • Het team analyseerde de belangrijkste gezondheids- en logistieke behoeften in Les Cayes, Jérémie en Nippes.
  • Samen met zijn partner FONTEN wierf HI in Les Cayes 7 kinesitherapeuten aan en leidde hen verder op om de revalidatiezorg in twee ziekenhuizen en één revalidatiecentrum te versterken.
  • HI verdeelde ongeveer 100 mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen, rollators en krukken
  • HI organiseerde en coördineerde de verzending van humanitaire goederen zoals hygiënekits en revalidatiemateriaal naar de getroffen gebieden via zijn logistieke cel.

In een volgende fase zal HI 1.500 hygiënekits verstrekken en puin ruimen dat de toegang tot gebieden in nood belemmert. De distributie zal inclusief, toegankelijk en specifiek gericht zijn op mensen met een beperking of andere kwetsbare mensen. HI zal de coördinatie van de verzending van humanitaire goederen verderzetten, revalidatiezorg blijven verlenen aan de gewonden en de behoeften van de lokale bevolking blijven opvolgen.

[1] https://www.humanitarianresponse.info/en/operations/haiti/infographic/haiti-2021-earthquake-number-persons-disabilities-commune-8-september

Meer over dit onderwerp

“Mijn letsel heeft alles veranderd”
© P.Poulpiquet/Handicap International
Noodhulp

“Mijn letsel heeft alles veranderd”

Een granaatscherf doorboorde het lichaam van Hozeifa tijdens een bombardement in de Syrische stad Idlib in 2016. De jongen raakte verlamd aan zijn benen. Hij vluchtte daarna naar Libanon, waar hij in een tentje leeft met zijn gezin.

“Alsof ik in een nachtmerrie was terechtgekomen”
© P.Poulpiquet/Handicap International
Noodhulp

“Alsof ik in een nachtmerrie was terechtgekomen”

De 48-jarige Mayada komt uit een buitenwijk van de Syrische stad Damascus. In 2014 werd haar huis gebombardeerd. Ze liep ernstige verwondingen op en moest naar het ziekenhuis voor een amputatie. Intussen leeft ze al twee jaar als vluchtelinge in Libanon, waar ze van Handicap International een prothese kreeg. Onze organisatie helpt haar met kinesitherapie.

“Ik mis mijn land heel erg”
© P.Poulpiquet/Handicap International
Noodhulp

“Ik mis mijn land heel erg”

“Ik zou willen dat geen enkel ander kind nog gewond raakt in deze oorlog”, zegt Molham. Hij was 9 jaar toen een verdwaalde kogel zijn lichaam raakte, in de Syrische stad Homs. In 2014 sloeg het gezin van Molham op de vlucht voor het geweld en gingen ze naar Jordanië. Daar kan de jongen rekenen op revalidatietherapie en psychologische steun van Handicap International.