Goto main content

Jemen: de crisis die we niet zien

Noodhulp

De voorbije 3 jaar werd Jemen verscheurd door een conflict tussen het regeringsleger en Houthi-rebellen. Bombardementen een een opgelegde blokkade duwen het land, één van de armste landen ter wereld, helemaal de dieperik in. De burgers betalen de zwaarste prijs.

Zwart-witfoto: een 16-jarige jongen raakte gewond tijdens een vuurgevecht en verloor een been. Hij volgt een intensief revalidatieprogramma bij HI.

De voorbije 3 jaar werd Jemen verscheurd door een conflict tussen het regeringsleger en Houthi-rebellen. Terwijl er hevig gevochten werd in Hodeidah, de grootste havenstad van het land, vond een humanitaire conferentie plaats in Parijs. Zestien ngo’s, waaronder Handicap International, lanceren een oproep om de burgers te sparen.

Op 13 juni barstte in Hodeidah een hevige strijd los tussen enerzijds de militaire coalitie geleid door Saoudi-Arabië en de VAE en anderzijds de Houthi-rebellen. De havenstad aan de Rode Zee is de toegangspoort voor 70% van de producten die het land binnenkomen. De meer dan 22 miljoen inwoners van Jemen zijn daarom enorm afhankelijk van de haven om te overleven.

Burgers zijn het slachtoffer

Het offensief tegen Hodeidah heeft al duizenden burgers op de vlucht doen slaan. Rekening houdend met het spoor van vernieling dat de beide partijen achterlaten, lopen deze mensen enorm veel risico. De voorbije 3 jaar hebben de regeringstroepen verschillende keren het internationale humanitaire recht geschonden, vooral het inzetten van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden, zoals scholen en ziekenhuizen, en de blokkades hebben rampzalige gevolgen. De Houthi’s hebben op hun beurt gebruik gemaakt van antipersoonsmijnen, humanitaire hulp tegengehouden en ook willekeurige aanvallen uitgevoerd op dichtbevolkte gebieden.

Een ongekende crisis

Jemen bevond zich lang voor de aanval op Hodeidah al in een ongekende humanitaire crisis. Dat is het gevolg van drie jaar oorlog en de opgelegde blokkades, in het bijzonder de blokkade in de lucht en op zee door het regeringsleger.

Lise Grande, noodhulpcoördinator van Jemen voor de Verenigde Naties, waarschuwde tijdens de conferentie in Parijs voor het uitbreken van een nieuwe cholera-epidemie. Het instorten van de waterverdeling vanuit Hodeidah zou zo een epidemie kunnen uitlokken, nauwelijks enkele maanden na de vorige uitbraak, toen één miljoen besmettingen werden vastgesteld.

Verschillende ngo’s, waaronder Handicap International, hebben een open brief geschreven naar de Franse president Emmanuel Macron. Hieraan vragen wij de president om de betrokken partijen op te roepen om:

  • onmiddellijk een vrije doorgang te verzekeren en hulp te verlenen aan alle burgers die vluchten voor het geweld;
  • onmiddellijk de blokkade op humanitaire hulpverlening en de import van levensmiddelen op te schorten, zoals dat vastgelegd werd in het internationale humanitaire recht;
  • alle willekeurige en disproportionele aanvallen tegen burgers stop te zetten.

Het conflict in cijfers

  • 10 000 doden
  • 52 000 gewonden
  • 3 miljoen ontheemden

Meer over dit onderwerp

'De geur van lichamen onder het puin hing overal'
© HI / 2025
Noodhulp

'De geur van lichamen onder het puin hing overal'

Drie weken na de zware aardbeving in Myanmar blijft het dodental stijgen. Handicap International biedt hulp aan de getroffen bevolking. 

Zware aardbeving in Myanmar: Handicap International evalueert de situatie
© Sai Aung MAIN / AFP
Noodhulp

Zware aardbeving in Myanmar: Handicap International evalueert de situatie

Op 28 maart werd Myanmar getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter, zo meldt het Amerikaanse Geologisch Instituut. Handicap International, actief in het land, onderzoekt de omvang van de schade en bereidt zich voor op een mogelijke noodhulpactie.

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden
© N. Mandalawi / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden

Roger Eid, het hoofd ontmijningsoperaties van Handicap International Irak, vertelt over de dreiging die ontplofbare oorlogsresten vormen voor de bevolking in een land dat bezaaid is met deze dodelijke overblijfselen van conflicten uit het verleden.