Handicap International helpt Tsjaad mijnenvrij te maken
Tsjaad heeft als doel mijnenvrij te zijn tegen 2017. Handicap International heeft zopas een missie geopend om hierbij te helpen. Onze medewerker Stéphane Dufils vertelt hoe onze organisatie in het Centraal-Afrikaanse land van start zal gaan.
Tsjaad heeft als doel mijnenvrij te zijn tegen 2017. Handicap International heeft zopas een missie geopend om hierbij te helpen. Medewerker Stéphane Dufils vertelt hoe onze organisatie in het Centraal-Afrikaanse land van start zal gaan.
Tsjaad draagt de sporen van de opeenvolgende conflicten tijdens de jaren ’60 tot ’80: talloze mijnen en explosieve oorlogsresten maken er de bodem nog steeds onveilig. Stéphane Dufils vertrekt voor twee maanden naar N’Djamena om daar een strijdplan tegen de mijnen op te starten. Zijn job: een kantoor openen en teams samenstellen.
Voor welke programma’s zal Handicap International zich inzetten in Tsjaad?
Stéphane Dufils: “Minimum vier jaar zullen we ons inzetten voor een programma dat gericht is op mijnopruiming, hulpverlening aan slachtoffers en fysieke revalidatie. In het kader van mijnopruiming zullen we vooral de capaciteit proberen te versterken van het Tsjadische Nationale Centrum voor mijnopruiming (CND) en dat in samenwerking met de Britse mijnenorganisatie MAG[1], die al een tijdje actief is in mijnopruimingsoperaties in het noorden van het land. We moeten het centrum helpen bij het in orde brengen van de nationale normen, het opleiden van personeel en het ontwikkelen van hulpmiddelen voor de opvolging en de operationele evaluatie en planning.”
“We zullen ook de nationale database van aanwezige mijnen en ontplofbare oorlogsresten verbeteren om zo een precieze cartografie van de gevaarlijke zones te verkrijgen. En misschien zullen we opruimingsacties uitvoeren in het zuiden van het land. We gaan dus terreinonderzoek uitvoeren: gegevens verzamelen, informatie bijeenbrengen en vergaderen met de lokale autoriteiten en gemeenschappen ter identificatie van de zones die aangetast zijn door ontplofbare oorlogsresten (ERW[2]). Wanneer een aangetast gebied geïdentificeerd is, zullen we dit verder onderzoeken om daarna over te gaan tot mijnopruimingsoperaties.”
Er zal ook rechtstreeks met de slachtoffers van mijnen worden gewerkt?
S.D.:“We zullen daarbij voornamelijk een coördinerende taak op ons nemen. We zullen nauw samenwerken met de afdeling slachtofferhulp van de CND en deze ondersteunen bij het updaten en toepassen van het nationaal actieplan voor hulpverlening aan slachtoffers. We zijn van plan een gemeenschappelijk proefsysteem te ontwikkelen voor identificatie, verwijzing en begeleiding van de mijnenslachtoffers en andere mensen met een handicap, om zo de hulpverlening voor deze bevolkingsgroepen te versterken. Door middel van sensibiliseringsacties willen we ook een betere continuïteit van de bestaande gezondheidsdiensten verzekeren.”
“Daarnaast zullen we de mogelijkheden voor fysieke revalidatie in Tsjaad verbeteren door instellingen en gezondheidscentra technisch te ondersteunen bij de uitwerking van een nationaal actieplan en de verbetering van de opleiding van kinesitherapeuten en ergotherapeuten. Op papier zien deze acties er misschien heel erg technisch uit, maar ze zijn noodzakelijk om mensen met een handicap een betere integratie in de samenleving en betere levensomstandigheden te garanderen.”
Hoe bereid je de opening van zo’n missie voor?
S.D.: “Je moet je eerst voorstellen en inschrijven bij de Tsjadische autoriteiten. Er is een directoraat van ngo’s gevestigd in N’Djamena en deze staat onder het gezag van het ministerie van het actieplan. Het doel is om onze activiteiten meteen te beginnen en dit hopelijk te kunnen doen met een voorlopige inschrijving.”
“Als de inschrijving in orde is, zal de eerste maand voor verschillende praktische taken gebruikt worden: ons voorstellen bij de autoriteiten en de partners, kantoren vinden en inrichten, de benodigdheden en leveranciers analyseren en medewerkers aanwerven. De ondernemingsleider zal in november aankomen waarna we samen de profielen van de verschillende functies zullen opstellen en het nodige operationele personeel zullen aanwerven. Begin november beëindigen we de aanwervingen, want de nieuwe personeelsleden zullen twee weken later al opleidingsworkshops volgen over de methodologie van het voorafgaande onderzoek bij de mijnopruimingsoperaties. We komen dus meteen tot de kern van de zaak!”
[1] MAG: de Mines Advisory Group is een van de belangrijkste niet-gouvernementele organisaties die gespecialiseerd is in mijnopruiming
[2] De ontplofbare oorlogsresten omvatten munitie, granaten, en niet-ontplofte projectielen die de veiligheid van de inwoners van de aangetaste zone in het gedrang brengen.