Goto main content

Laos: Onze ontmijningsteams geven niet op!

Mijnen en andere wapens
Laos

Explosieve oorlogsresten blijven een dreiging vormen voor de bevolking in Laos. Handicap International zet zich in om die dreiging weg te nemen en om de humanitaire en socio-economische risico’s te verminderen.

© N. Lozano Juez / HI

Bijna 45 jaar na het einde van de Vietnamoorlog en de Amerikaanse bombardementen, blijft Laos het meest verontreinigde land ter wereld door niet-ontplofte oorlogsresten, vooral clustermunitie. Ze liggen begraven in bossen en akkers op het platteland, waar ze zowel een directe bedreiging vormen voor de bevolking, als een belemmering voor de ontwikkeling van het land.

Voor een zo groot mogelijke doeltreffendheid is HI actief op verschillende fronten: van ontruiming (ontmijning) en voorlichting van de dorpelingen die een risico lopen om deze wapens tegen te komen, tot hulp aan de slachtoffers. Zo steunt Handicap International bijvoorbeeld ook activiteiten die voorzien in het levensonderhoud. De teams van Handicap International, aanvankelijk actief in de provincie Savannakhet, zetten hun activiteiten nu voort in Houaphan, een bergachtige provincie in het noorden van het land. 

Ontmijning: het land opruimen om het terug te geven aan de dorpelingen 

Sinds 2006 hebben ontmijningsteams van HI meer dan 4 miljoen vierkante meter land ontruimd en bijna 30 000 explosieve oorlogsresten vernietigd – 30 000 levens die potentieel gered werden. Het doel is om gebieden met menselijke activiteit, zoals dorpen en landbouwgrond, veilig te stellen. 
In de provincie Houaphan, waar HI sinds begin 2018 werkt, moeten nog duizenden vierkante meters land vrijgemaakt worden om de dreiging weg te nemen. HI heeft 379 dorpen geïdentificeerd die verontreinigd zijn door niet-ontplofte explosieve oorlogsresten. 
Daaronder: vliegtuigbommen en clusterbommen, lokaal vaak aangeduid als "bombies". Onze teams vinden ook vele andere soorten explosieve resten zoals granaten, mortieren, projectielen, raketten... en zelfs landmijnen. Elk van deze apparaten vereist een andere techniek voor detectie en vernietiging.

En, opmerkelijk: in een land met betrekkelijk weinig verontreiniging door landmijnen, identificeerde onze organisatie 26 mijnenvelden in het Houaemeung-district. Deze vormen een direct gevaar voor 12 dorpen. Dergelijke ontmijningsoperaties vereisen een totaal andere, veel nauwgezettere techniek. Het betekent dat men slechts centimeter per centimeter vooruitgang boekt. Bovendien houdt het meer risico in, omdat landmijnen ontploffen onder de minste druk. 

In 2019, tijdens de eerste 10 maanden van het jaar, vonden en vernietigden de 73 ontmijners van HI in Laos bijna 2 000 explosieve resten en ontruimden ze 32 hectaren landbouwgrond.
 

Gepubliceerd op: 24 februari 2020

Meer over dit onderwerp

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.