Meteen naar de inhoud

Handicap International tegen schending humanitair recht in Palestijnse Gebieden

In mei 2012 hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een compromisloze verklaring de wereld ingestuurd en de staat Israël aangemaand om de levensomstandigheden van de Palestijnen, vooral in het C-gebied  (volledig onder Israëlische controle) te respecteren.
Kinesitherapeut aan het werk

In mei 2012 hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een compromisloze verklaring de wereld ingestuurd en de staat Israël aangemaand om de levensomstandigheden van de Palestijnen, vooral in het C-gebied  (volledig onder Israëlische controle) te respecteren. Eén jaar later is er in dit gebied nog niets veranderd. AIDA , een collectief van meer dan 80 organisaties die actief zijn in de bezette Palestijnse gebieden en waarvan Handicap International lid is, heeft een rapport gepubliceerd dat de aanbevelingen van de Europese ministers herneemt en de zwakke vooruitgang ten opzichte van elk van die aanbevelingen aanstipt.

Handicap International, die sinds 1996 aanwezig is in de Palestijnse gebieden, merkt iedere dag hoe moeilijk de bevolking het heeft. “De meest kwetsbaren, oudere mensen, mensen met een handicap en zwangere vrouwen hebben zeer beperkte toegang tot zorg”, legt Corinne Gillet uit, programmaverantwoordelijke voor Handicap International in het Midden-Oosten. “Beeld je in dat je een oude dame bent en dat je voor medische testen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis moet dat zich slechts op enkele kilometers bevindt, maar dat de weg afgesloten is door een ondoordringbare muur en dat de toelatingen om erdoorheen te komen beperkt zijn. Beeld je in dat huizen en scholen onophoudelijk verwoest worden. Beeld je in dat er geen ontwikkelingsmogelijkheden zijn in de wijk waar je woont, want alles wat gebouwd wordt, wordt op systematische wijze verwoest. Dat is helaas het dagelijkse leven van de gezinnen in de onder Israëlische controle staande gebieden.”

Rekening houdend met de reisbeperkingen in het C-gebied rijst voortdurend het probleem van de humanitaire toegang: “Onze teams kunnen niet beantwoorden aan de behoeften die ter plaatse in kaart werden gebracht”, benadrukt Corinne Gillet. “We moeten rekenen op de goede wil van de Israëlische autoriteiten om het materiaal dat we nodig hebben bij de meest kwetsbaren te krijgen. We hebben trouwens niet de vrijheid om zoveel als nodig bij de mensen die hulp nodig hebben te komen. Dat is een schending van het internationaal humanitair recht.”

Handicap International luidt eveneens de alarmbel over de problematische financiering van de projecten in de Palestijnse gebieden. “Je hoeft maar naar Gaza te gaan om te beseffen dat de mensen zich in een noodsituatie bevinden. Zeker de zwaksten, die in werkelijkheid nog kwetsbaarder worden. Toch zien de institutionele donateurs die projecten financieren deze noodsituatie steeds meer als een uitzichtloze crisis. Dat bemoeilijkt de financiering van onze projecten.”

Door de oproep van AIDA te ondertekenen wil Handicap International de Europese ministers herinneren aan de zin van hun verklaring van mei 2012 en wenst ze de Europese Unie aan te sporen om al haar gewicht in de strijd te werpen zodat de meest kwetsbare mensen eindelijk beschermd worden. “Het is onaanvaardbaar dat de fundamenten zelf van het internationale humanitaire recht zonder enige reactie met de voeten worden getreden”, hekelt Corinne Gillet. “Voor ons is het van cruciaal belang dat de toegang tot zorg en tot huisvesting verzekerd wordt. Humanitaire organisaties moeten de zwaksten zonder enige beperkingen kunnen helpen. Dit is een absolute vereiste. De financiële middelen om de burgers te helpen moeten daarenboven verzekerd zijn. Het is onze opdracht om de Europese ministers erop te wijzen dat ze zich niet tevreden mogen stellen met intentieverklaringen. Ze wekken op die manier de illusie dat ze zich inzetten, terwijl de Palestijnse burgers tegelijkertijd de meest fundamentele rechten ontzegd worden.”

(  Het ‘C-gebied’ komt overeen met 60 % van de Palestijnse gebieden onder militaire en burgerlijke controle van de staat Israël.)
(2 AIDA, Association of International Development Agencies, is een collectief van meer dan 80 humanitaire organisaties en ontwikkelingsagentschappen met terreinwerking in de Palestijnse Gebieden - www.aidajerusalem.org.)

Meer over dit onderwerp

HI bevestigt steun aan Venezolaanse migranten in Colombia
© Coalición LACRMD
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

HI bevestigt steun aan Venezolaanse migranten in Colombia

Colombia telt bijna één miljoen besmettingen met het Covid-19-virus. De gevolgen van de epidemie zijn dramatisch, niet het minst voor de Venezolaanse vluchtelingen.

Gezocht: politieke wil
© Nicolas Axelrod-Ruom /HI
Integratie

Gezocht: politieke wil

Gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs. Het is de vierde van 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, die tegen 2030 verwezenlijkt zouden moeten zijn. We legden Valentina Pomatto, Inclusive Development Advocacy Manager bij Handicap International, enkele vragen voor naar aanleiding van de Educaid-conferentie die eind oktober plaatsvond.

Oorlog in Nagarno-Karabach: maak een einde aan de bombardementen op bevolkte gebieden
Copyright Google Maps
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Oorlog in Nagarno-Karabach: maak een einde aan de bombardementen op bevolkte gebieden

Handicap International kijkt met veel bezorgdheid naar het conflict in de regio Nagorno-Karabach in de Zuidelijke Kaukasus. Het geweld is er snel geëscaleerd, met de inzet van zware explosieve wapens in bevolkte gebieden door beide partijen. Burgerlevens worden er in groot gevaar gebracht. HI zet zich nog steeds in om een politieke verklaring tot stand te brengen tegen bombardementen in stedelijke gebieden, een praktijk die langdurige en zware humanitaire gevolgen heeft.