Goto main content

Handleiding in de maak voor inclusievere noodhulpacties

Noodhulp

Handicap International werkt samen met International Disability Alliance en UNICEF aan een praktijkgids voor ngo’s en overheden, die uitlegt hoe ze bij hun noodhulpacties beter rekening kunnen houden met mensen met een beperking. "Want vandaag zijn noodhulpacties voor hen vaak niet toegankelijk”, zegt inclusie-expert Ricardo Pla Cordero. 

Lachend jongetje in rolstoel met twee medewerkers van Handicap International naast hem.

Handicap International werkt samen met International Disability Alliance en UNICEF aan een praktijkgids voor ngo’s en overheden, die uitlegt hoe ze bij hun noodhulpacties beter rekening kunnen houden met mensen met een beperking. "Want vandaag zijn noodhulpacties voor hen vaak niet  toegankelijk”, zegt inclusie-expert Ricardo Pla Cordero. 

“Het is de bedoeling dat het een heel praktijkgerichte handleiding wordt voor staten, donoren, humanitaire verenigingen en structuren van de VN”, zegt Ricardo Pla Cordero, inclusie-expert van Handicap International. 

“Het moet hen helpen om beter en meer rekening te houden met personen met een handicap, wanneer ze hun noodhulpacties ontwikkelen. Want vandaag stellen we vast dat in geval van crisis, of het nu een natuurramp is of een migratiegolf door een conflict, noodhulpacties vaak niet aangepast of toegankelijk zijn voor mensen met een handicap”, vervolgt Ricardo Pla Cordero. 

“Gelukkig wordt men steeds bewuster van dit probleem, onder meer dankzij ons charter voor inclusie dat we in mei tijdens de humanitaire wereldtop voorlegden en dat al door 138 staten werd ondertekend, alsook door het feit dat we dit jaar de tiende verjaardag vieren van het verdrag inzake de rechten voor personen met een handicap.” 

Aanzienlijke politieke impact

Handicap International en haar twee partners kregen de opdracht voor deze praktijkgids van het Inter-Agency Standing Committee (IASC), het agentschap dat binnen de VN belast is met de humanitaire coördinatie en dat een grote autoriteit geniet. Een document dat door de IASC wordt uitgegeven, heeft dan ook een aanzienlijke professionele en politieke impact.

De handleiding zal de komende twee jaar worden ontwikkeld, op basis van regelmatige uitwisselingen met meer dan 30 staten, ngo’s en andere structuren. 

Meer over dit onderwerp

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom

Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
© M.Monier / HI 2024
Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne

Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza Noodhulp

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza

Collega Sabreen laat samen met drie van haar kinderen het leven na een bombardement van het Israëlische leger.