Goto main content

Libië: 25 ton explosieve oorlogsresten vernietigd

Handicap International heeft net een gigantische voorraad aan explosieve oorlogsresten vernietigd, die een gevaar zijn voor de burgers in Libië. De organisatie is sinds 2011 actief in het land om die gevaren weg te werken.

De ontploffing op 12 december

Handicap International heeft net een gigantische voorraad aan explosieve oorlogsresten vernietigd, die een gevaar zijn voor de burgers in Libië. De organisatie is sinds 2011 actief in het land om die gevaren weg te werken.

Op donderdag 12 december 2013 heeft Handicap International 25 ton explosieve oorlogsresten (ERW of explosive remnants of war, dus clustermunitie, obussen, mortierbommen, granaten enzovoort) doen ontploffen in Misrata. Het is de tweede grote vernietigingsactie die Handicap International dit jaar leidt, na de actie van 14 november waarbij 20 ton ERW werd vernietigd. Meer dan 27.000 explosieve oorlogsresten die door de ontmijningsteams van Handicap International gedurende een jaar werden verzameld, werden op die manier geëlimineerd.

"Deze explosieve oorlogsresten zijn afkomstig van de opruiming  van het munitiedepot dat door de NAVO in oktober 2011 werd gebombardeerd. De opgeslagen wapens en munitie werden geprojecteerd op ongeveer 1,5 km2 rond het gebied. Ze liggen verspreid over de grond en brengen de bevolking in de omgeving in gevaar.


Ze deinzen er niet voor terug om de bunkers binnen te stappen om het messing en het koper van de wapens op te halen. Dat zijn namelijk 2 legeringen die zeer begeerd zijn op de metaalmarkt. Het verzamelen van explosieven voor de visvangst is eveneens een zeer gangbare praktijk. Deze enorm gevaarlijke praktijken veroorzaken ongevallen. Er zijn al meerdere doden gevallen", benadrukt Paul McCullough, verantwoordelijke voor de ruimingsacties voor Handicap International.

Deze grootschalige ontploffing moest uiterst zorgvuldig worden georganiseerd om ongevallen te vermijden. Voor de start van de actie werd gedurende meerdere uren het vliegverkeer gestaakt en werden de wegen in de regio afgesloten. Op de lokale radio werd ook een boodschap verspreid om de bevolking in te lichten over het lawaai dat ze zouden horen en de enorme rook die ze zouden opmerken.

De actie van Handicap International werpt sinds april 2011 haar vruchten af. 30 km2 vervuild gebied (of het equivalent van 4.000 voetbalvelden) werd veiliggesteld en vrijgemaakt. De organisatie leidt ruimingsacties in Misrata, maar ook sensibiliseringscampagnes om de bedreigde bevolking bewust te maken van de gevaren van deze wapens. 110.000 mensen konden geïnformeerd worden over de gevaren van explosieve oorlogsresten.

Meer over dit onderwerp

Hulpverleners in Gaza slaken noodkreet

Hulpverleners in Gaza slaken noodkreet

'Net als de meer dan twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook worden ook wij, humanitaire hulpverleners, uitgehongerd, ontheemd en gedood.'

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald
© A. Sawadogo / HI
Preventie

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald

Zes landen kondigden aan zich terug te trekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. Telkens komt hetzelfde argument naar boven: landen willen zich kunnen verdedigen door landmijnen in te zetten. Gary Toombs, expert ontmijning bij Handicap International, legt uit waarom het gebruik van antipersoonsmijnen achterhaald is om grenzen te beschermen.

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport
© Consortium 12-12
Hulpverlening

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport

Onder de naam AARDBEVING SYRIE-TURKIJE 12-12 lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodsituaties (Consortium 12-12) op 12 februari 2023 een solidariteitsoproep als antwoord op de humanitaire noodsituatie na de aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB