Meteen naar de inhoud

Innovatieve projecten Handicap International vallen in de prijzen

Mijnen en andere wapens Revalidatie

Handicap International heeft op 24 september twee Horizonprijzen in ontvangst mogen nemen. De prijzen zijn een onderscheiding van de Europese Raad voor Innovatie en belonen hoogtechnologische en duurzame projecten rond humanitaire hulp. De bekendmaking is een erkenning van het engagement van onze organisatie om concrete, doeltreffende en innovatieve oplossingen te realiseren om de zorg voor kwetsbare personen te verbeteren.

De laureaten van Horizonprijs van links naar rechts: Abder Banoune, Isabelle Urseau en Pierre Gallien.

De laureaten van Horizonprijs van links naar rechts: Abder Banoune, Isabelle Urseau en Pierre Gallien. | © HI

De jury van de Europese Unie toonde veel waardering voor de twee inzendingen van Handicap International, die allebei in de prijzen vielen:

  • Project TeReFa / TeleRehabilitation For All in de categorie Gezondheid en Zorg.
  • Project Odyssey2025 / Drones in de open categorie

De toegevoegde waarde van 3D

Deze twee prijzen zijn een erkenning van de innovatiestrategie van de organisatie en onze constante inzet om onze activiteiten efficiënter te maken door te vertrouwen op de nieuwste technische oplossingen.

Zo vergemakkelijkt telerevalidatie, getest in het kader van het TeReFA-project in Togo en Oeganda, de toegang tot de diagnose en het aanbrengen van orthopedische hulpmiddelen voor begunstigden in conflictgebieden of ontoegankelijke gebieden.

"Een van de grootste uitdagingen tijdens humanitaire crises is om de meest kwetsbaren en mensen die ver van hulp en diensten verwijderd zijn, toegang te geven tot zorg", zegt Isabelle Urseau, directeur revalidatie bij HI. 

"Vandaag de dag kunnen we dankzij digitale technologieën in combinatie met 3D-printing zorgen voor mensen met een lichamelijke beperking die in afgelegen of om veiligheidsredenen moeilijk toegankelijke gebieden wonen. Wij produceren lokaal en leveren hoogwaardige protheses en ortheses met als doel de kosten te verlagen.”

Aangezien 80 procent van de personen met een beperking in ontwikkelingslanden woont en slechts 5 tot 15 procent van hen momenteel revalidatiezorg ontvangt, biedt telerevalidatie dus concrete oplossingen.

Versnelling van de ontmijning

Het bekroonde Odyssey 2025 project maakt deel uit van onze inspanningen om de wereld tegen 2025 mijnenvrij te maken. Onze teams in Tsjaad hebben drones ingezet om grond, verontreinigd door mijnen en andere explosieve oorlogsresten, sneller vrij te geven voor de lokale bevolking.

"We kunnen nu mijnen die verscholen liggen onder het woestijnzand lokaliseren met behulp van met infraroodcamera uitgeruste drones,” verklaart Emmanuel Sauvage, directeur Armed Violence Reduction bij HI.

"Het is iets buitengewoons! We hebben nu de middelen om in enkele minuten de aanwezigheid van explosieven in een gebied op te sporen, waar het met conventionele methoden weken zou duren. Deze nieuwe methoden zullen de ontmijningsoperaties en uiteindelijk het vrijgeven van land aan de bevolking versnellen.”

Innovatie toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen

Een van de grootste uitdagingen voor HI is om oplossingen te vinden die in de meeste interventiegebieden kunnen worden overgenomen.

"Deze dubbele prijs bevestigt onze keuze om van innovatie een belangrijke pijler voor ontwikkelingshulp te maken. Het toont aan dat onze aanpak gegrond is: die van altijd te vertrouwen op onze teams die zo dicht mogelijk bij onze activiteiten staan, om relevante, pragmatische en betaalbare oplossingen voor te stellen", zegt Manuel Patrouillard, algemeen directeur van HI. 

"Innovatie moet voor ons geen aangelegenheid zijn voor specialisten, maar toegankelijk zijn voor een zo groot mogelijk aantal mensen, en uitgevoerd door medewerkers die ter plaatse, in onze interventiegebieden, worden opgeleid. We gaan deze weg verder ingaan en hebben besloten om met het prijzengeld een humanitair fonds voor innovatie op te richten.
 

Gepubliceerd op: 1 oktober 2020

Meer over dit onderwerp

HI bevestigt steun aan Venezolaanse migranten in Colombia
© Coalición LACRMD
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

HI bevestigt steun aan Venezolaanse migranten in Colombia

Colombia telt bijna één miljoen besmettingen met het Covid-19-virus. De gevolgen van de epidemie zijn dramatisch, niet het minst voor de Venezolaanse vluchtelingen.

Oorlog in Nagarno-Karabach: maak een einde aan de bombardementen op bevolkte gebieden
Copyright Google Maps
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Oorlog in Nagarno-Karabach: maak een einde aan de bombardementen op bevolkte gebieden

Handicap International kijkt met veel bezorgdheid naar het conflict in de regio Nagorno-Karabach in de Zuidelijke Kaukasus. Het geweld is er snel geëscaleerd, met de inzet van zware explosieve wapens in bevolkte gebieden door beide partijen. Burgerlevens worden er in groot gevaar gebracht. HI zet zich nog steeds in om een politieke verklaring tot stand te brengen tegen bombardementen in stedelijke gebieden, een praktijk die langdurige en zware humanitaire gevolgen heeft.

Internationale dwarslaesiedag: HI pleit voor een hogere versnelling!
© Sarah Pierre/Handicap International
Revalidatie

Internationale dwarslaesiedag: HI pleit voor een hogere versnelling!

Wat zijn de gevolgen op lange termijn bij een ruggenmergletsel en hoe kan revalidatiezorg het verschil maken voor de mensen die het letsel opliepen, hun families en omgeving? Eric Weerts, onze Emergency Rehabilitation Specialist, vertelt het naar aanleiding van de Internationale dwarslaesiedag.