Goto main content

Handicap International tegen schending humanitair recht in Palestijnse Gebieden

In mei 2012 hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een compromisloze verklaring de wereld ingestuurd en de staat Israël aangemaand om de levensomstandigheden van de Palestijnen, vooral in het C-gebied  (volledig onder Israëlische controle) te respecteren.
Kinesitherapeut aan het werk

In mei 2012 hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een compromisloze verklaring de wereld ingestuurd en de staat Israël aangemaand om de levensomstandigheden van de Palestijnen, vooral in het C-gebied  (volledig onder Israëlische controle) te respecteren. Eén jaar later is er in dit gebied nog niets veranderd. AIDA , een collectief van meer dan 80 organisaties die actief zijn in de bezette Palestijnse gebieden en waarvan Handicap International lid is, heeft een rapport gepubliceerd dat de aanbevelingen van de Europese ministers herneemt en de zwakke vooruitgang ten opzichte van elk van die aanbevelingen aanstipt.

Handicap International, die sinds 1996 aanwezig is in de Palestijnse gebieden, merkt iedere dag hoe moeilijk de bevolking het heeft. “De meest kwetsbaren, oudere mensen, mensen met een handicap en zwangere vrouwen hebben zeer beperkte toegang tot zorg”, legt Corinne Gillet uit, programmaverantwoordelijke voor Handicap International in het Midden-Oosten. “Beeld je in dat je een oude dame bent en dat je voor medische testen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis moet dat zich slechts op enkele kilometers bevindt, maar dat de weg afgesloten is door een ondoordringbare muur en dat de toelatingen om erdoorheen te komen beperkt zijn. Beeld je in dat huizen en scholen onophoudelijk verwoest worden. Beeld je in dat er geen ontwikkelingsmogelijkheden zijn in de wijk waar je woont, want alles wat gebouwd wordt, wordt op systematische wijze verwoest. Dat is helaas het dagelijkse leven van de gezinnen in de onder Israëlische controle staande gebieden.”

Rekening houdend met de reisbeperkingen in het C-gebied rijst voortdurend het probleem van de humanitaire toegang: “Onze teams kunnen niet beantwoorden aan de behoeften die ter plaatse in kaart werden gebracht”, benadrukt Corinne Gillet. “We moeten rekenen op de goede wil van de Israëlische autoriteiten om het materiaal dat we nodig hebben bij de meest kwetsbaren te krijgen. We hebben trouwens niet de vrijheid om zoveel als nodig bij de mensen die hulp nodig hebben te komen. Dat is een schending van het internationaal humanitair recht.”

Handicap International luidt eveneens de alarmbel over de problematische financiering van de projecten in de Palestijnse gebieden. “Je hoeft maar naar Gaza te gaan om te beseffen dat de mensen zich in een noodsituatie bevinden. Zeker de zwaksten, die in werkelijkheid nog kwetsbaarder worden. Toch zien de institutionele donateurs die projecten financieren deze noodsituatie steeds meer als een uitzichtloze crisis. Dat bemoeilijkt de financiering van onze projecten.”

Door de oproep van AIDA te ondertekenen wil Handicap International de Europese ministers herinneren aan de zin van hun verklaring van mei 2012 en wenst ze de Europese Unie aan te sporen om al haar gewicht in de strijd te werpen zodat de meest kwetsbare mensen eindelijk beschermd worden. “Het is onaanvaardbaar dat de fundamenten zelf van het internationale humanitaire recht zonder enige reactie met de voeten worden getreden”, hekelt Corinne Gillet. “Voor ons is het van cruciaal belang dat de toegang tot zorg en tot huisvesting verzekerd wordt. Humanitaire organisaties moeten de zwaksten zonder enige beperkingen kunnen helpen. Dit is een absolute vereiste. De financiële middelen om de burgers te helpen moeten daarenboven verzekerd zijn. Het is onze opdracht om de Europese ministers erop te wijzen dat ze zich niet tevreden mogen stellen met intentieverklaringen. Ze wekken op die manier de illusie dat ze zich inzetten, terwijl de Palestijnse burgers tegelijkertijd de meest fundamentele rechten ontzegd worden.”

(  Het ‘C-gebied’ komt overeen met 60 % van de Palestijnse gebieden onder militaire en burgerlijke controle van de staat Israël.)
(2 AIDA, Association of International Development Agencies, is een collectief van meer dan 80 humanitaire organisaties en ontwikkelingsagentschappen met terreinwerking in de Palestijnse Gebieden - www.aidajerusalem.org.)

Meer over dit onderwerp

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald
© A. Sawadogo / HI
Preventie

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald

Zes landen kondigden aan zich terug te trekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. Telkens komt hetzelfde argument naar boven: landen willen zich kunnen verdedigen door landmijnen in te zetten. Gary Toombs, expert ontmijning bij Handicap International, legt uit waarom het gebruik van antipersoonsmijnen achterhaald is om grenzen te beschermen.

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport
© Consortium 12-12
Hulpverlening

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport

Onder de naam AARDBEVING SYRIE-TURKIJE 12-12 lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodsituaties (Consortium 12-12) op 12 februari 2023 een solidariteitsoproep als antwoord op de humanitaire noodsituatie na de aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië.

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp
© K.Nateel / HI

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp

Meer dan 160 ngo's roepen op tot onmiddellijke actie om een einde te maken aan de dodelijke Israëlische noodhulpbedeling in Gaza.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB