Goto main content

Handicap International pleit voor verdrag van Oslo om clustermunitie internationaal te verbieden

Mijnen en andere wapens
Handicap International pleit voor verdrag van Oslo om clustermunitie internationaal te verbiedenGenève, 17 november 2006. Twee weken na de wereldwijde lancering van het rapport Fatal Footprint, waarin staat dat 98% van de slachtoffers van clustermunitie burgers zijn, is Handicap International opgetogen met de beslissing van Noorwegen om hier iets aan te doen. Zij starten de procedure voor een internationaal verdrag om deze wapens te verbieden.

Op naar een tweede Ottawa?

Handicap International pleit voor verdrag van Oslo om clustermunitie internationaal te verbieden
Twee weken na de wereldwijde lancering van het rapport Fatal Footprint, waarin staat dat 98% van de slachtoffers van clustermunitie burgers zijn, is Handicap International opgetogen met de beslissing van Noorwegen om hier iets aan te doen. Zij starten de procedure voor een internationaal verdrag om deze wapens te verbieden.

Handicap International roept alle staten op om dit verdrag in te maak te ondertekenen buiten het kader van de Convention on Conventional Weapons (CCW). Deze conventie kwam de afgelopen twee weken samen in Genève en slaagde er niet in om onderhandelingen over clustermunitie op gang te brengen. Vandaar dat Noorwegen het initiatief nam om een apart verdrag maken.

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"
© HI 2024
Mijnen en andere wapens

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.